21. 3. 2021

Slovenke v drugo pokazale zobe

Slovenske rokometašice so po ogorčenem boju tudi na drugi pripravljalni tekmi v den Boschu morale priznati premoč Nizozemkam. Potem ko so bile aktualne svetovne prvakinje in udeleženke letošnjih olimpijskih iger v petek boljše s 35:27, so tokrat slavile zmago s 30:28.


Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na nedeljskem obračunu pokazala povsem drugačen obraz. Četudi je v dvoboj vstopila še dodatno oslabljena, saj zaradi lažje poškodbe ni nastopila Tjaša Stanko, Nataša Ljepoja pa ima težave z očesom, je bila večino tekme ona tista, ki je narekovala ritem igri.


Začetek tekme v den Boshu je minil povsem v znamenju Slovenk, ki so ob koncu četrte minute prek Maje Svetik povedle s 3:1. Nizozemke so izid nato uspele poravnati na 3:3, a sledil je nov odgovor Slovenije, ki je sredi prvega polčasa z zadetkom kapetanke Ane Gros, ki se je v zunanji liniji izredno dobro dopolnjevala z Barbaro Lazović in Elizabeth Omoregie, povedla s 7:4.


Domača klop je tedaj nemudoma segla po minuti odmora, a ta ni preobrnila poteka obračuna. Takoj po vrnitvi na igrišče se je med slovenskima vratnicama z dvema izjemnima obrambama izkazala razpoložena Amra Pandžić. Tudi to je Sloveniji pomagalo, da se je prek krožne napadalke Mance Jurič, ki je bila zaradi okrnjene zasedbe pomaknjena na desno krilo, sredi 20. minute povzpela na štiri zadetke prednosti (9:5). Štirje goli so ekipi ločili tudi štiri minute kasneje, ko je Omoregiejeva že četrtič zatresla mrežo tekmic za 11:7.


Slovenke so za razliko od prvega dvoboja tokrat v obrambi zaigrale veliko bolj odločno in učinkovito, predvsem pa se proti svojemu golu vračale hitreje. Nizozemke so namreč v petek številne zadetke dosegale iz nasprotnih napadov, tokrat pa prva izpeljale šele v 25. in 26. minuti. Z uspešnima realizacijama so se približale na 10:11, a so izbranke Uroša Bregarja odgovorile z enako mero. Dobro minuto pred odhodom na glavni odmor je Omoregijeva zadela še petič, slovenska reprezentanca pa je znova vodila s štirimi goli (14:11).


V drugi polčas se je slovenska vrsta podala s tremi goli naskoka (15:11) in pa skorajda povsem spremenjeno postavo. Z izjemo desnega zunanjega mesta, kjer sta se izmenjevali najizkušenejši posameznici Grosova in Lazovićeva, je strokovni štab na preostale položaje postavil mlade rezervistke, za katere so bile minute na igrišču izjemna naložba za prihodnost.


Navkljub menjavam je po slabih petih minutah nadaljevanja Slovenija znova vodila za štiri gole (18:14), nato pa so Nizozemke vendarle začele počasi topiti svoj zaostanek. Prvič na tekmi so povedle šele ob vstopu v zadnjo četrtino tekme, ko so zadele za 23:22.


Mlajša postava slovenskih deklet je v nadaljevanju uspela izid dvakrat poravnati, najprej na 23:23, sredi 53. minute pa še na 25:25. Nizozemke so za tem dosegle tri zaporedne zadetke, pred zadnjimi petimi minutami tako povedle s svojo najvišjo prednostjo (28:25) in tekmo mirno pripeljale h koncu.


V slovenski vrsti je bila s petimi zadetki iz prvega polčasa najuspešnejša Omoregijeva, po štiri pa so dodale Lazovićeva, Grosova in Aneja Beganović.


Z nedeljsko tekmo so najboljše slovenske rokometašice zaključile prvi sklop priprav na kvalifikacije za letošnje svetovno prvenstvo v Španiji. Ime ovire, ki jo bodo morale premostiti za pot na svoje tretje zaporedno svetovno prvenstvo, bodo dobile na ponedeljkovem žrebu, ki se bo na Dunaju začel ob 15. uri. Možne tekmice so Slovaška, Ukrajina, Severna Makedonija, Turčija, Portugalska, Avstrija, Italija, Švica, Belorusija ter Islandij. Prva tekma bo na sporedu 16. ali 17. aprila, povratna pa štiri dni kasneje (20. ali 21. april).


Uroš Bregar, selektor slovenske reprezentance:
"Drugo tekmo z Nizozemkami smo odigrali veliko bolje kot prvo. Naša igra v prvem polčasu je bila na zelo visoki ravni. V nadaljevanju smo se s štabom odločili, da več minut namenimo mlajšim igralkam, ki so del naše reprezentance. Veseli me, da so se tudi one dostojno borile s tekmicami. Zmanjkalo nam je nekoliko znanja in sreče, zato se je Nizozemska na koncu veselila zmage. Žal te tekme nista mogli odigrati Tjaša Stanko in Nataša Ljepoja, me pa veseli, da smo na višjo raven igre vrnili Elizabeth Omoregie, ki je zelo pomemben člen reprezentance. Ta teden nam je zagotovo prišel zelo prav pri pripravah na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. Z optimizmom čakamo na ponedeljek, ko bomo izvedeli ime tekmic."


Elizabeth Omoregie, slovenska reprezentantka:
"Na drugi tekmi smo bili še nekoliko bolj omejeni pri številu razpoložljivih igralk, a smo se na tekmice dobro pripravili. V obrambo smo se vračale veliko hitreje in pokazale, da je igra v obrambi ključ do dobre predstave na tekmi. To nam je prineslo tudi dober dan v napadu. Vse igralke smo imele priložnost za igro in vsaka je pokazala največ, česar je trenutno sposobna."

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE:
Nedelja, 21. marca (Nizozemska, Den Bocsh):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 30:28 (12:15)
Slovenija:
Pandžić, Hrovatič, E. Abina, Svetik 2, A. Abina 2, Stanko, Fegic 1, Omoregie 5, Čopi 2, Lazović 4, Gros 4, Beganović 4, Ljepoja, Klemenčič 3, Jurič 1.

Petek, 19. marca(Nizozemska, Den Bosch):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 35:27 (17:13)
VEČ O TEKMI