20. 8. 2021

Mladi rokometaši v nedeljo za bron

Fantovska rokometna reprezentanca do 19 let je v polfinalu evropskega prvenstva na Hrvaškem prvič na tekmovanju morala priznati premoč tekmecem. Ekipa gostiteljev je bila boljša s 26:22. Mladim Slovencem do zaključka nastopov v nedeljo ob 14.30 preostaja tekma za tretje mesto. 

Izbranci Saše Prapotnika so obračun s Hrvati začeli z odlično obrambo, a tega niso znali unovčiti na drugi strani. Namesto izdatnejšega vodstva so po 1:0 v ospredje spustili tekmece, ki so v 13. minuti povedli s 6:2. Slovenska vrsta je nato južne sosede lovila celotno tekmo. 

Ob koncu 26. minute se je Slovenija z golom Mitje Janca, z devetimi zadetki najboljšega strelca obračuna, prvič približala na gol zaostanka (7:8). S takšno razliko sta se ekipi podali tudi na glavni odmor. V drugih 30 minut so se Hrvati podali z delnim nizom 2:0, slovenskim fantom pa se nato do konca tekme ni uspelo približati na več kot dva zadetka zaostanka.

Tekmec Slovencev v boju za bronasto medaljo bo Španija, ki je v prvem polfinalu izgubila proti Nemčiji s 30:31. Slovensko-španski dvoboj smo na tem evropskem prvenstvu že spremljali. Pred končnico obračuna v drugem delu prvenstva je Slovenija vodila za tri gole, ekipi pa sta se na koncu razšli z neodločenim izidom 37:37. S 17 zadetki iz 18 poskusov je tudi tedaj blestel Janc. Na Hrvaškem je slednji mrežo tekmecev do zadnje tekme zatresel 59-krat, kar ga uvršča na drugo mesto lestvice najboljših strelcev.

EP ZA FANTE DO 19 LET, POLFINALE

Petek, 21. avgusta:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 22:26 (9:10)
Slovenija:
Janc 9, Makuc 5, Mlivić 2, Vidmar 2, Gregorič 2, Škrinjar 1, Rot 1, Strašek, Miklavec, Fergola, Ćirović, Zupančič, Klemenčič, Švalj, Kačičnik, Muminović.