25. 8. 2021

Za Celjane se sezona začenja že v soboto

Precej hitreje kot po navadi rokometaši Celja Pivovarne Laško začenjajo novo sezono. Že v soboto jih čaka kvalifikacijska tekma z danskim GOG-om, v sredo pa so se po opravljenem pripravljalnem delu predstavili javnosti ter razkrili cilje, ki jih bodo zasledovali v sezoni in jih bodo dosegli s PCT (Pozitivno Celjsko Trmo).


Če so se lani odpravili v divjino in so nato na Celjski koči in na t.i. Zip linu visoko leteli, pa so letos ob številnih spremembah takoj zavihali rokave, skromno in delavno vstopili v sezono in danes v Zlatorogu, kjer bodo morali pokazati, da si zaslužijo vrnitve trofeje, predstavili kdo bo to storil in kaj so še ostali cilji kluba.


Te je uvodoma predstavil direktor, Rok Plankelj, ki je razkril, da sta glavna cilja sezone vrnitvi domačih trofej v Celje: »V prvi vrsti si želimo, da razmere ostanejo takšne, da se bomo lahko na naših tekmah družili z vsemi navijači in obiskovalci, ki bi si tega želeli, ne da bi nam to preprečevali ukrepi. Skupaj se moramo potruditi, da nam to uspe, spoštovati ukrepe, zajeziti širjenje, da bomo lahko podpirali in se veselili skupaj s športniki. Za nami je turbulentno obdobje tudi sicer, veliko je bilo sprememb, sestankov, razmišljanj kako in kaj. Soglasno smo se odločili potruditi, da nam uspe tekmovati v Evropski ligi, kjer nas kvalifikacije čakajo že v soboto. Žreb nam je malce ponagajal, dobili smo težkega nasprotnika, ki si ga nismo želeli, a gotovo si tudi oni niso želeli nas. Prenovljena ekipa je močna, polna energije in verjamemo, da bodo dosegli dobre rezultate. Tako je naš prvenstveni cilj vrnitev tistega kar smo izgubili, torej osvojitev naslova državnih prvakov, želimo pa tudi druge domače lovorike, to je slovenskega pokala. V evropskem tekmovanju si želimo borbo, maksimalen bolj in verjamem, da bo ekipa pokazala zakaj je vredno nositi dres RK Celje Pivovarna Laško.«


Seveda se vsi zavedajo, da to ne bo lahko. Ker so se v celjskem taboru zgodile številne spremembe, veliko je novih igralcev, nov pa je seveda tudi trener, Alem Toskić, so letos še hitreje zavihali rokave in za ekipo je več kot mesec dni priprav, v tem času pa so odigrali tudi sedem pripravljalnih tekem. Vseh sedem so dobili, tudi tisto z močno okrepljenim Zagrebom, novi trener pa je pojasnil kako zadovoljen je z opravljenim: »Ekipa je močno spremenjena, tu so novi igralci in vsi skupaj razmišljamo o tem, da si želimo obeh domačih lovorik ter dobrih predstav v Evropi. Za to smo se hitro začeli pripravljati in že v soboto nas čaka prva zahtevna preizkušnja. Malce smole smo imeli z žrebom, ampak tudi oni si niso želeli nas, tako, da je vse odprto. Vsi imamo svoje kvalitete in prepričan sem, da bo moja ekipa dala vse od sebe in da bomo na koncu vsi zadovoljni. Več kot en mesec smo že skupaj, odlično funkcioniramo, zelo pomembno je, da nismo imeli nekih težav s poškodbami, le nekaj mladih je bilo odsotnih zaradi reprezentance. Se pa sam zavedam kaj pomeni biti član takšnega kluba, kot je Celje Pivovarna Laško. Šest let sem igral v tem klubu, zato lahko sedaj igralcem kot trener pomagam še z izkušnjo več, vsekakor pa verjamem, da imamo kvaliteto in da bomo uspeli v naših ciljih


Ekipa je doživela številne spremembe, sedem je novincev, oziroma povratnikov v celjski dres, še dva mlada igralca pa sta priključena ekipi iz mlajših selekcij. Ekipo bodo tako sestavljali novinec, vratar Nebojša Bojić, ki je v prejšnji sezoni branil barve Ribnice, od tam se je v Celje preselil še en izvrstni rokometaš, srednji zunanji igralec Tilen Strmljan. Nov obraz je tudi desni zunanji igralec, Stefan Terzić, ki je v tej ekipi edini, ki se že lahko pohvali z naslovom evropskega klubskega prvaka. Tadej Mazej je znani obraz iz prejšnje sezone in igra na položaju levega krila. Eden izmed dveh mladih črnogorskih reprezentantov je Arsenije Dragašević, ki igra na levem zunanjem in je nase opozoril že v prejšnji sezoni. Mladi domači up je Tim Cokan, ki je bil v ekipi že lani, letos pa računa še na precej več priložnosti, imel pa bo konkurenco v enem izmed večletnih členov te ekipe, to je Gal Marguč, ki je bil v pripravljalnem obdobju strelsko zelo razpoložen in odločen je, da to prenese tudi v uradni del sezone. Steber obrambe, prav tako med najbolj izkušenimi igralci, bo Vid Poteko in tudi od njegova igra bo v veliko pomoč vratarju, Miljanu Vujoviću, ki bo klub mladosti skrbel za mirnost obrambe in strah tekmecev v napadu. Odlično je v pripravljalnem obdobju nase opozoril mladi hrvaški as in ostrostrelec, Ante Ivanković, ki igra na levem zunanjem položaju. Mladosti celjski ekipi ne bo manjkalo in če ste v minulih dneh spremljali kadetsko evropsko prvenstvo, ki je potekalo na Hrvaškem ter tam seveda nastope slovenske reprezentance, ste ga gotovo opazili, naslednji člen prve ekipe je namreč Mitja Janc, najboljši strelec in MVP prvenstva, ki ga je Slovenija zaključila na visokem četrtem mestu. Še en mladi talent, drugi od omenjene črnogorske dvojice, je Radojica Čepić, ki je prav tako zelo dobro nastopal na evropskem prvenstvu divizije B. Izkušnje tej ekipi bo dajal reprezentant, domačin, Tilen Kodrin, ki je stalnica na položaju levega krila. V Celje se je po posoji v Mariboru vrnil eden izmed štirih dvometrašev v zasedbi,  krožni igralec Stefan Žabić. Na desnem zunanjem položaju svojo drugo sezono po povratku v celjski dres začenja nezaustavljivi Žiga Mlakar, ki se je lani ekipi iz Zagreba pridružil po uvodu v sezono. Iz Zagreba pa v Celje prihaja še en motor ekipe, to je Primorec v celjskem dresu, srednji zunanji Aleks Vlah. V zadnjem trenutku je v Celje prišel še en povratnik v domače gnezdo, to je krožni igralec Matic Suholežnik, ki se po treh sezonah v tujini vrača domov, nazadnje je nastopal na Portugalskem. Zadnji izmed trojice vratarjev pa je mladi dvometraš Gal Gaberšek, ki je bil velikokrat del ekipe že v prejšnji sezoni, sedaj pa zaseda stalno mesto med devetnajsterico članov prve ekipe RK Celja Pivovarne Laško.


To bo kot kapetan še naprej vodil David Razgor, ki je zvest celjskemu klubu že vso svojo kariero: »Vajeni smo sprememb, čeprav letos je bilo teh že več. Če malce primerjam ekipe skozi leta, verjamem, da bomo s to ekipo še malce bolj agresivni, imamo nekaj posameznikov, ki bodo strah in trepet nasprotnikov. Verjamem, da bomo tekom sezone vse postavili na svoje mesto, imamo širok kader in novinci so vsi prinesli dodatno širino ter trdnost ekipe. Tako verjamem, da bomo uresničili zastavljene cilje, v Evropi smo dobili težkega nasprotnika, a v tekmo bomo šli na polno ter prepričan sem, uspeli. Gledamo naprej, dobro delujemo, priprave so bile nekoliko drugačne, saj nas že na prvi tekmi čaka praktično eden odločilnih trenutkov sezone. To je malce nenavaden občutek ob začetku, letos ne branimo naslova, v Evropi začenjamo takoj na polno, a kot sem dejal, delali smo dobro in prepričan sem, da bomo optimalni že na teh dveh prvih tekmah to soboto in v povratni teden dni kasneje


Spremembe je doživel tudi strokovni del moštva. Alema Toskića na mestu glavnega trenerja smo že predstavili. V pomoč mu bodo še trener vratarjev Aleš Anžič, ki bo tudi v naprej skrbel za formo čuvajev mreže. Na klopi in v fizioterapevtski sobi bo za dobro počutje igralcev skrbel maser Gorazd Žužek, na klopi bomo lahko videli tudi team managerja Nejca Ajdnika. V ekipi trenerjev je še naprej tudi dr. Primož Pori, v zdravniškem delu ekipe je še fizioterapevtka Natalija Mrevlje, vodja te ekipe je nepogrešljivi dr. Saša Djurić, za vso podporo pa bo brezhibno kot vedno, skrbel tehnični vodja, Andrej Feldin.


Vsi skupaj bodo na preizkušnji že to soboto, ko se sezona odpira z zelo zahtevnim preizkusom, namreč prvim krogom kvalifikacij za nastop v EHF Evropski ligi. Nasprotnik na tej tekmi bo zelo renomiran tekmec, danski GOG (Gudme), osemkratni udeležence Lige prvakov, še trinajstkrat pa je nastopal v ostalih evropskih pokalih, v zadnji sezoni je nastopal v tem tekmovanju, EHF Evropski ligi, kjer je izpadel šele v četrtfinalu, ko je bila od njega boljša poljska Wisla. V skupinskem delu so nastopali v skupini D, kjer so se dvakrat pomeril tudi s Trebanjci in ju obakrat premagali. Sicer gre za sedemkratnega prvaka Danske, ki je preteklo sezono končal na tretjem mestu. V novi sezoni bo v ekipi igralo kar nekaj izjemnih rokometašev, najbolj zveneča okrepitev je Torbjørn Bergerud, norveški reprezentančni vratar, ki se je tja preselil iz Flensburga. Tu pa so še švedski krilni igralec Jerry Tollbring, danski reprezentančni pivot Anders Zachariassen, danski srednji zunanji Morten Olsen ter desni zunanji Mathias Gidsel, MVP olimpijskih iger v Tokiu.


Sobotna tekma, ki ne bo imela TV prenosa, se bo začela ob 18. uri.