26. 9. 2021

Krimovke v Turčiji do prvih evropskih točk

Rokometašice Krima Mercatorja so na današnji tekmi 3. kroga evropske lige prvakinj v Turčiji premagale Kastamonu s 24:23 (12:9).

Ljubljanska ekipa je dosegla prvo zmago v ligi prvakinj. Po uvodnih porazih proti švedskemu Sävehofu in madžarskemu Györu je na današnji tekmi 3. kroga skupine B v gosteh na kolena položila bržkone najslabšo tekmico v skupini B. Izbranke Uroša Bregarja zaradi pomembnosti tekme niso blestele, a najbolj pomembno je, da so v Mali Aziji izpolnile primaren cilj in osvojile načrtovani točki.

Do 13. minute je bila tekma povsem enakovredna, po izidu 5:5 pa so Ljubljančanke naredile delni izid 3:0 in po dveh golih Katarine Krpež-Šlezak in enega Maje Svetik v 18. minuti povedle z 8:5.

Gostiteljice, kjer igrajo številne Črnogorke in tudi slovenska reprezentantka Nina Zulić, so se po minuti odmora zbrale in znižale na 7:8, v končnici prvega polčasa pa so Ljubljančanke le uveljavile svojo rokometno širino in si po golu izkušene Srbkinje Krpež-Šlezakove, ki je v prvi polovici tekme prispevala kar polovico zadetkov za slovenske prvakinje, priigrale prednost štirih golov (11:7).

Ljubljančanke so drugi polčas začele s prednostjo treh zadetkov (12:9), zalogo treh do petih golov - v 34. minuti so po golu Svetikove povedle s 15:10 - pa držale vse do 39. minute, ko so se jim gostiteljice približale na vsega dva gola (17:15).

Bregar je z minuto odmora prekinil zadrego svojih varovank, ki pa so nadaljevale medlo in tekmicam dovolile, da so jim v 41. minuti povsem zadihale za ovratnik (17:16), po bledi predstavi pa so jih v 56. minuti tudi dokončno ujele (21:21).

Bregar je znova zahteval minuto odmora, v napeti in dramatični končnici pa so njegove varovanke vendarle dosegle zmago. Za "potezo dneva" je poskrbela srbska vratarka Jovana Risović, ki je poldrugo minuto pred koncem dvoboja - pri vodstvu Krima s 23:22 - ubranila met s šestmetrske črte, v naslednjem napadu pa je Dragana Cvijić dobro minuto pred zadnjim zvokom sirene povišala na 24:22 in razrešila vse dvome o zmagi.

V slovenski ekipi je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Katarina Krpež-Šlezak z devetimi goli, Tjaša Stanko in Maja Svetik sta dosegli po štiri zadetke.

Ljubljanska ekipa bo naslednjo tekmo igrala 17. oktobra, ko bo gostila francoski Metz.