28. 9. 2022

Slovenija znova z neposrednima mestoma med evropsko klubsko elito!

Evropska rokometna zveza (EHF) je objavila novi jakostni lestvici državnih prvenstev, po katerih določa število mest, ki so dodeljena posamezni nacionalni rokometni zvezi za nastopanje njenih klubov v evropskih rokometnih tekmovanjih. Liga NLB in 1. ženska rokometna liga sta znova napredovali ter si s skokom med najboljšo deveterico znova zagotovili neposredno mesto v evropski Ligi prvakov!

Pri pripravi jakostnih lestvic je evropska rokometna zveza spremenila matematični algoritem preteklih let in sedaj za vsako evropsko tekmovanje (Liga prvakov, evropska liga, evropski pokal) pripravlja posebno lestvico. V njih so upoštevani rezultati klubov posameznih držav v preteklih treh sezonah, v kolikor so ti imeli v njih priložnost nastopati. Za sezono 2023/24 so tako šteli dosežki klubov iz sezon 2019/20, 2020/21 in 2021/22.

Med evropsko elito, zbrano v Ligi prvakov se je Liga NLB v letu dni povzpela za dve mesti in je sedaj deveta, medtem ko je v evropski ligi postavljena na 10. mesto. Prva uvrstitev ji prinašata eno neposredno mesto v Ligi prvakov, druga pa dve zagotovljeni mesti v evropski ligi, drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Ob tem se bo dodatna slovenska ekipa lahko prijavila za nastope v evropskem pokalu.

Za dve mesti je na jakostni lestvici Lige prvakinj napredovala tudi 1. ženska rokometna liga. Po lanskoletnem 10. mestu, ko je bila postavljena tik za prag neposrednih udeleženk, je napredovala za dve mesti in je sedaj osma. V evropski ligi med ženskimi klubi Slovenija nima zagotovljenega mesta, lahko pa se do tri ekipe prijavijo v evropski pokal.

Nastopi slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih so po letih padanja na jakostni lestvici v zadnjem obdobju naredili še dodaten pomik proti vrhu. Žensko državno prvenstvo bo neposredno mesto med evropsko elito imelo prvič po sezoni 2014/15, moško, ki je bilo še pred tremi leti 15., pa po sezoni 2018/19. 

Vrnitev med evropsko elito bo zagotovo izvrstna popotnica za delo novega predsednika Združenja Lige NLB Marjana Potokarja. 60-letnik, ki deluje pri RK SVIŠ Ivančna Gorica, je vodenje združenja minuli ponedeljek prevzel iz rok Sebastjana Gergete, ki se za nov mandat ni odločil. Klubi so se ob isti priložnosti Gergeti zahvalili za izjemen doprinos k celotnemu ustroju Lige NLB, ki je v štirih letih njegovega delovanja močno napredovala v vseh pogledih.
KAKO POTEKA TOČKOVANJE ZA JAKOSTNE LESTVICE?
Za nastop vsakega kluba v evropski ligi ali evropskem pokalu posamezna država prejme 1 točko, v Ligi prvakov pa 16. Nadalje vsaka zmaga prinaša dve točki, neodločen rezultat pa eno. Z bonus točkami je nagrajeno tudi napredovanje ekip v naslednje faze tekmovanja. V kolikor se katera izmed ekip tekmovanju pridruži v kasnejši fazi, avtomatsko pridobi vse do tedaj možne točke.