27. 10. 2022

Slovenke v drugem polčasu nakazale pravo pot

Slovenska ženska članska reprezentanca je za zaprtimi vrati v Laškem odigrala predzadnjo pripravljalno tekmo pred domačim evropskim prvenstvom. Hrvatice so bile boljše s 27:24. Iste tekmice si bodo nasproti stale še v soboto.


Slovenske rokometašice so osem dni pred uvodno tekmo prvenstva stare celine piljenje detajlov s treninga prenesle. Prvi polčas bodo izbranke slovenskega selektorja Dragana Adžića skušale kar najhitreje pozabiti, saj je obramba močno pokala po šivih, obenem pa je neučinkovitost pri strelih z razdalje po prvih 30 minutah prinesla visok zaostanek z 10:17.


Nadaljevanje po glavnem odmoru ni napovedovalo nič dobrega, saj so Hrvatice dvakrat povedle že za ogromnih devet zadetkov. A nato je slovenska vrsta stopila skupaj in vztrajno iz minute v minuto nižala zaostanek. Svoj trenutek je dočakala slabih sedem minut pred koncem, ko je Nina Zulič, s petimi zadetki najboljša slovenska strelka izid poravnala na 23:23. V preostanku tekme je Slovenkam zmanjkalo nekoliko moči in športne sreče, kar so Hrvatice izkoristile in tekmo dobile.


»Za nami je zanimiva in zahtevna tekma. V prvem polčasu s soigralkami nismo pokazale pravega obraza, me pa veseli, da smo v nadaljevanju pokazale kaj znamo in izničile visok zaostanek,« je začela Zuličeva in pristavila: »Zagotovo bomo s te tekme odnesle veliko pozitivnih stvari. Verjamem, da bomo že sobotno tekmo odigrale še bolje ter da bomo do začetka evropskega prvenstva povsem nared.«


»Razplet prvega polčasa je posledica prevelike želje naših deklet. To je bil klasičen primer v športu, ko si v pričakovanju velikega tekmovanja na domačih tleh. Zame bo bližajoče evropsko prvenstvo 13. veliko tekmovanje, zato vem, kako jim lahko pomagam kot trener. Zagotovo je bolje, da se je to zgodilo sedaj, kot pa prihodnji petek,« je po tekmi poudarjal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi in dodal: »Dekleta morajo v glavi premagati svoja visoka pričakovanja pred tekmovanjem na domačih tleh in na igrišče stopiti čistih misli. Na tej tekmi smo se veliko in hitro nekaj naučili. Že v drugem polčasu je bilo povsem drugače, bil je približek našim zmožnostim.«


Slovenska reprezentanca se je na sklepnih pripravah za evropsko prvenstvo po dolgem času zbrala z vsemi razpoložljivimi močmi, prvi trening v polni postavi pa opravila šele v sredo zvečer. Težave s poškodbo hrbta so od polne obremenitve oddaljile kapetanko Ano Gros, ki na tekmi ni imela najboljšega dne. »Nekaj prostora smo morali nameniti tudi Grosovi, ki na lastno odgovornost igra s poškodovanim hrbtom. Po izostankih s treningov smo jo morali na tekmi vrniti na parket, se je pa videlo, da pri strelih z razdalje še ni na ravni, na kateri smo je vajeni,« je o izvrstni desni zunanji rokometašici dodal Adžić. Grosova je igrala samo v prvem polčasu – v drugem jo je zamenjala Barbara Lazović, ki se na igrišče vrača po težavah s kolenom - in dosegla dva zadetka iz osmih strelov. 


Slovenke in Hrvatice bodo v petek v Laškem opravile skupen trening, v soboto pa se pomerile na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom evropskega prvenstva. Tudi tedaj bo obračun zaprt za javnost.


Letošnje evropsko prvenstvo za rokometašice bo 15. tovrstno tekmovanje. Slovenija ga bo začela v skupini B, ki jo bo gostila celjska dvorana Zlatorog. Uvodoma se bo v petek, 4. novembra pomerila z Dansko. Dva dni kasneje sledi obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra pa še s Srbijo. Vse tri tekme se bodo začele ob 18. uri.


Celje bo sicer eno izmed štirih prizorišč prvega dela tekmovanja. V Sloveniji bo tekmovanje potekalo še v Ljubljani, preostali dve prizorišči sta Skopje in Podgorica. Slovenska in makedonska prestolnica bosta gostili tekme drugega dela, v katerega bodo napredovale po tri reprezentance iz skupin prvega dela. Končnica z vsemi tekmami za razvrstitev od prvega do šestega mesta bo potekala v Ljubljani. Dnevne vstopnice in paketi vstopnic za ogled vseh treh tekem so na voljo na povezavi TUKAJ

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EP 2022

Četrtek, 27. septembra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA 24:27 (10:17)
Slovenija:
Klemenčič 2, Novak, Gros 2, Omoregie 3Žabjek, Stanko 3, A. Abina, Zelnik, Mavsar 4, Ljepoja 1, Zulič 5, Varagić 2, Lazović 2, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina, Zec, Pandžić.


Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA

KANDIDATKE ZA NASTOP NA EP
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Tamara Mavsar levo krilo 1991 173 Siofok (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Z’dežele Celje
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Saint-Amand Handball (FRA)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnik selektorja
Marko Mrak kondicijski trener
Grega Karpan trener vratarjev
Urban Brulc zdravnik
Daša Tomat terapevtka
Jan Lotrič terapevt
Miha Krevs terapevt
Tina Rogelj tehnična vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA