13. 4. 2023

In Memoriam: Dr. Dušan Polimac Dule

Tako kot, da bi bilo včeraj so živi spomini na naša skupna pota po športnih prizoriščih. In včeraj nas je presenetila vest, da si nas zapustil. V športu so enkratna dogajanja, ki v posameznikih zarišejo globoke sledi. Tako kot je v športu je tudi v življenju, enkrat zmagaš in drugič izgubiš. A izguba življenja je enkratna in neponovljiva zato se je s tem porazom ali bolje rečeno izgubo toliko težje sprijazniti vsem, ki smo še prisotni v materialnem svetu. 

Ko dobi človek častno a težko nalogo, da se v pisni obliki poslovi od nekoga, ki je bil tako celovita osebnost je na kratko to še težje kot odigrati ali voditi ali sodelovati na tekmi , ki zagotavlja vrhunski dosežek v športu. A s kratkimi posegi v naše skupno delo si bil s svojo prisotnostjo neprecenljivo zaslužen za naše skupne zmage. Človek, ki ohrani v sebi otroka in igrivost, pa čeprav za nekoga deluje kot poseben ali ravno zato je tisti, ki lahko razume mlado dušo se v njo poglobi in ji pomaga pri iskanju pravih poti. Za marsikoga si deloval boemsko navzlic akademskemu pedigreju, svetovljanski duši poliglota in intelektualni širini neskončnih obzorij. Ravno druženje in ukvarjanje z mladimi Ti je predstavljalo največje veselje in radost ob naših skupnih uspehih. 

Seveda si bil neizmerno ponosen na svoje delovanje v okviru članske rokometne reprezentance, osvojenega srebrnega odličja na domačem EP v Ljubljani 2004 in udeležbe na olimpijskih igrah v Atenah istega leta. Še posebej, ker si to doživljal skupaj z našim najuspešnejšim trenerjem, ki te je pravzaprav pridobil za sodelovanje pri tem našem naj… športu. S prof. Tonetom Tisljem vaju je povezovalo dolgoletno sodelovanje in prijateljstvo. Tvoj delež pri projektu osvojiti odličje na domačem EP je manj opazen a v ozadju vsega dogajanja velik kolešček v uigranem in domišljenem do potankosti mehanizmu uravnavanja športnega kolektiva in to ne samo na področju športne medicine. Tvoja intelektualna širina, človeški pristop in sposobnost vživljanja v duše športnikov sta bili ob vedno vedrem razpoloženju res dodana vrednost in pika na i pri skupnem delu. Seveda pa pri tem ne smemo pozabiti omeniti tudi tvojega  razumevanja do stisk in problemov s katerimi smo se soočali trenerji pri svojem delu in jih s tvojo izdatno pomočjo lažje premagovali. A v intimnih trenutkih in naših druženjih pozno v noč, ko smo pod tekmovalnim stresom iskali rešitve iz dneva v dan za najboljše dosežke si odprl dušo in nam zaupal, da najraje delaš ter v največje veselje pa Ti je sodelovanje pri mladih reprezentancah. Tako kot je bila tvoja otroška duša nepokvarjena tako si rad bil obkrožen z mladimi nepokvarjenimi športniki in tekmovalnim okoljem kjer še ni  vpliv raznoraznih interesov nikoli bil tako velik kot je marsikdaj v članski konkurenci.

Nepozabni so tvoji sprehodi pred tekmami v družbi mladih reprezentantov, ko si z odvračanjem pozornosti in s temami pogovorov izven rokometa sproščal marsikdaj pretirano napetost in s tem preprečeval izgorelost že pred tekmo. Tudi tvoj prihod na avtobus ob odhodu na mladinsko evropsko prvenstvo na Poljskem v Gdansku 2002- kjer smo osvojili prvo odličje srebrnega leska za naš rokomet na EP ali SP sploh- je legendaren. Ob prihodu si takoj na avtobusu vstavil kaseto z violinskim koncertom Paganinija in za čuda je tvoj test osredotočenosti naših reprezentantov na samo prvenstvo uspel. Nihče namreč ni odreagiral v slogu, ja kaj pa zdaj mi to poslušamo. Tudi v tem primeru se je pokazala tvoja genialnost. Takšnih primerov je še nič koliko a kaj, ko nikoli nisi maral dolgovezenja zato bodi počasi dovolj. Za zaključek pa naj bo opis radoživega dogodka v slogu kot si bil radoživ in humoren tudi Ti. Ob obisku brazilske restavracije v Gdyniji pri Gdansku, kjer smo proslavljali osvojeno srebrno odličje so nas obiskali romski muzikantje. Naročil si jim naj zaigrajo »Mesečina bato« kot je bosansko zafrkancija iz komada ansambla Police Message in a Bottle. Salve smeha so se sprožale ob tem, ko so po večkratnih poizkusih le nekaj zaigrali na tvojo zahtevo, kar pa je bilo sila daleč od želene melodije. Pa oprosti res ne moremo biti kratki. Tudi tvoj poseg v business class na avionu na poti iz Brazilije-po osvojenem mladinskem bronu na SP-v katerem je potoval legendarni nogometaš Pele in si za nekaj naših fantov uredil fotografiranje skupaj z njim sodi v rubriko nepozabnih doživetij.

Pravijo, da ko enkrat piješ vodo iz Nila se vate naseli duh faraonov. Ti si kot mladenič obiskoval šolo in bival v Egiptu kot otrok očeta, ki je vodil projekte za sarajevski Energoinvest. Zato si tudi perfektno obvladal arabski jezik ter ob osvojeni mladinski  bronasti medalji na SP v Kairu tudi pri tem dodal svoj arabski šarm in delež. Morda pa prav zdaj, ko obujamo spomin nate, ki bo zagotovo dolgotrajen, tvoj duh kroži tam nekje med piramidami ali nad valovi Nila.

V imenu tvojih rokometašev Slavko Ivezič, Aleš Praznik in Tone Tiselj