4. 2. 2023

V modri skupini do točk Ajdovke in Dolenjke, v zeleni trikrat do zmag gostiteljice

Rokometašice Mlinotesta Ajdovščine, Krke Novega mesta, Olimpije, Vrhnike in Logatca so se razveselile zmag na sobotnih obračunih 13. kroga 1. ženske rokometne lige.

Sezona v slovenskem državnem prvenstvu se z vsakim dnem bliža končnici, dvoboji med rokometašicami za dosežene zadetke, uspešne obrambe in osvojene zmage pa so vse bolj ognjeviti. Tekmovalno dogajanje v 1. ženski rokometni ligi je v 13. krogu postreglo s številnimi zanimivimi predstavami, a za končno razvrstitev po prvem delu sezone bo potrebno počakati na še en krog in izide preostalih prestavljenih tekem.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 13. KROG

Sobota, 4. februarja:
ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : ŽRK TRGO ABC IZOLA 32:23 (17:7)
Abina 10, Fegic 8; Treven in Vujmilović (1) po 5.

Mlinotest Ajdovščina je s suvereno zmago proti Izolankam ohranila stik z vrhom lestvice v modri skupini, kjer je po točkah izenačena s Krimom Mercatorjem, ki je odigral tekmo manj od Ajdovk. Trgo ABC Izola na drugi strani prvenstvene razpredelnice še čaka na svojo drugo zmago, večji del priložnosti pa je na tokratnem obračunu v športni dvorani Police zapravila že v prvem polčasu.
Gostiteljice v Ajdovščini so zgodaj zagospodarile na parketu. Zadnje izenačenje na tekmi je z zadetkom za 1:1 postavila Laura Cerovak, od zadetka Ane Abine za 2:1 pa so v obrambi in napadu dominirale rokometašice iz Vipavske doline, ki so ob polčasu vodile s 17:7.
V nadaljevanju je četa Jana Žbogarja spustila nogo s plina, svoje rokometno znanje pa so pokazale tudi rokometašice iz Izole, zato smo v drugem polčasu spremljali dokaj enakovreden obračun, ki se je zaključil z izidom 32:23.
Z dvomestnim številom zadetkov se je izkazala Abina, za gostujočo ekipo sta jih po pet dosegli Teja Treven in Martina Vujmilović.

IZJAVI PO TEKMI

Veronika Leški, rokometašica Mlinotesta Ajdovščine:
''Po dobrem uvodu nam je v drugem delu padla zbranost, tako da se je tudi razlika zmanjšala. Tekmo smo nato mirno pripeljale do konca brez nepotrebne drame."

Borut Hren, trener Trga ABC Izole:
''Za nami je druga tekma v tem tednu. Prvi polčas je bil katastrofalen, nismo se držali dogovorov. V drugem delu smo se sestavili in igrali s hitrejšim pretok žoge v napadu. Bolj smo tudi bili gibljivi, zato bi drugi del označil za korektnega.''

ŽRK KRKA NOVO MESTO : ŽRD LITIJA 21:17 (11:9)
Barukčić 7 (2), Vrček 5; Femc, Gavrilovič in Hauptman po 4.

Najbolj obrambno naravnan izmed vseh obračunov sobotnega dogajanja v 1. ženski rokometni ligi je bil odigran v Stopičah, kjer je novomeška Krka gostila Litijo. Dolenjke so z zmago na lestvici znova nekoliko pobegnile Velenjčankam, ki pa imajo tekmo manj. Litija, ki bi se z zmago lahko pošteno vmešala v boj za četrtno mesto v modri skupini, zdaj za tekmicami iz Dolenjske zaostaja za pet točk, za šaleškimi rokometašicami pa za tri.
Dvoboj Krke in Litije je minil v znamenju nizkega števila zadetkov, zato je vsak dosežen gol nosil toliko večjo veljavo. Novomeščanke, ki so se že na odmor odpravile v prednosti dveh zadetkov, so dobro izkoristile strelski post Litijank v uvodnih minutah drugega polčasa in si priigrale vodstvo, ki ga niso izpustile iz rok.
Za gostiteljice sta več kot polovico zadetkov dosegli Ivona Barukčić (7 golov) in Alja Vrček (5 golov). Za gostje so jih po štiri dosegle Taja Femc, Jelena Gavrilovič in Blažka Hauptman.

IZJAVI PO TEKMI

Tjaša Smonkar, rokometašice Krke Novega mesta:
"V tekmo smo vstopile zbrano, predvsem pa smo v primerjavi s preteklimi tekmami nadgradile igro v obrambi. Kljub slabši učinkovitosti v napadu smo igrale strpno in kaznovale napake tekmic. Na koncu je bilo to dovolj za zmago in novi dve točki."

Aleksandra Petrukhinam, rokometašica Litije:
"S puncami smo tekmo začele dobro, potem pa smo v napadu zgrešile preveč stoodstotnih priložnosti. Kljub borbeni obrambi zaostanka nismo uspele nadoknaditi, tekmice pa so na koncu zasluženo slavile zmago."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, ZELENA SKUPINA, 13. KROG

Sobota, 4. februarja
ŠDRŠ VRHNIKA : ŽURD KOPER 33:27 (16:14)
Gabrovšek 6 (1), Uljan in Leben po 5; Soršak 9 (1), Božeglav 5.

Na vrhniškem parketu sta se v 13. krogu 1. ženske rokometne spopadli zasedbi, ki si neposredno konkurirata na strnjeni lestvici v spodnji polovici prvenstvene razpredelnice zelene skupine. Vrhničanke, ki so do sedaj odigrale tekmo manj, so z zmago preskočile Koprčanke, ki ostajajo pri šestih točkah.
Izbranke Sendy Jonovič, ki so se ob zadnjem zvoku sirene veselile zmage s petimi zadetki razlike, so si novi dve točki pošteno prigarale. Gostje iz Kopra so svoje zadnje vodstvo na tekmi sicer zapravile v deseti minuti, a vse do konca ostale blizu, lovile priključek in si poskušale priigrati preobrat. Gostiteljice so bile tokrat predobro pripravljene in zbrane, da bi Primorkam ponudile priložnost za osvojitev točk. Prelomno obdobje tekme je bil začetek drugega polčasa, ko so si Vrhničanke z dobro igro v obrambi ustvarile odločilno prednost in jo nato rutinirano obdržale do konca.
Na obeh straneh se je v statistiko vpisalo po osem strelk. Najbolj učinkovita med vsemi je bila Gaja Soršak z devetimi zadetki za zasedbo z Obale, za domačo ekipo je pet golov dosegla Hana Gabrovšek.

IZJAVI PO TEKMI

Nika Berzelak, rokometašica Vrhnike:
"Prvi polčas smo dobro parirale rokometašicam Kopra. V začetku drugega polčasa pa smo dobro odigrale v obrambi in si ustvarile prednost s petimi goli, ki smo jo obdržale do konca in tako je sladka zmaga ostala doma. Še enkrat čestitke mojim puncam za igro in zmago ter Koprčankam za borbeno predstavo."

Davor Vukelić, vodja ekipe ŽURD Kopra:
"Punce so imele nekoliko slabši pristop in se niso borile, kot se znajo. Bila je dobra borba, a Vrhnika je imela večjo željo po zmagi, zato smo žal tokrat dve točki izgubili proti gostiteljicam."

RK ZVEZDA LOGATEC : RK SAVA KRANJ 31:29 (15:12)
Košir 9 (4), Berzelak 5; Rauter 11 (6), Nosan 5.

Zvezda Logatec je ob gostovanju Save Kranja zabeležila svojo šesto zmago v sezoni. Kranjčanke so se na Gorenjsko vrnile brez novih točk, izkupiček štirih zmag, enega remija in šestih porazov pa jih uvršča na peti mesto lestvice zelene skupine, dve mesti za tokratnimi gostiteljicami iz mesta ob Logaščici.
Dobrih 200 gledalcev v večnamenski športni dvorani Logatec je na prvi zadetek na obračunu med domačo Zvezdo in gostujočo kranjsko Savo čakalo do četrte minute, ko je mrežo za vodstvo gostji zatresla Dijana Sredić. Gostiteljice so odpor Gorenjk zlomile v drugih desetih minutah prvega polčasa. Niti minuta odmora gostujočega trenerja Matije Mušiča v 18. minuti ni ustavila navala Logatčank, ki so v 21. minuti povedle z 12:7. Na odmor med polčasom sta se zasedbi odpravili ob rezultatu 15:12, v nadaljevanju pa so izbranke Petra Terčiča večino časa vodile s tremi ali štirimi zadetki prednosti. Kranjski poraz je z dvema goloma v zadnji minuti Sara Nosan uspela le umiliti, ne pa tudi preprečiti.
Jana Košir je za domačo zmago prispevala devet zadetkov, najboljša strelka Save Kranja je bila še drugič v tem tednu Neža Rauter (11 golov).

IZJAVI PO TEKMI

Peter Terčič, trener Zvezde Logatca:
"Nisem zadovoljen s tokratno igro. Tekma je bila zahtevna in ves čas smo iskali pravi ritem. Ko smo ga našli, smo ga hitro izgubili pa ga spet našli in tako naprej. Če potegnemo črto, so vsa dekleta naredila svoj delež in s skupnimi močmi smo zasluženo zmagali. Povsod smo pokazali več od tekmeca, razlika je majhna, a vse tekme se ne morejo odviti gladko."

Matija Mušič, trener Save Kranja:
"Čestitke domači ekipi za zmago. Morda bi lahko z malce več zbranosti osvojili dve točki. Zadovoljni smo lahko s prikazanim, za kaj več pa bi morali biti bolj zbrani v napadu. Tudi v obrambi ni bilo vse dobro, a osnova je dobra in naprej lahko gremo z dvignjenimi glavami."

RK OLIMPIJA : RK PIRAN 27:26 (16:15)
Pugelj 5, Veber Marton, Trifkovič, Strlič, Herodež po 4; Borišek 11 (4), Kokotec 6.
STATISTIKA

Sobotni rokometni obračun v Hali Tivoli med domačo Olimpijo in izzivalkami iz Pirana je postregel z enakovredno predstavo, zmaga in dve točki pa sta pripadli gostiteljicam. Te so sicer v vodstvu preživeli večino igralnega časa, a nikoli prav zares pobegnile Primorkam, ki so jim do zadnjega trenutka dihale za ovratnik.
Ljubljančanke so si najvišje vodstvo priigrale v 27. minuti, ko so vodile za pet zadetkov, a je četa Aleša Filipčiča že pred odmorom stopila na plin, se približala in ostala v stiku z rokometašicami Olimpije vse do zadnjega, kar pa ni bilo dovolj za novo točko Pirana, ki se bori za vrh lestvice v zeleni skupini.
Za Olimpijo je bila s petimi zadetki najbolj razpoložena Špela Pugelj, kar 11 jih je v mrežo kluba iz prestolnice pospravila Sara Borišek.

IZJAVI PO TEKMI

Neža Herodež, rokometašica Olimpije:
"Bila je zelo naporna in napeta tekma, v kateri smo v drugem polčasu nekoliko popustile vendar sem ponosna na punce, da smo pripeljale tekmo tako kot je potrebno do konca in se veselile zmage."

Vladoša Nižetič, pomočnica trenerja Pirana:
"Čestitke našim puncam za borbo. V živčni tekmi nam ni bilo usojeno zmagati. Nekaj odličnih trenutkov je bilo premalo za preobrat nam v prid. Glave gor in gremo dalje. Čestitke Olimpiji za zmago."