23. 12. 2023

Slovenske rokometašice po olimpijsko vozovnico v Novi Ulm

Slovenska ženska članska rokometna reprezentanca se bo v prvi nastop v olimpijskih kvalifikacijah podala v nemškem Novem Ulmu, so sporočili iz Mednarodne rokometne zveze (IHF). Turnir bo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto.


Obenem je znano, da se bodo na uvodni in zadnji dan turnirja izbranke slovenskega selektorja Dragana Adžića srečale z Nemčijo in Črno goro, medtem ko bo obračun s Paragvajem na sporedu 12. ali 13. aprila.


Preostala turnirja bosta gostila madžarski Debrecen (Švedska, Madžarska, japonska, Kamerun) in španska Torrevieja (Nizozemska, češka, Argentina, Španija). Iz vsakega turnirja bosta na poletne olimpijske igre v Parizu napredovali dve reprezentanci. S tem se bo zapolnila druga polovica prostih mest. Pod petimi krogi mesto že imajo Angolke, Brazilke, Danke, Francozinje, Korejke in Norvežanke.


Aprila bo slovenski reprezentančni rokomet tudi uradno postavil nov mejnik na svoji poti. Rokometašice se bodo namreč sploh prvič v zgodovini podale v lov na olimpijsko vozovnico. Tekmovanje bo potekalo na jugu Nemčije, v mestu Novi Ulm, ki je od Ljubljane oddaljeno 560 kilometrov oziroma slabih šest ur vožnje.


S srčnimi in borbenimi nastopi so slovenske rokometašice na nedavno zaključenem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem pustile odličen vtis. V Skandinavijo so se podale v izjemno okrnjeni zasedbi, a s prebojem v drugi del tekmovanja zanesljivo izpolnile cilj, tudi tam pa delo opravila izjemno dobro.


Na šestih tekmah so klonile le dvakrat, v obeh primerih so morale priznati premoč kasnejšim finalistkam Norvežankam in Francozinjam, kar le še dodatno govori, kako ozko je bilo četrtfinalno sito na slovenski poti, skozi katerega sta s prebili ravno omenjeni reprezentanci, medtem ko je bila Slovenija v skupini drugega dela uvrščena takoj za njima.


April slovenskemu rokometu prinaša nov velik izziv. Četudi se bo koledarska pomlad uradno začela le slab mesec pred tem, za slovensko žensko reprezentanco ta traja že najmanj od lanskoletnega novembra, ko so Slovenke z osmim mestom postavile prve temelje za olimpijsko kandidaturo. Na Rokometni zvezi Slovenije verjamemo, da bodo tudi v Nemčiji na igrišču pustile svoj pečat in upamo, da se bomo lahko že zelo zgodaj veselili prehoda v poletje. Olimpijsko poletje!