26. 12. 2023

Začetek priprav na dogajanje v Berlinu

Slovenska moška rokometna reprezentanca je dopoldne v Celju vstopila v sklepne priprave za nastop na evropskem prvenstvu. Slednje bo med 10. in 28. januarjem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, Slovenijo uvodne tri tekme čakajo v Berlinu.

Selektor Uroš Zorman v primerjavi z letošnjim januarskim svetovnim prvenstvom na Poljskem in Švedskem ne bo imel na voljo tri igralce. Poleg Blaža Janca, za katerega je dan pred začetkom priprav dokončno postalo jasno, da mu poškodba hrbta ne omogoča vseh naporov - več TUKAJ -, bosta na bližnjem turnirju v Nemčiji manjkala tudi njegov reprezentančni in klubski soigralec pri Barceloni Domen Makuc (strgana križna vez) ter krožni napadalec Celja Pivovarne Laško Stefan Žabić (strgana ahilova tetiva).


Večina slovenskih rokometašev, ki igrajo v tujini, si je po vrnitvi v domovino privoščila nekajdnevni oddih, po torkovem prihodu v mesto grofov pa so takoj zavihali rokave. "V naslednjih dneh ne bo nič praznično," je v šaljivem tonu na uvodu priprav dejal Zorman in dodal: "Verjamem, da so naši rokometaši v teh prostih dneh naredili tudi kaj zase. Časa za telesne priprave nimamo na voljo, predvsem se bomo posvetili taktiki in uigranosti ekipe. To bo tudi naše glavno vodilo do odhoda v Nemčijo, torej taktika, taktika in spet taktika."


Slovenija je tik pred odhodom na celinsko tekmovanje ostala brez dolgoletnega nosilca igre Janca. "Nimamo časa za jamranje in jokanje. Vsi vemo, kaj nam pomeni Blaž, ne samo kot igralec, ampak tudi kot oseba, ter kako velika je njegova vloga in vpliv v reprezentanci. Poškodbe so sestavni del športa. Če se je to zgodilo, potem je morda bolje, da se je pred evropskim prvenstvom. V letu 2024 so pred nami številni izzivi in verjamem, da bo tedaj Blaž z nami," je o odsotnosti Janca dejal Zorman in dodal, da bo v Nemčiji pogrešal tudi usluge Žabića in Makuca.


Na uvodnem treningu sodelovalo 19 rokometašev. Trenirali so krilni rokometaši Gašper MargučDomen NovakStaš Slatinek JovičićTilen Kodrin in Tadej Mazej, zunanji igralci Nik HenigmanAleks VlahDean BombačRok OvničekMiha ZarabecNejc CehteJure Dolenec in Tadej Kljun, vratarja Urban Lesjak in Miljan Vujović ter krožni napadalci Blaž BlagotinšekKristjan HorženMatic Suholežnik in Jernej Drobež. Manjkala sta Borut Mačkovšek, ki se je medtem ekipi že pridružil v hotelu Thermana v Laškem, kjer bo bivala v prvem delu tokratnih priprav, ter vratar Klemen Ferlin. Slednji je zbolel in se bo moštvu pridružil takoj, ko mu bo to dopuščalo zdravstveno stanje.


Slovenija bo do odhoda v Berlin, kjer se bo med 11. in 15. januarjem v skupinskem delu pomerila s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško, odigrala tri pripravljalne tekme. Najprej se bo 29. decembra v Slovenj Gradcu ob 15.15 pomerila z Avstrijo, 5. in 6. januarja pa sta pred njo v Poreču še tekmi s Črno goro in Hrvaško. Vstopnice za tekmo na Koroškem so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema mojekarte.si in preko spleta TUKAJ, v hrvaški Istri pa preko spleta TUKAJ in, v kolikor jih bo kaj ostalo, tudi neposredno na blagajni dvorane pred tekmama.


"Prvi in osnovni cilj je, da se prebijemo v drugi del tekmovanja. O turnirju še ne razmišljamo, naša glavna naloga je, da se čim bolje pripravimo in kakovostno oddelamo vse treninge in tekme v tem pripravljalnem obdobju. Pod vodstvom Zormana kažemo konstanten napredek, gremo korak za korakom, najprej treningi, potem sledijo pripravljalne tekme, ..." je dejal kapetan reprezentance Dolenec.


Slovenski rokometaši, ki bodo v Nemčiji nastopili na svojem 14. evropskem prvenstvu, so v resnih kombinacijah, da si izborijo nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.


Deseto mesto na letošnjem januarskem svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem jim še ni prineslo nastopa na kvalifikacijskem turnirju med 14. in 17. marcem prihodnje leto, saj so drugi v čakalni vrsti. Povsem realno je, da se dodatni mesti sprostita po zaključku letošnjega afriškega in evropskega prvenstva.

SODELUJOČI IGRALCI NA SKLEPNIH PRIPRAVAVAH ZA EP 2024
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Cehte Nejc desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Dolenec Jure desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Drobež Jernej krožni napadalec 2000 195 RK Gorenje Velenje
Ferlin Klemen vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Henigman Nik levi zunanji 1995 201 Saint-Raphaël Var Handball (FRA)
Horžen Kristjan krožni napadalec 1999 192 VfL Gummersbach (NEM)
Slatinek Jovičić Staš levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Kljun Tadej desni zunanji 2001 196 Balatonfüredi KSE (MAD)
Kodrin Tilen levo krilo 1994 192 VfL Gummersbach (NEM)
Lesjak Urban vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Mačkovšek Borut levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Marguč Gašper desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Mazej Tadej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Novak Domen desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Ovniček Rok srednji zunanji 1995 185 HBC Nantes (FRA)
Suholežnik Matic krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Vlah Aleks levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Vujović Miljan vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Zarabec Miha srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
STROKOVNI ŠTAB
Zorman Uroš selektor
Žvižej Luka pomočnik selektorja
Škof Gorazd trener vratarjev
Košak Rok trener za telesno pripravo
Djurič Sašo zdravnik
Slobodnik Rudi fizioterapevt
Dolničar Anže fizioterapevt
Andoljšek Ciril tehnični vodja
Močnik Aljaž odnosi z javnostmi
Peterlin Jaka vodja moških reprezentanc
Cvijić Goran direktor reprezentanc
PRIPRAVLJALNE TEKME PRED EP 2024
Sobota, 29. decembra, ob 15.15 (Slovenj Gradec):
SLOVENIJA : AVSTRIJA (nakup vstopnic: prodajna mesta sistema mojekarte.si in preko spleta TUKAJ)

Petek, 5. januarja, ob 17.00 (Poreč, HRV):
SLOVENIJA : ČRNA GORA

Sobota, 6. januarja, ob 17.00 (Poreč, HRV):
HRVAŠKA : SLOVENIJA
TEKME NA EP 2024
PRVI DEL

Skupina D (Berlin)

Četrtek, 11. januar, ob 18.00:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI

Sobota, 13. januar, ob 18.00:
POLJSKA : SLOVENIJA

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA