29. 12. 2023

Vujović z obrambo zagotovil zmago v Slovenj Gradcu

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v Slovenj Gradcu premagala Avstrijo s 34:33 (16:15). To je bila prva in hkrati edina domača pripravljalna tekma pred nastopom na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Po novem letu varovance selektorja Uroša Zormana v Poreču čakata še obračuna proti Črni gori in Hrvaški.

Slovenska izbrana vrsta se je po nekaj dneh treningov v celjski dvorani Golovec in dvorani Tri lilije v Laškem edinkrat v domačih dvoranah javnosti pred EP predstavila na Koroškem. Pred polno športno dvorano v Slovenj Gradcu je tesno zmagala proti severni sosedi.


Izbrano vrsto sedaj čaka nekajdnevni premor. Znova se bo zbrala 2. januarja v Ljubljani. Med preostankom priprav bo odigrala še dve tekmi, naslednji petek proti Črni gori in dan kasneje proti Hrvaški. Prvi nastop na prvenstvu stare celine jo čaka 11. januarja proti Ferskim otokom v skupini D. V njej bo igrala še proti Poljski (13. januar) in Norveški (15.).


Slovenija se je Avstrijcem zoperstavila v precej zdesetkani zasedbi. Že poprej sta zaradi poškodb s seznama razpoložljivih igralcev za nastop v Nemčiji odpadla Domen Makuc (koleno) in Blaž Janc (hrbet), tekmo na Koroškem pa sta s tribune spremljala še steber obrambe Blaž Blagotinšek in eden najboljših posameznikov zadnjih reprezentančnih akcij, Aleks Vlah. Oba sta na priprave iz klubskih okolij prispela lažje poškodovana in sta v prvi polovici sklepnih priprav trenirala po individualnem programu. V postavi ni bilo niti vratarja Klemna Ferlina, ki se bo po bolezni ekipi pridružil januarja.


Varovanci Uroša Zormana so bili od samega začetka zbrani v obrambi in v 6. minuti povedli s 5:2 po dveh zaporednih golih člana nemškega Wetzlarja Domna Novaka.


Avstrijci so nato izkoristili tehnične napake in slabše zaključke domače izbrane vrste in izenačili na 5:5. Po toplo-hladnem nadaljevanju so Slovenci izkoristili nekaj protinapadov in selektorja gostov Aleša Pajoviča, sicer nekdanjega slovenskega reprezentanta in drugega najboljšega strelca v zgodovini, prisilili v prvo minuto odmora pri izidu 12:9 v korist domačih.


Tudi Zorman je v 21. minuti posegel po minuti odmora, potem ko so se Avstrijci hitro približali na gol zaostanka (11:12). Domača zasedba je bila v nadaljevanju prvega polčasa korak, dva pred tekmeci, na odmor pa je odnesla gol prednosti (16:15).


Drugi polčas so bolje začeli Avstrijci, ki so v 37. minuti celo povedli z 21:20. Čeprav so domači vzpostavili ravnotežje, pa so v oči bodle tehnične napake, zaradi česar so gosti ostajali blizu. Ko napak ni bilo, so prednost Slovenci dvignili na tedaj najvišjih +4 (28:24).


Po nekaj protinapadih, ki jih je uspešno zaključil Gašper Marguč, je bilo na semaforju 30:25, kar pa ni prineslo mirne končnice. Avstrijci so se namreč šest minut pred koncem približali na vsega gol, po zgrešeni sedemmetrovki Marguča pa nato celo izenačili na 31:31.


V napeti končnici so imeli Zormanovi varovanci v zadnji minuti napad za vodstvo, po lepi akciji pa je zadel Kristjan Horžen. Avstrijci so imeli na voljo še en napad, po prekršku za sedemmetrovko pa je za domačo zmago z obrambo po izteku igralnega časa poskrbel Miljan Vujović.


V slovenskem dresu sta bila najboljša strelca Domen Novak in Tilen Kodrin s po šestimi goli, pri gostih pa jih je sedem dosegel Tobias Wagner.


Pred tekmo so se v Slovenj Gradcu poklonili tudi zvezdnici športnega plezanja Janji Garnbret ter ji izročili reprezentančni dres in žogo. Štiriindvajsetletna Korošica je sicer častna članica rokometnega kluba Slovenj Gradec, ki je uspešno soorganiziral tekmo.


"Pripravljenost je pri nekaterih boljša, pri nekaterih slabša. Tu ne morem kaj veliko narediti. Kje smo? Nikjer, če se tako izrazim. Je pa treba vedeti eno stvar, Avstrijci so pred mesecem dni premagali tako Portugalsko na Portugalskem in nato še Švico in Tunizijo. Tudi oni rastejo, to ni več Avstrija izpred petih, šestih let. Zmaga pomeni veliko. Tole praznično vzdušje morda pomeni, da pri igralcih glave niso čisto na mestu. A zmaga je zmaga, gremo pozitivno naprej. Meni je pomembno, da nadaljujemo pozitiven trend. Seveda bi rad, da določene stvari poskusimo, kar nam je tudi uspelo. Nismo vztrajali z le določenimi igralci, vsi so dobili priložnost. Na koncu pa je najbolj pomembna zmaga. Najbolj zadovoljen sem z njo, najmanj pa z našim taktičnim delom, kjer še vedno veliko grešimo pri uigravanju, zamudimo kakšno sekundo, gremo v napačno smer. Tu nas čaka še ogromno dela," je misli po tekmi strnil selektor Zorman.


"Ni bilo lahko. Skušali smo igrati z vsemi igralci, dati priložnost vsem, saj gre za prvo pripravljalno tekmo. Imamo še dve in treba je videti, v kakšni formi smo. Da vsi čim bolje razumejo sistem in vse skupaj poskusijo v igri. Avstrijci so tekmo vzeli zelo resno, velikih rotacij ni bilo. Igrali smo z zelo resno, dobro reprezentanco. Mogoče kakšen zgrešen strel in napaka preveč, tudi odbita žoga tu in tam, ko smo se že obranili. Delali bomo naprej, še vedno smo v obdobju pred novim letom, po novem letu se začne še bolj zares, zato me veseli, da smo na koncu zmagali. Danes ni bilo Blaža Blagotinška, Mateja Gabra tudi za naprej ne bomo imeli. To ni lahko nadomestiti. Poleg Boruta Mačkovška so to trije fantje, ki že deset let v obrambi nosijo Slovenijo. Danes smo imeli le enega od treh, potem bomo imeli vsaj dva, tako da upam, da bo šlo na bolje. Zadetkov je vsekakor preveč, predvsem prelahkih," je dodal slovenski kapetan Jure Dolenec.

PRIPRAVLJALNA TEKMA
Petek, 29. december (Slovenj Gradec, ŠD Slovenj Gradec):
SLOVENIJA : AVSTRIJA 34:33 (16:15)
Slovenija: Vujović, Lesjak, Henigman 1, Marguč 3, Dolenec 3 (1), Cehte 1, Kljun, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 6, Zarabec, Horžen 3, Mazej 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 6, Drobež 1, Suholežnik 3.
Avstrija: Eichberger, Häusle, Möstl, Mahr, Božović 3, Frimmel 3, Belos, Herburger, Weber 4 (1), Živković 4, Mittendorfer, Damböck 1, Bilyk 6, Wagner 7, Nigg 1, Hutecek 4, Miskovez.