16. 4. 2024

Rokometni ekipi dobili tekmece na OI

Slovenski rokometni reprezentanci sta dobili tekmece na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. Rokometašice bodo v Franciji s tekmovanjem začele 25. julija, rokometaše pa uvodni preizkus čaka dva dneva za tem.


Na olimpijskih igrah ima v rokometu priložnost pri vsakem spolu nastopiti le 12 reprezentanc. V letošnjem letu bo osem držav imelo svojo ekipo v obeh kategorijah, prvič med njimi tudi Slovenija.


Minuli teden so slovenske rokometašice v Neu-Ulmu v Nemčiji dosegle zgodovinski uspeh. Z zmagama proti Paragvaju in Črni gori so si zagotovile premierno pot na olimpijske igre in bodo julija postale sploh prva slovenska ženska ekipa v kolektivnih športih, ki bo zaigrala na športnem veledogodku.


Ples kroglic v francoski prestolnici jih je uvodoma posadil v skupino A, kjer bodo zaigrale kar tri polfinalistke zadnjega svetovnega prvenstva. Slovenske tekmice bodo Južna Koreja, Danska, Nemčija, Norveška in Švedska. V skupini B bodo med rokometašicami igrale Madžarke, Nizozemke, Španke, Francozinje, Brazilke in Angolke. Tekme prvega kroga bodo na sporedu natanko 100 dni po žrebu.


"Ni dvoma, da je skupina B lažja od naše. A vse odkar sem selektor Slovenije so nam bile namenjene težje poti in vse smo uspešno prestali. Naredili bomo vse, da se prebijemo med najboljše štiri ekipe prvega dekla tekmovanja, četudi bo to izjemno zahteven podvig. Z vsemi tekmicami skupine A smo se v zadnjem obdobju že merili, zato jih dobro poznamo. Pomembno bo, da ostanemo zdravi in se dobro pripravimo na tekmovanje. Želimo si popisati nove strani knjige uspehov slovenskega rokometa," je po žrebu dejal selektor ženske reprezentance Dragan Adžić, za katerega bodo to tretje olimpijske igre. Okusil jih je že kot selektor Črne gore v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. Na Otoku je z ekipo osvojil srebro.


Za razliko od deklet so rokometaši na tekmeca morali počakati povsem do konca. Skupaj s Francijo so bili namreč posajeni v četrti boben, slednja pa je kot gostiteljica imela možnost, da si izbere skupino prvega dela. Slovenci bodo zaigrali v skupini A, skupaj s še štirimi evropskimi ekipami. Poleg Švedske, Nemčije, Hrvaške in Španije bo tekmec še Japonska. Med rokometaši bodo v skupini B igrali Danci, Norvežani, Madžari, Francozi, Egipčani in Argentinci.


"Že pred žrebom je bilo jasno, da nas čaka izjemno zahteven turnir. Verjetno bo to celo najkakovostnejši turnir v zgodovini olimpijskih iger. Govoriti o tem, ali nam je bil ples kroglic naklonjen ali ne, je brezpredmetno, saj so vse sodelujoče ekipe kakovostne. V Parizu bomo šli korak za korakom in na koncu videli, kam nas bo to pripeljalo. Zagotovo bo naš cilj preboj v četrtfinale," pa se je na ples kroglic ozrl selektor moške reprezentance Uroš Zorman, ki je bil prav tako že dvakrat udeleženec olimpijskih iger, a vselej kot igralec. V Atenah 2004 je tekmovanje v dresu Slovenije zaključil na 11., v Rio de Janeiru 2016 pa na šestem mestu.


Prvi del rokometnega tekmovanja olimpijskih iger bo potekal v Parizu, za celotno končnico pa se bo dogajanje preselilo v Lille. V četrtfinalu, ki bo na sporedu 6. v ženski in 7. avgusta v moški konkurenci, bodo nastopile po štiri najboljše ekipe vsake izmed skupin prvega dela. Polfinalni dvoboji bodo na sporedu 8. in 9., tekmi za medalje pa 10. in 11. avgusta.