25. 5. 2024

Gorenje Velenje petič slovenski prvak

Rokometaši Gorenja Velenja se petič v zgodovini veselijo naslova slovenskih državnih prvakov. V zadnjem krogu Lige NLB so prvo mesto potrdili s suvereno zmago proti Jeruzalemu Ormožu, ki so ga ugnali z 31:26.


Zadnji krog Lige NLB je prinesel še dve odločitvi. Krka, ki je v Kopru igrala neodločeno (29:29), je osvojila četrto mesto, ki kot zadnje prinaša neposredno mesto v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni.


Tekmovanje je na 11. mestu sklenila Urbanscape Loka, ki je nazadnje s 25:33 morala priznati premoč Slovenjgradčanom. Gorenjci si bodo skušali mesto med slovensko klubsko elito zagotoviti v dodatnih kvalifikacijah v prvih dveh koncih tedna junija. Prvo tekmo proti Frankstahlu Radovljici, drugouvrščenemu moštvu 1. B lige, bodo odigrali v domači dvorani Poden, povratno pa v gosteh. Mesto v prihodnji sezoni Lige NLB čaka ekipo, ki bo boljša v seštevku obeh srečanj.


Že nekaj časa je bilo jasno, da bodo v 1. B ligo neposredno izpadla moštva Škofljice, Ljubljane in Dobove, ob krčenju Lige NLB na 12 sodelujočih ekip pa jih bo zamenjalo Krško. Gre za povratnika med elito, ki je v tej sezoni osvojil drugi rang slovenskih moških članskih rokometnih tekmovanj. Na zadnjih tekmah je Škofljica klonila v Celju (40:35), Ljubljana je presenetila Sviš iz Ivančne Gorice (25:22), Dobova pa je klonila proti LL Grosistu Slovanu (26:32).


Na preostali tekmi 26. kroga je v Ribnici ekipa Trima Trebnjega zmagala z 28:27. Aktualni pokalni prvaki so se na koncu morali zadovoljiti s srebrom Lige NLB.

LIGA NLB, 26. KROG

Sobota, 25. maj:

RK GORENJE VELENJE : RK JERUZALEM ORMOŽ 31:26 (20:10)
Sokolič 9 (4), Verdinek 8; Jerenec in Pungartnik po 7.
STATISTIKA


Igralec tekme: Tilen Sokolič (RK Gorenje Velenje)


Velenjčani pred odločilno tekmo ničesar niso prepuščali naključju. Tekma sezone, kot so jo poimenovali, je prinesla več kot dovolj motivacije za lov na peti naslov prvaka. Gorenje je v obračunu z Ormožani hitro prevzelo pobudo in bilo večji del tekme v zanesljivi prednosti. Ta je bila dovolj za novi točki, ki sta zagotovili neulovljivo prednost pred prvim zasledovalcem z lestvice, trebanjskim Trimom. Jeruzalem Ormož je s porazom ostal brez četrtega mesta, ki še vodi v evropska tekmovanja.

Velenjski rokometaši so v prvem polčasu po desetih minutah že vodili za štiri gole, prednost pa je še kar naraščala in v 20. minuti znašala že deset golov, najvišja v tem delu igre pa je bila pri 20:7. Na polčas sta ekipi šli ob desetih golih razlike.

Druge pol ure je bilo tako bolj ali manj formalnost, v kateri se gosti niso posebej približali, izbranci Zorana Jovičića so brez težav nadzorovali potek tekme, le ob koncu so pričakovano popustili in Ormožane spustili malce bližje.

Tilen Sokolič in Matic Verdinek sta izstopala pri Velenjčanih z devetimi oziroma osmimi goli, pri Ormožu sta jih Filip Jerenec in Gašper Pungartnik dosegla po sedem.


IZJAVI PO TEKMI:


Zoran Jovičić, trener RK gorenje Velenje:
"Neverjetno! Dva meseca smo bili pod psihičnim pritiskom, da moramo zmagovati. Fantje so fenomenalni, s pravim značajem! Če bi mi kdo pred začetkom sezone ponudil tretje mesto, bi bil zadovoljen. Naslov prvaka je izreden uspeh naše ekipe in to več kot zaslužen. Nihče nam ni nič podaril, na drugi strani pa smo mi vzeli vse, kar nam je bilo ponujeno."


Martin Hebar, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Čestitke Gorenju Velenju za državni naslov, zasluženo ga je osvojilo. Mi v prvem polčasu nikakor nismo mogli sestaviti obrambe, vratarja sta uspešno posredovala le enkrat. V nadaljevanju smo le uspeli nekako strniti vrste in je vse skupaj izgledalo povsem drugače. Domov se odpravljamo z dvignjeno glavo." 


RD RIKO RIBNICA : RK TRIMO TREBNJE 27:28 (15:15)
Cimerman 6, Đekić 5; Jurečič 8 (4), Grmšek 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Lovro Višček (RK Trimo Trebnje) 


Rokometaši Trima Trebnjega so zgodovinsko sezono končali z zmago v Ribnici. Državno prvenstvo so končali na drugem mestu s točko manj kot prvak Gorenje Velenje, v klubske vitrine pa so v začetku aprila postavili prvo lovoriko v klubski zgodovini, slovenski pokal.

Riko Ribnica je sezono sklenila na šestem mestu (14-2-10), na zadnji domači tekmi pa sta se od ribniškega dresa poslovila Mark Klarič in Mitja Nosan, ki sta skupaj za Ribnico odigrala več kot 700 tekem.

Ribničani so imeli priložnost, da bi sezono končali z zmago, vendar so preslabo odigrali napad v zadnji minuti. Za kazen so na drugi strani gostje zadeli za končni rezultat 28:27. Strelec zmagovitega zadetka je bil Darko Cingesar pet sekund pred iztekom časa.

Pri domačih sta največ golov dosegel Brin Cimerman (6) in Jaka Đekić (5), pri gostih pa je z osmimi izstopal Jan Jurečič.


IZJAVI PO TEKMI:


Jaka Đekić, rokometaš RD Riko Ribnica:
"V tekmo smo vstopili maksimalni zbrano, z veliko borbe tako v napadu kot obrambi. Mislim, da smo bili mi tisti, ki smo skozi celotno tekmo držali vse niti igre, vendar nam je na koncu zmanjkalo malo energije, da bi premagali favorizirano ekipo iz Trebnjega."


Lovro Višček, RK Trimo Trebnje:
"Zadnjo tekmo sezone v Ribnici smo odigrali v okrnjeni zasedbi. Prikazali smo pravi derbi vrha lestvice. Sicer smo zmagali, vendar je bila tekme vseskozi izenačena. Na koncu smo drugi, kar je za nas uspeh. Naslednjo sezono štartamo na prvo mesto."


RD KOPER : MRK KRKA 29:29 (16:13)
Makuc 12 (7), Bekrić 4; Vukić 9, Horvat 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Vojislav Vukić (MRK Krka)


Krka je tekmo začela s četrtega mesta na lestvici in 32 točkami, Koper pa je bil sedmi s petimi točkami zaostanka. Obenem so imeli Celjani na tretjem mestu prav tako prednost petih točk pred Novomeščani. Po neodločenem izidu na Primorskem je Krka ostala četrta, sedmi pa Koper.

Po dokaj izenačenem prvem polčasu sta na odmor ekipi odšli z razliko treh golov, v prednosti so bili gostitelji. Novomeščani so v drugem delu vztrajno zmanjševali razliko in v 54. minuti je Vojislav Vukić znižal na 25:26. Andraž Makuc je najprej iz sedmih metrov minuto pozneje poskrbel za 27:25, v naslednji je z novim golom razliko ponovno povišal na dva gola (28:26), s sedemmetrovke pa dve minuti pred koncem na 29:27.

Z dvema zaporednima zadetkoma, uspešna sta bila Tilen Kukman in Marko Nikolić, je Krka v predzadnji minuti izenačila na 29:29. Tak izid je bil še pol minute pred koncem, nato so gostje z napako v napadu zapravili priložnost za zmago in Krka je imela deset sekund za zadnji napad. Pred zadnjim zgrešenim strelom na tekmi sta si sodnika v razburljivi končnici tudi nekajkrat pogledala posnetke akcij, oba trenerja sta vzela tudi minuti odmora, na koncu pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom.


IZJAVI PO TEKMI:


Boris Lisica, trener RD Koper:
“Igrali smo dobro, vendar smo v drugem polčasu imeli kar nekaj zgrešenih strelov. Vseeno smo zadovoljni, saj smo dali vse od sebe. Malo smo izpadli iz ritma, vendar smo vseeno ostali borbeni. Bila je lepa tekma, sploh za gledalce. Mi smo bili na koncu malce razočarani, saj smo glede na to, da smo skozi celotno tekmo vodili, vseeno želeli zmagati." 


Mirko Skoko, trener MRK Krka:
"To je bila lepa rokometna predstava. Všeč mi je bilo, da sta obe ekipi tekmo odigrali z veliko motivacijo. Mislim, da so navijači, ki so prišli v dvorano, imeli kaj videti - pravo moško tekmo. Lahko bi zmagal Koper, lahko bi zmagali mi. Čestitke Kopru za dobro borbo, želim mu veliko sreče v naslednji sezoni."


RK SLOVENJ GRADEC : RD URBANSCAPE LOKA 33:25 (19:13)
Karlaš in Štumpfl (4) po 6; Jesenko (1) in Soršak po 4.
STATISTIKA


Igralec tekme: Miha Štaleker (RK Slovenj Gradec)


Pred zadnjim krogom so bili Slovenjgradčani osmi na lestvici ter so imeli pet točk prednosti pred Škofjeločani, ti pa so bili na 11. mestu tik pred tremi ekipami, ki so že pred tem krogom izpadle v nižjo ligo.

Liga se bo namreč v naslednji sezoni skrčila za dve moštvi na 12 sodelujočih ekip. Neposredno bodo v 1. B ligo izpadle Dobova, Ljubljana in Škofljica. Namesto njih se med prvoligaše vrača Krško, ki si je že zagotovilo prvo mesto v tej sezoni 1. B lige. Enajstouvrščena ekipa Lige NLB, Urbanscape Loka, bo igrala kvalifikacije za obstoj z drugouvrščeno ekipo 1. B lige iz Radovljice.

Ločani so v četrti minuti povedli z 2:1, do 16. minute pa sta bili ekipi še blizu druga drugi. Domači so nato s serijo petih golov prišli do prve občutne prednosti in jo zadržali do polčasa, saj so na odmor odšli s šestimi goli prednosti. Gostom tudi v nadaljevanju ni uspelo preobrniti poteka dvoboja in Slovenjgradčani so na koncu zmagali z osmimi goli razlike in za končno sedmo mesto v DP.


IZJAVI PO TEKMI:


Rok Cvetko, rokometaš RK Slovenj Gradec: 
"Sezono smo želeli zaključiti z zmago, kar nam je lahko rečem zasluženo uspelo. Garali smo v obrambi, bili učinkoviti v napadu in tako suvereno prišli do želenega rezultata. Trener je priložnost za igro ponudil vsem igralcem, tako, da je vsak prispeval svoj delež v končni mozaik. Hvala publiki za še eno izjemno podporo!" 


Siniša Markota, trener RD Urbanscape Loka: 
"Vedeli smo, da bo težka tekma. Slovenj Gradec na domačem parketu velja za neugodnega tekmeca. Najbolj me boli, da si fantje niso želeli zmage, saj bi si s tem zagotovili obstanek v Ligi NLB. Če nimaš želje po igranju v 1. ligi, žal kasneje igraš kvalifikacije. Čestitke domačinom za zasluženo zmago!"


RK DOBOVA : RD LL GROSIST SLOVAN 26:32 (16:17)
Pintar 8 (4), Romih 5 (1); Pipp 7, Kovačič in Budja po 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Jernej Mlakar (RD LL Grosist Slovan)


Dobova je že pred obračunom s Slovanom vedela, da se skupaj z Ljubljano in Škofljico seli v 1. B ligo. Liga NLB bo v prihodnji sezoni štela le 12 klubov, med njimi pa bo, ob povratniku iz druge lige Krškemu, tudi Slovan, ki je sezono sklenil z zmago in končal na devetem mestu.

Dobovčani so bili kos Kodeljevčanom večji del prvega polčasa ter bili zraven tudi še v drugem polčasu do izida 20:21. Nato pa je Slovan naredil niz 7:1 ter pobegnil na 28:21. To je bilo dovolj za mirno končnico. Največja prednost gostov je znašala osem golov (30:22).

Blaž Pintar je v domači ekipi prispeval osem golov, Matic Anton Pipp pa v gostujoči sedem.


IZJAVI PO TEKMI:


Josip Žitkovič, rokometaš RK Dobova:
"Čestitam naši ekipi za borbo. Od februarja naprej igramo v manjši članski zasedbi. Borili smo se do konca tekme in se nismo predali. Čestitke Slovanu za zasluženo zmago. Tekmo smo na srečo zaključili brez poškodb in večjih izključitev."


Jernej Mlakar, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Rad bi čestital ekipi Dobove za borbeno sezono. V prvem polčasu je Dobova parirala, mi pa nismo imeli nekega odgovora. V drugem polčasu nam je igra malo bolj stekla in smo zasluženo zmagali."


RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : ŠRD ŠKOFLJICA 40:35 (20:18)

Cokan 14 (6), Janc 8; Nosan in Ju. Rot po 6.
STATISTIKA


Igralec tekme: Tim Cokan (RK Celje Pivovarna Laško)


Najuspešnejši rokometni klub v Sloveniji je z zmago proti Škofljici zaključil eno najskromnejših sezon v svoji zgodovini. Ligo NLB je končal na tretjem mestu, v pokalu je izpadel v četrtfinalu proti Krki, v evropski ligi prvakov ni dosegel niti ene zmage, edino lovoriko pa je osvojil na začetku septembra v superpokalu proti Jeruzalemu.

Gledalci v Zlatorogu so se poslovili od domače ekipe, aplavz so prejeli tudi igralci Škofljice, ki bodo v naslednji sezoni igrali v 1. B ligi, predvsem pa so se lahko za trenutek vrnili v zgodovino oziroma dvajset let nazaj, ko je bil Celje Pivovarna Laško na vrhu Evrope. Klub je na tekmo povabil celoten igralski kader iz leta 2004 in ob 20. obletnici osvojitve naslova evropskih prvakov sezono sklenili z druženjem na igrišču.

Še prej so domači v odprti tekmi, ki je bila izenačena le v prvem polčasu, dodobra napolnili mrežo gostov. Izstopal je Tim Cokan s 14 zadetki, osem pa jih je dosegel Mitja Janc. Za Škofljico sta jih po šest prispevala Juš Rot in Blaž Nosan.


IZJAVI PO TEKMI:


Klemen Luzar, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zadnja tekma je za nami. Želeli smo se posloviti z zmago in to nam je uspelo. Že nekaj tekem nazaj smo si zagotovili minimalni cilj, tretje mesto v prvenstvu. Zadnje tekme smo odigrali močno oslabljeni, sploh tokrat. Vesel sem, da smo sezono zaključili na pravi način. Čestitke Gorenju Velenju za zmago in Trimu Trebnjemu za drugo mesto."


Aleš Repina, trener ŠRD Škofljica:
"Najprej čestitke Celju za zmago. Predstavili smo se v dobri luči. Že med odmorom sem fantom rekel, da za končni uspeh, moramo Celjane omejiti na 35 zadetkov. 40 zadetkov je bilo na koncu preveč za nas in Celjani so zasluženo slavili zmago."


MRK LJUBLJANA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 25:22 (16:15)
Tomšič 8 (3), Makivić 5; Grum 7, Stopar 4.
STATISTIKA


Rokometaši Ljubljane so se z zmago poslovili od Lige NLB. Zaradi krčenja prve lige bodo v naslednji sezoni nastopali v 1. B ligi. Sezono so končali s štirimi zmagami in 22 porazi.

Ivančna Gorica je zasedla deseto mesto; v 26 nastopih je zabeležila osem zmag, tri neodločene izide in petnajst porazov ter se tako izognila dodatni kvalifikacijski tekmi za obstanek.

Tekma je bila vseskozi izenačena in napeta, domači pa so v ključnih zadnjih minutah pokazali več zbranosti in natančnosti. Tri zadetke prednosti je bila hkrati najvišja razlika med ekipama.

Pri domačih je Miha Tomšič dosegel osem zadetkov, pet jih je dodal Žarko Makivić, pri gostih pa je bil najbolj učinkovit Janez Grum s sedmimi goli.

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK GORENJE VELENJE 26 22 3 1 815:667 148 47
2 RK TRIMO TREBNJE 26 22 2 2 834:660 174 46
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26 19 1 6 860:756 104 39
4 MRK KRKA 26 14 5 7 772:699 73 33
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 26 14 4 8 710:705 5 32
6 RD RIKO RIBNICA 26 14 2 10 830:787 43 30
7 RD KOPER 26 14 1 11 763:734 29 29
8 RK SLOVENJ GRADEC 26 11 2 13 763:769 −6 24
9 RD LL GROSIST SLOVAN 26 10 1 15 729:745 −16 21
10 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 26 8 3 15 724:764 −40 19
11 RD URBANSCAPE LOKA 26 7 3 16 715:780 −65 17
12 ŠRD ŠKOFLJICA 26 6 1 19 691:794 −103 13
13 MRK LJUBLJANA 26 4 0 22 713:854 −141 8
14 RK DOBOVA 26 3 0 23 659:864 −205 6