8. 12. 2019

Članice v ponedeljek za končno 19. mesto

Po porazu proti Braziliji (19:32) slovensko žensko člansko reprezentanco v ponedeljek čaka tekma za končno 19. mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem. Tekmice bodo rokometašice Konga.


Slovenske rokometašice so doživele četrti poraz mundialu. Po sijajnem uvodu v zaključni turnir in zmagi nad Nizozemkami ter nato še Kubankami v četrtem krogu skupinskega dela so morale danes priznati premoč Brazilkam, pred tem pa so izgubile proti Norvežankam, Angolkam in Srbkinjam.


Po porazu proti Brazilkam na tekmi za razvrstitev od 17. do 20. mesta se bodo Slovenke v ponedeljek s Kongom pomerile za končno 19. mesto. Slednji je v nedeljo klonil proti Senegalu (23:28). Obračun v Kumamotu se bo začel ob 10. uri.


Slovenija je bila na obračunu proti Braziliji povsem nemočna. Pred začetkom svetovnega prvenstva jo je na pripravljalnem turnirju v Tokiu resda premagala s 33:29, na tekmi v Kumamotu pa se z njo ni mogla kosati.


Brazilke, svetovne prvakinje iz Srbije 2013, so izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja zasenčile v vseh rokometnih prvinah. Od prve do zadnje minute so bile za korak pred Slovenkami, predvsem sijajno so igrale v prvem polčasu, ko so povsem zaprle prvo slovensko zvezdnico Ano Gros. Ostrostrelka francoskega Bresta se v prvem polčasu sploh ni vpisala med strelke, vseh svojih pet golov je dosegla v drugem polčasu.


Tjaša Stanko, s 45 goli najboljša strelka v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva (dva gola manj je dosegla Eun Ryu iz Južne Koreje, Slovita Romunka Cristina Neagu pa pet zadetkov manj), je bila ena redkih svetlih točk v slovenski ekipi, v prvem polčasu je Mariborčanka dosegla štiri od skupno devetih slovenskih golov. Bregarjeve izbranke so že na polčasu zaostajale za devet golov (9:18), česar do konca obračuna niso uspele zmanjšati.


V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Grosova s petimi goli, Stankova je prispevala štiri.


Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
"Prvi polčas je bil porazen. Potrebno bo najti razloge, zakaj smo v prvih petih napadih šestkrat skušali najti krožno napadalko. Dogovorjeni smo bili za drugačen sistem, da bomo skušali iskati rešitve preko druge in tretje obrambne igralke Brazilije, kot smo to počeli na pripravljalni tekmi. Tekmice so na sredini postavile zelo visoko obrambo, kar nam ne odgovarja. Razlika je vseskozi naraščala. Prvih 15 minut drugega polčasa smo odigrali na primerni ravni, na koncu pa je Brazilija zmagala z visoko razliko. Sedaj se je potrebno umiriti, se pripraviti na zadnjo tekmo in pokazati, kako se bori za Slovenijo ter zmagati."


Polona Barič, slovenska reprezentantka:
"Po porazu s Srbijo se je bilo zelo težko pobrati. Pred tekmo smo s soigralkami stopile skupaj in si rekle, da moramo tekmo odigrati tako kot je treba. Žal znova obračuna nismo začele dobro. Tekmice so povedle in zlahka prihajale do zaključnih strelov. V napadu smo izgubile preveč žog in delale tudi ostale napake. Razlika je le naraščala."

SP ZA ŽENSKE 2019 (Kumamoto, Japonska):
Tekma za razvrstitev od 17. do 21. mesta, nedelja, 7. decembra:
SLOVENIJA : BRAZILIJA 19:32 (9:18)
Slovenija:
Zec, Strnad, Gros 5, Žabjek, Stanko 4, Abina 2, Barič 1, Ferfolja, Vojnovič, Ljepoja 1, Zulič 3, Pišek 1, Pandžić, Vučko 1, Svetik, Beganović 1.


SENEGAL : KONGO 28:23



Tekma za 19. mesto, ponedeljek, 8. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : KONGO (prenos na Šport TV 1 in YouTube kanalu IHF - Competitions)
ŽE ODIGRANO:
Skupina A, 1. krog, sobota, 30. novembra:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 26:32 (14:15)
Slovenija:
 Zec, Klemenčič, Gros 7, Žabjek 1, Stanko 12, Abina, Barič 5, Ferfolja 1, Vojnovič, Ljepoja 1, Zulič 4, Pišek, Pandžić (15 obramb), Vučko, Svetik 1, Beganović.

SRBIJA : ANGOLA 32:25
NORVEŠKA : KUBA 47:16

2. krog, ponedeljek, 2. decembra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 20:36 (12:13)
Slovenija: 
Zec, Klemenčič, Gros 9 (2), Žabljek, Stanko 3, Abina 1, Barič 1, Ferfolja, Vojnovič, Ljepoja, Zulič 3, Pišek, Pandžić, Vučko, Svetik 3, Beganović.

KUBA : SRBIJA 27:46
ANGOLA : NIZOZEMSKA 28:35

3. krog, torek, 3. decembra:
SLOVENIJA : ANGOLA 24:33 (12:16)
Slovenija:
 Zec 1 (5 obramb), Klemenčič, Gros 5, Žabjek, Stanko 9 (1), Abina, Barič 5 (1), Ferfolja 1, Vojnovič, Ljepoja, Zulič, Pišek 1, Pandžić (6 obramb), Vučko, Svetik 1, Beganović 1.

NIZOZEMSKA : KUBA 51:23
NORVEŠKA : SRBIJA 28:25

4. krog, četrtek, 5. decembra:
KUBA : SLOVENIJA 26:39 (15:17)
Slovenija:
 Zec, Klemenčič 1, Strnad, Gros 8, Žabjek 1, Stanko 11, Barič 4, Ferfolja, Vojnovič, Ljepoja, Zulič 6, Pišek 4, Pandžić, Vučko 1, Svetik 1, Beganović 2.

SRBIJA : NIZOZEMSKA 23:36
NORVEŠKA : ANGOLA 30:24

5. krog, petek, 6. decembra:
SRBIJA : SLOVENIJA 29:27 (12:11)
Slovenija:
 Zec, Klemenčič, Strnad, Gros 8, Žabjek, Stanko 10, Barič 3, Ferfolja, Vojnovič, Ljepoja, Zulič 3, Pišek 2, Pandžić, Vučko, Svetik 1, Beganović.

ANGOLA : KUBA 40:30
NIZOZEMSKA : NORVEŠKA 30:28
SLOVENSKA ŽENSKA ČLANSKA REPREZENTANCA:
Igralka Igralno mesto Klub
Amra Pandžić vratarka Kastamonu Belediyesi (TUR)
Maja Vojnovič vratarka RK Krim Mercator
Polona Barič levo krilo RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tjaša Stanko leva zunanja Podravka Vegeta (HRV)
Ana Abina leva zunanja ŽRK Krka
Nina Zulič srednja zunanja RK Krim Mercator
Hana Vučko zunanja RK Krim Mercator
Nina Žabjek srednja zunanja RK Krim Mercator
Anika Strnad zunanja RK Zelene doline Žalec
Ana Gros desna zunanja Brest Bretagne Handball (FRA)
Jasmina Pišek desno krilo ŽRK Z'dežele
Aneja Beganović krožna napadalka Nantes (FRA)
Teja Ferfolja krožna napadalka PAOK (GRČ)
Nataša Ljepoja krožna napadalka RK Krim Mercator
Tina Valentina Klemenčič krožna napadalka RK Krim Mercator
STROKOVNI ŠTAB:
Član Vloga
Uroš Bregar selektor
Salvador Kranjčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Tomaž Skledar fizioterapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
dr. Tomi Kunej zdravnik
Mateja Kavčič tehnični vodja
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Anja Frešer vodja reprezentance