13. 1. 2020

Proti Švicarjem potrditi pot v Malmö

Z zmagama proti Poljski in Švedski so slovenski rokometaši v imenitnem slogu opravili prva koraka proti napredovanju v drugi del evropskega prvenstva. Zadnjega, tretjega si želijo prav tako zanesljivo opraviti v torek, ko se bodo v dvorani Scandinavium pomerili s Švico. Zadnja tekma fantov izpod Alp v skupini F se bo začela ob 18.15, v živo jo bo prenašala TV Slovenija 2.


Sloveniji pot v Malmö zagotovo prinašata zmaga ali neodločen izid proti Švici. V primeru prve bi v drugi del Eura, ne glede na razplet kasnejše tekme med Švedsko in Poljsko, napredovala z dvema točkama v žepu. Enak izkupiček bi seboj prenesla tudi ob neodločenem izidu, a bi ob tem morali Švedi zmagati ali igrati vsaj neodločeno. V primeru slovenskega remija in švedskega poraza bi v drugi del prenesli le točko.


Drugi del evropskega prvenstva slovenskim fantom ne bi vzel niti poraz, a bi bila v tem primeru pomembna končna razlika med danimi in prejetimi zadetki, obenem pa bi dve točki nujno morala vpisati tudi Švedska. V tem primeru bi prišlo do kroga treh ekip s po štirimi točkami. Poraz z največ sedmimi goli bi v drugi poslal Slovenijo in Švedsko (v drugi del bi dve točki prenesla Slovenija), v primeru poraza z osmimi goli pa bi si napredovanje zagotovili Švica in Švedska (v drugi del bi dve točki prenesla Švedska).


Ne glede na vse Vranješevi varovanci pred tekmo s tekmeci iz dežele sira in čokolade ne špekulirajo, temveč nameravajo preizkus opraviti odgovorno ter po najboljših močeh. V Malmö se želijo podati s 100-odstotnim izkupičkom ter si nato proti zahtevnim tekmecem izboriti čim višjo uvrstitev. 


Zadnja medsebojna obračuna Slovenije in Švice na prvenstvih stare celine segata že v predprejšnje desetletje. Leta 2006 so Švicarji prvenstvo gostili na domačih tleh, Slovenci pa so bili v St. Gallenu boljši z 29:25. Medsebojno sta se reprezentanci pomerili tudi že na Švedskem. Na evropskem prvenstvu 2002 sta se na uvodnem preizkusu tekmovanja izbrani vrsti razšli z neodločenim izidom (34:34). Za Švico je sicer to četrti nastop v zgodovini evropskih prvenstev. Pred širitvijo tekmovanja na 24 ekip se na sklepni turnir niso uvrstili vse od že omenjenega nastopa leta 2006. 


Igra švicarske izbrane vrste je močno odvisna od Andrea Schmida, 36-letnega zvezdnika nemške ekipe Rhein-Neckar Löwen. Na uvodnih tekmah je izven igrišča preživel le slabih šest minut. Medtem ko so ga Švedi dobro zaustavili – za štiri gole je potreboval devet strelov -, je svojo kakovost upravičil proti Poljakom, ki jim je nasul izjemnih 15 golov, pri čemer je izkoristil vseh pet strelov s sedmih metrov. Barve te reprezentance, ki ima v drugem največjem švedskem mestu močno podporo s tribun, zastopa tudi Slovenec Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Tominca.


Prva tekmeca ob morebitnem napredovanju Slovenije v Malmö sta sicer že znana. Iz skupine D sta si napredovanje zagotovili Norveška in Portugalska, po medsebojni tekmi v zadnjem krogu pa bo jasno, koliko točk bo katera prenesla seboj. Medtem sta bila v skupini E doslej odigrana le dva dvoboja, na njih pa so Islandci premagali Dance, Madžari pa Ruse.


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Na zadnji tekmi skupinskega dela bomo igrali na zmago. V drugi del evropskega prvenstva se želimo uvrstiti z dvema točkama. Na tekmi s Švicarji bo zagotovo nastopilo več naših igralcev, kot na minulem dvoboju proti Švedom. Na turnirskem delu tekmovanja potrebuješ kadrovsko širino in naša ekipa jo premore."


Blaž Janc, slovenski reprezentant:
"Zmagi sta prinesli veliko samozavesti, a ostajamo trdno na tleh. Zmago nad Švedi moramo potrditi z zmago nad Švicarji. Na torkovo tekmi se bomo maksimalno potrudili, verjamem, da nas bo še naprej krasil ekipni duh, tako kot na uvodnih tekmah s Poljaki in Švedi."


Blaž Blagotinšek, slovenski reprezentant:
"Na uvodnih tekmah smo dobro opravili svoje delo, generalno pa nismo napravili še ničesar. Naredili bomo vse, da premagamo Švicarje in se z dobro energijo in pozitivnimi mislimi odpravimo v Malmö. Andy Schmid je alfa in omega švicarske ekipe in ga bo potrebno zaustaviti, prav tako druge igralce. V napadu igrajo s sedmimi igralci, na njihovo igro se bo treba dobro pripraviti, da ne bi bilo v našem taboru slabe volje po koncu tekme."

EVROPSKO PRVENSTVO 2020:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):


3. kolo, torek, 14. januarja, ob 18.15:

ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)


Ob 20.30:
POLJSKA : ŠVEDSKA 

LESTVICA SKUPINE F:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1 Slovenija 2 2 0 0 34:21 11 4
2 Švedska 2 1 0 1 57:47 10 2
3 Švica 2 1 0 1 19:21 -10 2
4 Poljska 2 0 0 2 0:0 -6 0

Že odigrano, 1. kolo, petek, 10. januarja:
SLOVENIJA : POLJSKA 26:23 (13:11)

VEČ O TEKMI


ŠVEDSKA : ŠVICA 34:21 (20:13)


2. kolo, nedelja, 12. januarja:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA 19:21 (9:10)

VEČ O TEKMI


ŠVICA : POLJSKA 31:24 (14:12)