14. 1. 2020

Slovenija brez praske v prvem delu EP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu evropskega prvenstva na Norveškem, Švedskem ter v Avstriji v torek v Göteborgu premagala Švico z 29:25. V drugi del, ki ga bo med 17. in 22. januarjem gostil Malmö, napreduje s polnim izkupičkom zmag in dvema točkama.


Slovenski rokometaši so zaključili prvi del evropskega prvenstva. V skupini F niso oddali nobene točke, kar se je zgodilo prvič po letu 2006, ko je sklepni turnir gostila ravno Švica. Letos so po uvodni zmagi nad Poljaki s 26:23 nato premagali ene najresnejših kandidatov za odličje iz Švedske z 21:19, za slovo od drugega največjega švedskega mesta pa na kolena položili še Švicarje.


Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomira Vranješa se bodo v drugem delu Eura v Malmöju tako pomerili z Norvežani, Portugalci in Islandci, četrto ime pa bo znano po sredinih tekmah zadnjega kroga skupine E. V igri sta ostali Madžarska ter Danska. Ravno najboljši ekipi iz omenjene skupine (Islandija, Madžarska, Danska) bosta prvi tekmici Slovencev v drugem delu.


Vranješ je na poti do tretje zmage na prvenstvu uporabil skorajda vse svoje varovance ter nekoliko spočil najbolj obremenjene (Dean Bombač, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek). Na tekmi s Švico je prvič na evropskem prvenstvu v postavo uvrstil tudi kapetana Vida Kavtičnika, ki pa si je na ogrevanju nesrečno poškodoval mečno mišico leve noge in nato ni stopil na igrišče.


Slovenija je na tekmi prikazala zelo rutinirano predstavo, kljub številnim tehničnim napakam v napadu in ne preveč bleščeči obrambi pa so imeli Švicarje vseskozi pod nadzorom. V 14. minuti so po golu Mihe Zarabca prvič na dvoboju povedli za dva gola (6:4), od tedaj naprej ni bilo več "vrnitve nazaj". Slovenija je v nadaljevanju igrala prav toliko, kolikor je potrebno za novo zmago. Prepad med ekipama je bil iz minute v minuto vse večji, predvsem med 20. in 25. minuto.


V tem obdobju je Slovenija naredila delni izid 5:0 in po golih Blaža Blagotinška, Dolenca, dveh zaporednih Blaža Janca - obakrat je na identičen način ukradel žogo tekmecem - ter Roka Ovnička povedla za šest golov (12:6), največ pa je vodila za sedem (14:7 in 15:8).


Slovenci so bili vse do konca tekme hitrejši in močnejši od tekmecev iz dežele sira in čokolade, vseskozi so jih imeli pod nadzorom. Vranješ je zavoljo prevelike kakovostne razlike v ogenj poslal praktično vse svoje igralce, izjema so le Bombač ter poškodovana Darko Cingesar in Kavtičnik, prvič na tem prvenstvu so priložnost dobili tudi Ovniček in Mario Šoštarič, pogojno tudi vratar Urh Kastelic, ki je na uvodni tekmi proti Poljakom igral 14 sekund.


V dresu s slovenskim grbom je bil s šestimi zadetki najboljši Zarabec, po štiri so dodali Nik Henigman, Dolenec in Janc. Še enkrat več je med vratnicama blestel Klemen Ferlin, ki je v dobrih 46 minutah zbral 13 obramb oziroma bil 42-odstotno uspešen. 30-letni vratar je bil še drugič izbran za najkoristnejšega posameznika tekme.


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Krasno je bilo igrati v mojem mestu, a najbolj pomembno je, da smo v njem dosegli tri zmage in se v Malmö odpravljamo z dvema točkama. V prvem polčasu smo se malce lovili v uvodnih desetih minutah, nato pa je naša igra stekla. Z dobro obrambo smo hitro naredili razliko. V drugem polčasu nismo igrali na vso moč, a smo vseskozi imeli popoln nadzor nad dogajanjem."


Blaž Janc, slovenski reprezentant:
"Na tekmi s Švicarji smo bili maksimalno zbrani, ničesar nismo prepustili naključju. Hoteli smo ostati na zmagovitih tirnicah, kar nam je tudi v celoti uspelo. V drugem polčasu je selektor priložnost ponudil drugim igralcem, ki so lahko na svoji koži občutili pomembnost velikega turnirja. Najmočnejši smo kot ekipa, vesel sem, da gremo skupaj naprej!"

EVROPSKO PRVENSTVO 2020:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):


3. kolo, torek, 14. januarja:

ŠVICA : SLOVENIJA 25:29 (10:16)
Švica:
Portner, Bringolf, Schmid 8 (3), Meister 2, Rubin 3, Svajlen, Lier 3, Sidorowicz, von Deschwanden, Raemy 1, Rothlisberger, Kuttel 2, Maros 4, Tominec, Gerbl 1, Milošević 1.
Slovenija: Ferlin (13 obramb), Kastelic (2 obrambi), Blagotinšek 1, Henigman 4, Kavtičnik, Janc 4, Dolenec 4 (3), Cingesar, Cehte 2, Kodrin 1, Zarabec 6, Šoštarič 3, Žabić 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 1.


POLJSKA : ŠVEDSKA 26:28 (13:14)

LESTVICA SKUPINE F:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1 Slovenija 3 3 0 0 34:21 13 6
2 Švedska 3 2 0 1 57:47 10 4
3 Švica 3 1 0 2 19:21 -12 2
4 Poljska 3 0 0 3 0:0 -10 0

Že odigrano, 1. kolo, petek, 10. januarja:
SLOVENIJA : POLJSKA 26:23 (13:11)

VEČ O TEKMI


ŠVEDSKA : ŠVICA 34:21 (20:13)


2. kolo, nedelja, 12. januarja:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA 19:21 (9:10)

VEČ O TEKMI


ŠVICA : POLJSKA 31:24 (14:12)