1. 3. 2021

Selektor Vranješ razkril 19 imen za marčevske kvalifikacijske tekme

Konec tedna se bo v Zrečah znova zbrala moška članska rokometna reprezentanca, ki jo čaka pester in natrpan teden. V petih dneh bo odigrala štiri tekme kvalifikacij za nastop na dveh velikih tekmovanjih – evropskem prvenstvu 2022 in letošnjih olimpijskih igrah.
Na ponedeljkovi novinarski konferenci je selektor Ljubomir Vranješ razkril 19 imen, ki jih je povabil na priprave. Na njegovem spisku sta se znašla vratarja Klemen Ferlin in Urban Lesjak, krilni rokometaši Darko CingesarTilen KodrinDragan GajićBlaž Janc in Gašper Marguč, krožni napadalci Blaž BlagotinšekMatej Gaber in Matic Suholežnik ter zunanji igralci Nik HenigmanBorut MačkovšekGregor PotočnikDean BombačRok OvničekStaš SkubeMiha ZarabecNejc Cehte in Jure Dolenec.

Reprezentanca se, po januarskem svetovnem prvenstvu v Egiptu, znova vrača v svojo standardno bazo v Zreče, kjer se bo zbrala v nedeljo zgodaj popoldne. Zavoljo klubskih obveznosti se bo nekaj reprezentantov zboru priključilo z zamudo.

Časa za priprave, ki bodo v večini potekale v športni dvorani v Slovenskih Konjicah, ne bo veliko, saj slovensko vrsto že v torek ob 20.10 v celjski dvorani Zlatorog čaka zaostala tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bosta januarja prihodnje leto gostili Madžarska in Slovaška. Omenjeni obračun bi po prvotnih načrtih moral biti na sporedu novembra, a je bil prestavljen zaradi številnih okužb s koronavirusom v poljski reprezentanci.

Sreda bo reprezentanci prinesla nov trening v Slovenskih Konjicah, že pozno popolne pa se bo isti dan podala na pot proti Dunaju, od koder bo dan za tem zgodaj zjutraj poletela proti Berlinu. Konec tedna bodo tam Vranješevi izbranci v treh dneh odigrali prav toliko tekem v sklopu kvalifikacijskega turnirja za pot na olimpijado v Tokiu. V petek se bodo ob 17.45 pomerili z Alžirci, v soboto ob 15.35 bo na sporedu obračun z gostitelji Nemci, nedelja pa bo ob 18.15 prinesla tekmo z aktualnimi svetovnimi podprvaki Švedi. 

V nemški prestolnici bodo slovenski fantje nastopili povsem neobremenjeno. Zagotovo pa bodo kljub temu proti izjemno zahtevnim tekmecem skušali prikazati kar največ borbenosti in srčne igre, s katerima bodo napadali eno izmed prvih dveh mest, ki prinašata poletno vozovnico v Azijo.

V kolikor se bodo olimpijske sanje slovenskim rokometašem uresničile, bo to četrtič v zgodovini. Pred tem so leta 2000 nastopili v avstralskem Sydneyju, dve leti kasneje v Atenah in nazadnje leta 2016 v Riu de Janeiru. Rokometna zveza Slovenije je še vedno edina slovenska kolektivna zveza, ki je do danes zastopala barve Slovenije na omenjenem svetovnem spektaklu.

Nekoliko v senci olimpijskih kvalifikacij, a zato nič manj pomembna ne bo tekma s Poljaki, na kateri bodo Slovenci skušali napraviti nov korak proti novi uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Na zaključni turnir stare celine se je dežela izpod Alp prvič prebila leta 1994, od tedaj pa med evropsko reprezentančno elito manjkala le dvakrat. Najboljši rezultat je dosegla leta 2004, ko je osvojila srebrno medaljo, ob tem pa še dvakrat nastopila v polfinalu. Slovenska reprezentanca brani četrto mesto, ki ga je osvojila na zadnjem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, kar ji je v glasovanju slovenskih športnih novinarjev prineslo tudi naslov najboljše slovenske športne ekipe v letu 2020.

V skupini 5 je do sedaj odigrala dve tekmi. V začetku januarja je v gosteh Nizozemsko najprej ugnala (34:23), v Celju pa nato z njo remizirala (27:27). Po tekmi s Poljsko bodo slovenskim rokometašem preostali še trije kvalifikacijski preizkusi, ki bodo na sporedu konec aprila oziroma v začetku maja – 27. aprila v Turčiji, 29. aprila na Poljskem ter 2. maja doma znova proti Turkom.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske rokometne reprezentance:
"Najbolj pomembno bo, da stopimo skupaj kot prava ekipa, saj se moramo tudi mentalno pripraviti na štiri tekme v šestih dneh. Tekma s Poljsko bo zelo pomembna, a veliko časa za pripravo ne bo, saj bomo imeli na voljo zgolj en ali morda dva skupna treninga. Pritiska na nas v Berlinu ne bo, a po sestankih z igralci lahko povem, da imamo veliko željo, da poleti nastopimo na olimpijskih igrah. Naredili bomo vse, da se kar najbolje rokometno, telesno, taktično in mentalno pripravimo na tisto, kar nas čaka v Berlinu."

Uroš Mohorič, direktor slovenske rokometne reprezentance:
"Po dobrem mesecu se bo reprezentanca znova zbrala. Čaka jo izredno naporen ritem štirih tekem, obenem pa bodo igralci na priprave prispeli po napornem klubskem ritmu, saj je bilo v februarju na sporedu ogromno zaostalih tekem na državni in mednarodni ravni. Zbor reprezentance bo to nedeljo v stalni bazi v Zrečah, v polni zasedbi pa se bo zbrala šele v ponedeljek. Tedaj se bodo soigralcem pridružili posamezniki, ki jih v nedeljo čakajo klubske tekme. Strokovnemu štabu reprezentance smo pred marčevsko akcijo priključili nekdanjega reprezentanta Jureta Natka, ki je v zadnjih letih vpet v delo mlajših moških izbranih vrst. S svojimi izkušnjami in nasveti bo skušal pomagati igralcem in ostalim v strokovnem štabu."

POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE:
KANDIDATI ZA NASTOP NA KVALIFIKACIJSKIH TEKMAH V MARCU:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 Telekom Veszprem (MAD)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 TSV Hannover (NEM)
Darko Cingesar levo krilo 1990 187 Trimo Trebnje (SLO)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 FC Barcelona (ŠPA)
Klemen Ferlin vratar 1989 191 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 197 Pick Szeged (MAD)
Dragan Gajić desno krilo 1984 188 LH Limoges (FRA)
Nik Henigman levi zunanji 1995 200 Pick Szeged (MAD)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 FC Barcelona (ŠPA)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Celje Pivovarna Laško
Urban Lesjak vratar 1990 187 TSV Hannover (NEM)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 203 Pick Szeged (MAD)
Gašper Marguč desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem (MAD)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 185 Nantes (FRA)
Gregor Potočnik levi zunanji 1992 196 Trimo Trebnje (SLO)
Staš Skube srednji zunanji 1989 179 Brest Meškov (BLR)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 SL Benfica (POR)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 177 THW Kiel (NEM)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Ljubomir Vranješ selektor
Uroš Zorman pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno pripravo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Tim Butkovec videoanalitik
Jure Natek strokovni sodelavec
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA NASTOP NA EP 2022:
SKUPINA 5:

1. krog, torek, 9. marca 2021, ob 20.10 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2)

2. krog, torek, 27. aprila 2021 (Odunpazari, Eskisehir, Porsuk Spor Salonu):
TURČIJA : SLOVENIJA

5. krog, četrtek, 29. aprila 2021:
POLJSKA : SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 2. maja 2021:
SLOVENIJA : TURČIJA
Že odigrano, 3. krog, sreda, 6. januarja 2021 (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

4. krog, nedelja, 10. januarja 2021 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI
KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA NASTOP NA OLIMPIJSKIH IGRAH:
Nemčija, Berlin (dvorana Max Schmeling)

1. krog, petek, 12. marca, ob 15.15:
NEMČIJA : ŠVEDSKA

Ob 17.45:
SLOVENIJA : ALŽIRIJA (prenos na TV Slovenija 2)

2. krog, sobota, 13. marca, ob 15.35:
NEMČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 18.00:
ŠVEDSKA : ALŽIRIJA

3. krog, nedelja, 14. marca, ob 15.45:
ALŽIRIJA : NEMČIJA

Ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)