9. 3. 2021

Slovenci pester teden začeli z zmago proti Poljakom

Slovensko moško člansko rokometno reprezentanco v tem tednu čakajo štiri pomembne tekme. Prvi preizkus so izbranci selektorja Ljubomirja Vranješa uspešno opravili in v celjski dvorani Zlatorog na kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu leta 2022 z 32:29 premagali Poljake. Konec tedna se bodo Slovenci podali v boj za olimpijsko vozovnico.

Zmago nad Poljaki so slovenski rokometaši naredili pomemben korak proti zaključnemu turnirju stare celine, ki bo v začetku prihodnjega leta na Madžarskem in Slovaškem. Na treh odigranih tekmah so zbrali pet točk, pred torkovim obračunom pa so se dvakrat pomerili z Nizozemci. Na prvi tekmi v gosteh so slavili zmago s 34:23, doma pa igrali neodločeno 27:27. Slovenija bo naslednjo tekmo igrala 27. aprila, ko bo gostovala v Turčiji. Dva dni kasneje se bo v gosteh pomerila s Poljsko, 2. maja pa bo gostila Turčijo.

V celjskem Zlatorogu se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsako žogo. Uvodoma so bili bolj prepričljivi Poljaki, ki so gostiteljem ušli na dva gola (1:3, 2:4, 3:5). Pri Slovencih se je močno poznala odsotnost Boruta Mačkovška, Nika Henigmana in Darka Cingesarja, sredi polčasa pa so svojo igro vendarle dvignili na višjo raven in v 16. minuti - po golu Jureta Dolenca s sedemmetrovke - prvič na dvoboju povedli s 7:6.

Do konca prve polovice tekme se je odvijal enakovreden boj. Na veliki odmor so se Vranješevi bojevniki odpravili z golom prednosti (15:14), v začetku drugega polčasa pa prek Gašperja Marguča prvič na dvoboju povedli za dva gola (16:14).

A Poljaki so jih po dveh tehničnih napakah hitro ujeli in izenačili na 18:18, sredi drugega polčasa pa so na igrišču povsem zagospodarili domači rokometaši. Z veliko hitrejšo igro so povsem razorožili goste, po golih Marguča in Blaža Janca po bliskovitih nasprotnih napadih pa v 45. minuti povedli s 25:21.

Gostujoča minuta odmora ni prekinila slovenskega ritma, krajši "zastoj" je povzročila tretja izključitev Blaža Blagotinška v 49. minuti.

Po odhodu z igrišča 203 cm visokega Celjana so Poljaki v 51. minuti prepolovili zaostanek (28:26), po Vranješevi minuti odmora in manjših korekcijah v igri pa so Slovenci znova zaigrali tako kot znajo in prek izjemno razpoloženega Marguča in Mateja Gabra v 54. minuti povedli z 31:26.

Lepe prednosti v končnici niso zapravili, po zmagi nad Poljaki pa so tudi dvignili svojo samozavest pred bližnjimi zahtevnimi rokometnimi bitkami v Berlinu. V slovenski izbrani vrsti je bil na tekmi s Poljaki najbolj učinkovit Marguč z osmimi goli, po pet golov sta jih dosegla Gaber in Dolenec.

V nemški prestolnici bo konec tedna potekal olimpijski kvalifikacijski turnir, ki bo dal imena dveh udeležencev letošnjega poletnega spektakla v Tokiu. V petek se bo Slovenija pomerila z Alžirijo, po manj kot 24 urah premora jo v soboto čaka Nemčija, v nedeljo pa bo na sporedu obračun z aktualnimi svetovnimi podprvaki Švedi.

V Berlinu bo slovenska reprezentanca nastopila povsem obremenjeno, a zato z nič manjšo željo po osvojitvi vozovnice na Japonsko. Svoje želje in cilje bodo člani reprezentance predstavili na novinarski konferenci, ki bo na sporedu to sredo ob 14. uri. V živo jo bo moč spremljati na Facebook strani Rokometne zveze Slovenije.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Osvojili smo dve zelo pomembni točki za nastop na evropskem prvenstvu proti dobri ekipi Poljske. Zadovoljen sem s hitro igro, fantje so imeli pravi pristop k tekmi. Vsi igralci so prevzemali odgovornost tekme in to mi je všeč."

Gašper Marguč, slovenski reprezentant:
"Mislim, da smo imeli dogajanje vso tekmo pod nadzorom. Prednost sicer ni bila visoka, a smo pokazali, da smo boljši tekmec. Zaradi poškodb nekaterih ključnih igralcev smo bili primorani iskati druge rešitve v napadu predvsem s hitrejšo igro. Z rezultatom smo zadovoljni in gremo lahko samozavestno v Berlin."
KVALIFIKACIJE ZA NASTOP NA EP 2022:
SKUPINA 5:

1. krog, torek, 9. marca (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : POLJSKA 32:29 (15:14)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 1, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 5, Cehte, Gaber 5, Zarabec 2, Mazej 3, Ovniček, Bombač, Malus, Suholežnik.
Poljska: Kornecki, Przytula, Daszek 7, Olejniczak, Walczak, Sićko 8, Czuwara 1, Pilitowski 1, Syprzak 1, Krajewski 3, Gebala 6, Przybylski 1, Dzialakiewicz 1, Fdenczak, Chrapkowski, Morawski.
LESTVICA SKUPINE 5:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 3 2 1 0 93:79 14 5
2 Poljska 3 2 0 1 93:80 13 4
3 Nizozemska 3 1 1 1 77:87 -10 3
4 Turčija 3 0 0 3 74:91 -17 0
2. krog, torek, 27. aprila 2021 (Odunpazari, Eskisehir, Porsuk Spor Salonu):
TURČIJA : SLOVENIJA

5. krog, četrtek, 29. aprila 2021:
POLJSKA : SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 2. maja 2021:
SLOVENIJA : TURČIJA
Že odigrano, 3. krog, sreda, 6. januarja 2021 (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

4. krog, nedelja, 10. januarja 2021 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.
Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI