20. 1. 2023

Srčna igra premalo za španski skalp

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na drugi tekmi glavnega dela svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem v Krakovu, kljub srčni borbi, izgubila proti Španiji s 26:31 (15:15). S tem je izgubila možnosti za preboj v četrtfinale.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so doživeli drugi poraz na letošnjem prvenstvu. Po porazu proti Francozom v skupinskem delu v Katovicah so praznih rok ostali na drugi tekmi drugega dela tekmovanja proti Špancem v Krakovu. Slovence v nedeljo čaka zadnja tekma proti Črnogorcem. V primeru zmage in osvojitve tretjega mesta v skupini I bi naredili velik korak proti uvrstitvi na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Po nepolnem drugem krogu v skupini I je v vodstvu Španija z osmimi, Francija (tekma manj) je zbrala šest, Slovenija štiri, Črna gora dve, Poljska in Iran (vsi tekma manj) pa sta brez točk.

Zorman je v uvodno postavo uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Deana Bombača, Jureta Dolenca in Aleksa Vlaha. Slednjega je uvodoma v obrambni postavitvi 6-0 menjal Borut Mačkovšek, zelo kmalu pa je namesto Dolenca obrambne naloge Zorman zaupal Nejcu Cehtetu.

V slovenski igri je bilo uvodoma čutiti preveč spoštovanja do Špancev, dodatno pa jih je "ustrašil" tudi vratar Gonzalo Perez de Vargas z nekaterimi svojimi obrambami. Po slabši slovenski predstavi v obrambi in napadu so jim tekmeci po vsega desetih minutah ušli na štiri gole (2:6), nato pa so se Zormanovi varovanci le prebudili.

Najprej jih je dvignil Lesjak z nekaterimi svojimi bravuroznimi obrambami - v enem napadu je v seriji ubranil kar tri strele španskim rokometašem -, po vstopu Mateja Gabra pa so se prebudili tudi njegovi soigralci v polju. Med deveto in 16. minuto so naredili delni izid 5:1, za izenačenje na 7:7 pa je zadel Bombač.

Slovenski rokometaši so v drugi polovici prvega polčasa povsem vzpostavili ravnotežje na igrišču. Na "veteransko špansko sekcijo" v napadu - v njej sta bila 36-letni Joan Canellas in dve leti mlajši Jorge Maqueda - so znali ustrezno odgovoriti. Stekla je tudi igra v napadu, v 27. minuti pa so po "projektilu" Mačkovška tudi prvič na tekmi povedli s 14:13.

Slovenski rokometaši so se na na veliki odmor odpravili z neodločenim izidom (15:15). V drugem polčasu se je v dvorani Tauron odvijal neusmiljen boj za vsak košček igrišča in jasno je bilo, da bodo o zmagovalcu odločale malenkosti in taktične ukane Zormana in španskega selektorja Jordija Ribere.

Slovenski rokometaši so v 37. minuti po golu Blagotinška zadnjič na dvoboju povedli z 19:18, nato pa so pred 2100 gledalci v dvorani Tauron zagospodarili rokometaši s Pirenejskega polotoka. Slovenija je po nekaterih tehničnih napakah izgubila ritem v svoji igri, kar so izkušeni Španci izkoristili in jim v 49. minuti ušli na pet golov (21:26).

V zadnjih desetih minutah so imeli Španci popoln nadzor nad slovenskimi rokometaši. Zormanovi varovanci so jim sprva kljubovali, v 54. minuti so se jim približali na tri gole (23:26). Po španskem delnem izidu 3:0 med 55. in 57. minuto in zaostanku s 23:29 pa je bilo docela jasno, da bodo v 14. medsebojnem dvoboju na velikih tekmovanjih doživeli dvanajsti poraz.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi proti Špancem najbolj učinkovit Dolenec s sedmimi goli, Janc je dosegel pet zadetkov. Lesjak je zbral 11 obramb oziroma dve več kot oba španska vratarja skupaj.

Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Do 48. minute smo bili povsem enakovredni Špancem. V izenačenih tekmah vselej odločajo malenkosti. V prelomnih trenutkih tekme smo Špancem 'podarili' dve žogi. Po dveh prejetih golih na naša prazna vrata nam je padla tudi disciplina v igri. Naši fantje so dali vse od sebe, glavo gor in gremo naprej."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije:
"Borili smo se od prve do zadnje sekunde. Španci so bili boljši zaradi številnih dejavnikov. O nekaterih ne smem govoriti, nekateri pa so, da so Španci dosegli lepo število golov ob dvignjenih sodniških rokah za predolg napad, pa tudi iz drugega poskusa po odbiti žogi. Dobili smo preveč tovrstnih golov, v vseh drugih prvinah igre smo bili povsem enakovredni Špancem."

SVETOVNO PRVENSTVO 2023
DRUGI DEL, SKUPINA I:

2. krog, petek, 20. januarja:
SLOVENIJA : ŠPANIJA 26:31 (15:15)
Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 5, Dolenec 7 (4), Cehte, Kodrin 2, Gaber 1, Horžen, Mazej, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3 (1), Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 1 (1).
Španija: Perez de Vargas, Corrales, Pecina, Maqueda 1, A. Fernandez 1, A. Dušebajev 3, Sole 4 (1), Figueras 4, Canellas 1, Casado 3, Guardiola 1, Valera 2, Sanchez, D. Dušebajev 5, Odriozola 6 (2), D. Fernandez.

3. krog, nedelja, 22. januarja, 15.30:
ČRNA GORA : SLOVENIJA
Že odigrano, 1. krog, sreda, 18. januarja:
IRAN : SLOVENIJA 21:38 (9:20)
Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 5, Dolenec 3, Cehte 5, Kodrin 2, Žabić, Horžen 2, Mazej 1, Ovniček, Makuc 6 (1), Bombač 3 (2), Mačkovšek 3, Novak 2, Vlah 5 (1).Iran: Siavoshishahenayati, Robat, Heidarpour 1, Norouzinezhad, Kabirianyoo 2, Yadegaridehkordi 2, Barbat 1, Heidari 3 (1), Rahimikazerooni, Oraei 4, Behnamnia 2, Kazemi, Kiani, Samsami 1, Sadeghzadeh 4, Kouhzad 1.
STATISTIKA

FRANCIJA : ČRNA GORA 35:24

ŠPANIJA : POLJSKA 27:23
LESTVICA SKUPINE I
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Španija 4 4 0 0 123:96 27 8
2 Francija 3 3 0 0 96:79 17 6
3 Slovenija 4 2 0 2 127:110 17 4
4 Črna gora 3 1 0 2 83:96 -13 2
5 Poljska 3 0 0 3 70:85 -15 0
6 Iran 3 0 0 3 74:107 -33 0

PRVI DEL, SKUPINA B

1. krog, četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 19:33 (8:16)
VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 14. januarja:
POLJSKA : SLOVENIJA 23:32 (11:17)
VEČ O TEKMI

3. krog, ponedeljek, 16. januarja:
SLOVENIJA : FRANCIJA 31:35 (14:16)
LESTVICA SKUPINE B
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Francija 3 3 0 0 102:78 24 6
2 Slovenija 3 2 0 1 96:77 19 4
3 Poljska 3 0 0 1 74:82 -8 2
4 Savdska Arabija 3 0 0 2 66:101 -35 0
V drugi del so se uvrstile tri najboljše reprezentance.