28. 2. 2024

Slovenke proti Francozinjam pred razprodano Rdečo dvorano

Slovensko žensko rokometno reprezentanca v četrtek čaka nadaljevanje kvalifikacij za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu. Ob 17. uri se bo v velenjski Rdeči dvorani pomerila s Francijo.


Francozinje bodo slovenske tekmice tudi v nedeljo, ko bo tekmo 4. kroga gostil Orleans. Slovenke bodo kvalifikacije sklenile aprila, ko se bodo v gosteh pomerile z Latvijkami, v domovini pa jih čaka obračun z Italijankami. Oboje so v prvem delu kvalifikacij v lanski jeseni zanesljivo ugnale.


Za obisk tekme za vrh skupine 4 – Francija in Slovenija sta na prvih dveh tekmah dosegli štiri točke – vlada izjemno zanimanje. Prvotno predvidena kapaciteta sedišč na tribunah Rdeče dvorane je bila namreč dan pred tekmo že zapolnjena. Lokalni organizatorji so zato sprejeli odločitev, da v dvorano namestijo dodatno montažno tribuno. Prvih 100 vstopnic so že sprostili v prodajo in so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (iskalnik prodajnih mest) in preko spleta na povezavi TUKAJ, na dan dogodka pa bodo v prodajo na blagajni Rdeče dvorane dali še dodatnih 100 vstopnic, za katere bo veljala enaka cena (12 evrov) kot v predprodaji.


Reprezentanci Slovenije in Francije si bosta znova stali nasproti po 4. decembru, ko sta se pomerili na zadnji tekmi prvega dela svetovnega prvenstva. Rokometašice iz dežele Galskih petelinov in kasnejše zmagovalke mundiala so bile boljše z 31:27.


Na tekmi v norveškem Stavangerju se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe stegenske mišice tedaj v ekipo vrnila kapetanka Ana Gros, ki je tudi pred tokratno reprezentančno akcijo imela nekaj zdravstvenih težav zaradi zloma nosu in zato skozi teden trenirala z zaščitno masko. Kljub temu bo v četrtek na voljo selektorju Draganu Adžiću, potem ko je že pred zborom zeleno luč za nastope prižgal njen klub Györ iz Madžarske.


Na tokratnem zboru se je v reprezentanco vrnila tudi izvrstna srednja zunanja rokometašica Elizabeth Omoregie. Enoletna odsotnost od dresa z državnim grbom je bila posledica operativnega posega na kolenu, v zadnjih tednih pa se počasi a vztrajno vrača v igralni ritem.


Poškodba gležnja, ki jo je staknila na nedavni tekmi Lige prvakinj v dresu Krima, je na slovensko veselje za Valentino Klemenčič že preteklost. Krožna napadalka je z izbrano vrsto opravila vse treninge v tem tednu.


Izmed igralk, ki so sodelovale na treningih tega tedna, za četrtkov nastop ne bo mogla kandidirati le primarno krožna napadalka, sicer pa univerzalna igralka Manca Jurič, ki ima nekaj težav s kolenom.


Za uvrstitev med 16 igralk na tekmi tako kandidira 20 rokometašic - krilne igralke Ema AbinaTamara MavsarMaja SvetikEma Marković in Alja Varagić, zunanje igralke Ana AbinaNena ČernigojEma HrvatinErin NovakTjaša StankoNina Spreitzer, Gros, Barbara Lazović in Omoregie, krožne napadalke Klemenčič, Nataša Ljepoja in Lana Puncer ter vratarke Dijana ĐajićAmra Pandžić in Maja Vojnovič.


"Pripravljalni teden smo izkoristili kolikor se ga je le dalo. Ekipa je prispela z dobro energijo in tako tudi trenirala. Verjamem, da se bomo na četrtkov izziv dobro odzvali ter izkoristili priložnost, da je ta slovenska generacija v napolnila velenjsko dvorano. Želim si, da bomo svetovnim in olimpijskim prvakinjam najbolj konkurenčni do sedaj in da naredijo dobro uverturo v zgodovinski april, ko nas čakajo kvalifikacije za olimpijske igre," se novega praznika, kot sam pogosto poimenuje dvoboje z najboljšimi reprezentancami na svetu, veseli slovenski selektor Adžić.


S francoskim rokometom se je na svoji rokometni poti srečalo že kar nekaj slovenskih reprezentantk. Stanko je del igralske poti igrala za Metz, Hrvatin pa za Brest. "Z reprezentanco Francije se dobro poznamo, gre za kakovostnega tekmeca. Da lahko igramo proti tako kakovostnim igralkam, bo zagotovo dodatna motivacija za vsako izmed nas. Ne glede na kratko obdobje za pripravo, ki je za vse enako, verjamem, da je naša ekipa dobro pripravljena. Nadejamo se polne velenjske dvorane ter da bomo vsi skupaj uživali na tekmi," pove Stanko, medtem ko Hrvatin pred obračunom dodaja: "Francozinje so nedvomno kakovostne tekmice, ki pa smo jih dobro analizirali in se na njih temeljito pripravili. Naša ekipa je nedvomno pripravljena na dober boj, v katerem bosta v prvi vrsti pomembna realizacija v napadu in vračanje v obrambo. Izjemna francoska lastnost je namreč hiter nasprotni napad."


Tekmo bo v neposrednem prenosu mogoče spremljati tudi na TV Slovenija 2. 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 4
3. krog, četrtek, 29. februar, ob 17.00 (Velenje, Rdeča dvorana):
SLOVENIJA : FRANCIJA

4. krog, nedelja, 3. marec, ob 17.00 (Orleans, Francija):
FRANCIJA : SLOVENIJA

5. krog, četrtek, 4. april, ob 18.10 (Dobele, Latvija):
LATVIJA : SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 7. april, ob 18.00 (Ljubljana, dvorana Kodeljevo):
SLOVENIJA : ITALIJA

Že odigrano, 1. krog, sreda, 11. oktobra (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : LATVIJA 51:13 (24:11)

2. krog, nedelja, 15. oktobra (Chieti, Italija):
ITALIJA : SLOVENIJA 18:31 (8:13)
SEZNAM KANDIDATK ZA NASTOP PROTI FRANCIJI:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 178 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Nena Černigoj srednja zunanja 2004 171 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Dijana Đajić vratarka 2004 184 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Markovič desno krilo 2003 170 ŽRK Z’dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 172 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Elizabeth Omoregie leva zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Lana Puncer krožna napadalka 2006 181 ŽRK Velenje
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 168 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator