4. 4. 2024

Slovenska mladost suvereno opravila delo v Latviji

Slovenska ženska članska reprezentanca je v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo vknjižila tretjo zmago. Latvijo je na gostovanju v mestu Dobele ugnala s 34:16. O mestu med evropsko elito bo odločala tekma z Italijo to nedeljo na Kodeljevem v Ljubljani.

Slovenske igralke se iz Latvije pričakovano vračajo z novima dvema točkama in to kljub temu, da so igrale v dodobra pomlajeni postavi, katere povprečna starost je znašala ne malenkost več od 19 let. V slovenski vrsti so manjkale številne prvokategornice, ki se v domovini pripravljajo na nedeljsko odločilno tekmo z zahodnimi sosedami ter olimpijski kvalifikacijski turnir v Nemčiji.


Za Slovenke je bila to tretja zmaga na petih tekmah in so s šestimi točkami na drugem mestu skupine, vodijo Francozinje z 10 točkami, potem ko so v sredo v gosteh visoko s 36:13 ugnale Italijo. Ta je pri štirih točkah. Na EP sicer potujeta po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe.


Slovensko vrsto po nedeljski tekmi na Kodeljevem med 11. in 14. aprilom čakajo še olimpijske kvalifikacije v Neu-Ulmu. Za prvi nastop na olimpijskih igrah se bo pomerila proti Nemčiji, Paragvaju in Črni gori.


Tekma v Latviji je bila povsem enostranska. Mlade Adžićeve izbranke so bile nekaj razredov boljše od gostiteljic, ki so že v Celju na prvi medsebojni tekmi izgubile s 13:51.


Potek tekme je nakazal že uvod tekme, v katerem je Slovenija, pri kateri je zaigralo sedem debitantk, hitro povedla z 8:1. Po 20 minutah je bilo po nasprotnem napadu Tinkare Rakovec že 14:3. Polčas so Slovenke dobile z 18:5. Nena Černigoj in Ema Hrvatin sta v tem delu zadeli po štirikrat.


Tekma je bila odločena že takrat, mlade Slovenke pa so se še naprej dokazovale in še višale prednost, ki je malce pred koncem znašala 19 golov. Pri domačih je polovico golov dosegla Linda Kanepe, pri Sloveniji pa sta bili na koncu s po šestimi goli najboljši strelki Černigoj in Tea Pogorelc.


Vesel sem, da so vse naše mlade igralke izkoristile priložnost in pokazale rokometni potencial, ki ga premore Slovenija za naslednje olimpijske cikluse. S tekmo v Latviji so naši najmočnejši postavi omogočile boljšo Pripravo na olimpijske kvalifikacije v Ulmu. V domovino se naša mlada zasedba vrača zdrava in z veliko izkušnjo na članski ravni, še posebej tri najmlajše igralke, rojene leta 2007. Vsa dekleta so pokazala, da so vredne zaupanja in da se vanje splača vlagati čas in trud. Hvaležen sem jim za to," po tekmi na Baltiku veselja ni skrival selektor Adžić.


"Super rezultat. Vse igralke smo se od prve do zadnje minute trudile po najboljših močeh. K zmagi sta v največji meri pripomogli vzpodbuda s klopi in energija na igrišču. Kar smo se z ekipo dogovorili, smo tudi izpeljali," je dejala 19-letna rokometašica ajdovskega Mlinotesta Černigoj, ki je za reprezentanco zaigrala tretjič in prvič po daljšem premoru, potem ko so jo poprej od slovenskega dresa oddaljile poškodbe.


"Izredno sem vesela za priložnost in ponujen privilegij, da smo lahko mlajše igralke zaigrale za člansko reprezentanco. Všeč mi je bil ekipni duh in borba, ki smo ju s soigralkami prikazale na tekmi od prve do zadnje minute. Vzpodbujale smo se in vse to nas je popeljalo do zmage," je dodala 18-letna debitantka Pogorelc.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024
5. krog, četrtek, 4. april:
LATVIJA : SLOVENIJA 16:34 (5:18)
Latvija: Vengra, Kanepe 8 (1), Bindemane, Sidorova, Makarova, Bilkste, Cibulska, Hansone, Egle, Purvina, Pruse 1, Naudina, Anca, Krole 2, Dumfa 1, Zaharane 4.
Slovenija: Klemenčič, Novak 2, Erceg 4, Zupan, Černigoj 6 (1), Kogovšek 1, Đajić, Rakovec 4, Ivanović 4, Hrvatin 5 (2), Ermenc, Zulić, Cerovak, Puncer 2, Pogorelc 6 (1).
STATISTIKA

6. krog, nedelja, 7. april, ob 18.00 (Ljubljana, dvorana Kodeljevo):
SLOVENIJA : ITALIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

Že odigrano, 1. krog, sreda, 11. oktobra (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA - LATVIJA 51:13 (24:11)

2. krog, nedelja, 15. oktobra (Chieti, Italija):
ITALIJA - SLOVENIJA 18:31 (8:13)

3. krog, četrtek, 29. februar (Velenje, Rdeča dvorana):
SLOVENIJA : FRANCIJA 20:35 (11:13)

4. krog, nedelja, 3. marec (Orleans, Francija):
FRANCIJA : SLOVENIJA 41:22 (19:9)