19. 2. 2022

Do prvih točk v tem koledarskem letu tudi Trebanjci in Velenjčani

S šestimi sobotnimi obračuni se je zaključil 15. krog Lige NLB. Zmag so se veselili rokometaši Trima Trebnjega, LL Grosista Slovana, Slovenj Gradca 2011, Maribora Branika, Rika Ribnice in Gorenja Velenja. Že v petek pa so si novi dve točki priigrali Celjani.

V soboto sta na parket najprej stopili ekipi Trima Trebnjega in Dobove. Trebanjci so imeli na prvi tekmi v tem koledarskem letu nekaj težav, vseeno pa na koncu prišli do zmage (27:25), ki jih v Ligi NLB ohranja v stiku z vodilnimi rokometaši Celja Pivovarne Laško. Najbolj zanesljivo zmago je vpisala zasedba LL Grosista Slovana, ki je s 32:22 premagala Ormožane. Slovenjgradčani so bili za tri gole boljši od ekipe SVIŠ Ivančne Gorice (28:25), Mariborčani pa za pet od Ljubljančanov (34:29). Dve točki sta ostali v Ribnici (33:31), kjer pa so bili Koprčani v končnici srečanja blizu preobrata. 15. krog sta sklenili ekipi Gorenja Velenja in Urbanscapa Loke. Po izenačeni predstavi v prvem polčasu so si z igro v drugem delu srečanja novi dve točki zagotovili gostitelji (28:25).

V petek so se v celjskem Zlatorogu že srečali rokometaši Celja Pivovarne Laško in Herza Šmartnega. Izbranci Alema Toskića so bili prepričljivo boljši, zmago so slavili s končnim rezultatom 36:18.

LIGA NLB, 15. KROG:

sobota, 19. februarja:
RK TRIMO TREBNJE : RK DOBOVA 27:25 (14:12)
Onchev (3) in Radojković po 5; Šafranko 7 (4), Rantah 5 (1).

Igralec tekme: Vid Miklavec (RK Trimo Trebnje)


Trebanjski rokometaši so po hudem boju dosegli enajsto zmago v državnem prvenstvu. Izbranci novega selektorja slovenske moške reprezentance Uroša Zormana so silovito odprli tekmo in si v 17. minuti priigrali šest golov prednosti (10:4), nato pa se je povsem ustavilo. Gostje so izkoristili njihove težave in jim v končnici prvega polčasa tekme zadihali za ovratnik (12:14). Trebanjska igra je bila polna vrzeli tudi v drugi polovici dvoboja. Dobova je gostitelje v 41. minuti ujela (17:17), štiri minute kasneje pa so jih Trebanjci prvič na tekmi pogledali v hrbet (20:21). Do 54. minute je bil obračun povsem odprt (23:23), v prelomnih trenutkih pa je zasedba Trima Trebnjega le strnili svoje vrste in na koncu osvojili načrtovani točki.
Med gostitelji sta bila strelsko najbolj učinkovita Mihajlo Radojković in Toshe Onchev, ki sta dosegla po pet golov, med gosti pa Rudolf Zvonimir Šafranko s sedmimi.
Ekipa Trima Trebnjega bo v prihodnjem krogu gostovala v Ivančni Gorici, zasedba Dobove pa bo gostila Gorenje Velenje.

IZJAVI PO TEKMI

Vid Miklavec, rokometaš Trima Trebnjega:
"Čestitke soigralcem za zmago. Za nami je izjemno zahtevna tekma, a ključni sta dve točki. Zmagovalni ritem ohranjamo še naprej."

Nik Rantah, rokometaš Dobove:
"V tekmo smo vstopili z željo po izboljšanju predstave z minulega obračuna s Slovenj Gradcem. Prvi polčas smo začeli nekoliko rezervirano, nato pa smo zbistrili glave in se dvignili. Končnico so bolje odigrali gostitelji. Čestitam jim za zmago."

RD LL GROSIST SLOVAN : RK JERUZALEM ORMOŽ 32:22 (18:13)
Gabrieri in Tufegdžić (2) po 8; Čudič 9 (6), Bogadi, Hebar in Kosi po 3.

Igralec tekme: Marino Gabrieri (RD LL Grosist Slovan)


Po izenačenih uvodnih petnajstih minutah so v drugi polovici prvega polčasa na igrišču zagospodarili rokometaši LL Grosista Slovana in si tik pred odhodom na odmor priigrali pet golov prednosti (18:13). Izbranci Aleša Repine tudi v nadaljevanju niso popustili. Ekipo Jeruzalema Ormoža so zasenčili v vseh prvinah igre in dosegli sedmo zmago v tej sezoni, bledim Ormožanom pa prizadejali osmi poraz.
Med gostitelji sta bila najbolj učinkovita Marino Gabrieri in Aleksa Tufegdžić z osmimi goli, še enega več pa je za goste dosegel Bojan Čudič.
Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, Ormožani pa bodo gostili Riko Ribnico.

IZJAVI PO TEKMI

Marino Gabrieri, rokometaš LL Grosista Slovana:
"Tekma je bila zahtevna od prve minute. Na začetku smo rabili nekaj časa, da smo sestavili obrambo, do desete minute pa smo ritem dvignili. Prednosti iz rok nismo spustili do konca obračuna in zasluženo zmagali."

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:
"Zaslužena zmagal LL Grosista Slovana, naša igra je bila zelo slaba. Še enkrat čestitke tekmecem. Bolj se bomo morali potruditi, če hočemo priti do novih točk."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RK SVIŠ IVANČNA GORICA 28:25 (11:13)
Cvetko 8 (1), Jezernik in Kotar po 4; Bevec 5, Vidmar in Marojevič (1) po 4.

Igralec tekme: Gašper Dobaj (RK Slovenj Gradec 2011)


Slovenjgradčani so dosegli načrtovano zmago, odpor Dolenjcev pa so zlomili šele v zadnjih petnajstih minutah tekme. V prvi polovici tekme so bili večino časa v vodstvu gostje, ki so na odmor nesli prednost dveh golov (13:11). V nadaljevanju pa je bilo srečanje vse do 43. minute povsem izenačeno. Po izidu 18:18 so na parketu zagospodarili varovanci Ivana Vajdla in pet minut kasneje povedli s 23:18. Lepe zaloge v končnici dvoboja niso zapravili, pričakovano so dosegli sedmo zmago v ligi NLB.
Med gostitelji je bil strelsko najbolj razpoložen Rok Cvetko z osmimi, med gosti pa Jan Bevec s petimi goli.
Zasedba Slovenj Gradca 2011 bo v prihodnjem krogu gostovala v Mariboru, ekipa SVIŠ Ivančne Gorice pa bo gostila Trimo Trebnje.

IZJAVI PO TEKMI

Ivan Vajdl, trener Slovenj Gradca 2011:
"Moram priznati, da nismo pričakovali tako zahtevne tekme. Že 14 dni imamo sicer težave z okužbami in poškodbami, na dvoboju pa se je še dodatno poškodoval Filip Banfro. Upam, da poškodba ni hujše narave. Od začetka nam ni steklo, čeprav je bila obramba dobra, a smo bili v napadu preveč statični. Naredili smo tudi nekaj tehničnih napak. Pred koncem prvega polčasa smo se pobrali in tudi v obrambi odigrali tako, kot je treba. V odlični formi je bil tudi naš vratar. Videli smo, da se gostje do konca niso predali, boriti smo se morali do zadnjih minut, na koncu pa zaslužena zmaga."

Jan Bevec, rokometaš SVIŠ Ivančne Gorice:
"Po tekmi je razočaranje ogromno. Po dobrem prvem polčasu smo v drugem drastično padli. Nismo se držali dogovora iz slačilnice, razliko pa je naredil njihov vratar, hkrati pa smo tudi mi naredili preveč tehničnih napak. Zaradi tega smo prejeli veliko zadetkov na prazen gol. Dve točki sta na koncu zasluženo ostali na Koroškem."

MRK LJUBLJANA : RK MARIBOR BRANIK 29:34 (12:16)
Kolmančič 8, Lukman 6 (1); Sok (3) in Knez po 7.

Igralec tekme: Domen Knez (RK Maribor Branik)


Že po dvanajstih minutah tekme v Ljubljani je bilo jasno, da bosta točki romali v štajersko prestolnico. Po vodstvu z 9:3 v 13. minuti srečanja so gostje držali nadzor nad rezultatom. Pred koncem prvega polčasa so imeli tudi sedem zadetkov prednosti (13:6). Do odmora so se Ljubljančani uspeli nekoliko približati, a rokometaši v belo-vijoličnih dresih so imeli pred nadaljevanjem štiri gole naskoka. V drugem polčasu izbranci Luke Žvižeja niso popustili, prednost so še povečevali in tekmo varno pripeljali do konca. Rezultat je po 60 minutah igre znašal 34:29.
Pri zmagovalcih sta bila najbolj učinkovita Domen Knez in Tadej Sok, ki sta dosegla po sedem golov, pri gostiteljih jih je dal Miha Kolmančič osem.
Zasedba Ljubljane bo v prihodnjem krogu gostovala v Šmartnem pri Litiji, ekipa Maribora Branika pa bo gostila Slovenj Gradec 2011.

IZJAVI PO TEKMI

Luka Pikovnik, trener vratarjev Ljubljane:
"Zagotovo smo razočarani, ker na domačem igrišču nismo osvojili dveh točk, ki bi nam prinesli več možnosti za obstanek v Ligi NLB. V prvem polčasu smo imeli težavo z realizacijo, obramba je bila slaba. Na trenutke smo vseeno igrali dobro, kar pa ni bilo dovolj za razpoložene rokometaše Maribora Branika. Zahvaljujem se vsem navijačem, ki so nas prišli podpret in nam že celo sezono stojijo ob strani."

Luka Žvižej, trener Maribora Branika:
"Smo več kot zadovoljni. Imeli smo le en cilj, odnesti dve točki iz Ljubljane. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, Ljubljančani so iskali svoje priložnosti. Ne trenutke smo igrali zelo dobro, imeli smo tudi nekaj padcev. Biti moramo zadovoljni. Obračun smo v zaključni del pripeljali tako, kot smo si želeli in domov gremo z zmago."

RD RIKO RIBNICA : RD KOPER 33:31 (15:14)
Pucelj 11 (5), Nosan 7; Špruk 9, Kete 5 (2).

Igralec tekme: Jan Pucelj (RD Riko Ribnica)


Izbranci Roberta Beguša so za ohranitev stika z vrhom lestvice Lige NLB potrebovali zmago, do katere pa so prišli po hudem boju. Skozi celotno srečanje so bili sicer v vodstvu, ugodno prednost pa so si priigrali šele sredi drugega polčasa, ko so povedli za osem golov (27:19). V zadnjem delu tekme so zaigrali malce neodgovorno, kar so Primorci izkoristili in se jim z delnim izidom 5:0 približali na dva gola zaostanka (29:27). Do popolnega preobrata na koncu ni prišlo in zmaga je ostala v Ribnici.
V domači ekipi je blestel Jan Pucelj z enajstimi goli, pri Koprčanih pa je bil strelsko najbolj učinkovit Tomislav Špruk z devetimi.
Zasedba Rika Ribnice bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ekipa Kopra pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Jan Pucelj, rokometaš Rika Ribnice:
"Stvari so na začetku prvega in drugega polčasa delovale tako, kot je treba. Med polčasom smo se dogovorili, da naredimo čim večjo razliko. Nato smo žal padli, a na srečo na koncu izvlekli zmago z dvema goloma razlike. Štejeta le dve točki, takšnega padca pa ne smemo več ponoviti."

Matevž Žagar, rokometaš Kopra:
"Slabo smo odprli tekmo. Malo nas je presekal rdeči karton Tineta Poklarja. Slabo smo nadaljevali, ob koncu prvega polčasa pa le ujeli ritem. Po odmoru znova slaba igra in boljše nadaljevanje, a Ribničani so si priigrali preveliko prednost, da bi osvojili vsaj točko."

RK GORENJE VELENJE : RD URBANSCAPE LOKA 28:25 (12:10)
Pajt (4), Verdinek in Haseljić po 5; Jesenko A. (2) in Jesenko M. (4) po 5.

Igralec tekme: Jernej Drobež (RK Gorenje Velenje)


Za rokometaši Gorenja Velenja je druga zahtevna tekma v tem tednu. Po visokem porazu v evropski ligi proti nemškemu Magdeburgu so danes v Rdeči dvorani na kolena položili v tej sezoni močne Škofjeločane. Večji del prvega polčasa je minil v znamenju enakovrednih predstav obeh ekip, v drugem pa so bili boljši Velenjčani. V 39. minuti je Kenan Pajt zadel za 17:13. Gostitelji so prednost z manjšimi vzponi in padci v svoji igri držali do zadnjega zvoka sirene. Zasedba Urbanscapa Loke se jim je sicer nekajkrat približala na dva gola, a jim izbranci Zorana Jovičića bližje niso dovolili.
V domači zasedbi so bili najbolj učinkoviti Ibrahim Haseljić, Kenan Pajt in Matic Verdinek, v gostujoči pa Aljaž in Matevž Jesenko. Vsi so dosegli po pet golov.
Ekipa Gorenja Velenja bo v prihodnjem krogu gostovala v Dobovi, Škofjeločani pa bodo gostila LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI

Jernej Drobež, rokometaš Gorenja Velenja:
"Za nami je pričakovano zahtevna tekma, na katero smo se dobro pripravljali. Na začetku smo odigrali slabše in tekmece dolgo lovili. Nato smo pokazali borbeno igro in na koncu zasluženo slavili zmago. Naše misli so že usmerjene na novo tekmo Lige Evropa, ki nas čaka v torek."

Darko Cingesar, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Najprej čestitke Velenjčanom za zmago. Za nami je dobra tekma. V drugem polčasu je prevladala izkušenost in dobra predstava njihovega vratarja. Še enkrat čestitke gostiteljem in tudi soigralcem, ki so se borili do zadnje sekunde. Končni rezultat ni slab, a menim, da bi lahko zmagali, če bi v to malo bolj verjeli."


Že odigrano:

petek, 18. februarja:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD HERZ ŠMARTNO 36:18 (18:10)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 15 14 1 0 29
2 RK TRIMO TREBNJE 13 11 2 0 24
3 RD RIKO RIBNICA 15 10 1 4 21
4 RK GORENJE VELENJE 14 9 1 4 19
5 RD URBANSCAPE LOKA 15 9 0 6 18
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 15 7 1 7 15
7 RD KOPER 15 7 1 7 15
8 RD LL GROSIST SLOVAN 14 7 1 6 15
9 RK MARIBOR BRANIK 15 6 1 8 13
10 RK DOBOVA 15 5 1 9 11
11 RK JERUZALEM ORMOŽ 14 4 2 8 10
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 15 4 0 11 8
13 MRK LJUBLJANA 15 2 0 13 4
14 RD HERZ ŠMARTNO 14 1 0 13 2