4. 12. 2021

V nedeljo proti olimpijskim prvakinjam

Žensko rokometno reprezentanco v nedeljo čaka drugi preizkus na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji. Ob 18. uri se bodo v Granollersu zoperstavile Francozinjam. Obračun bosta v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.


Po odličnem začetku tekmovanja in suvereni zmagi proti Črnogorkam, katere so v petek ugnale z 28:18, se lahko Slovenke na nov dvoboj podajo povsem sproščeno. Ni skrivnost, da so Francozinje ne le izrazite favoritinje pred to tekmo, temveč tudi ene najresnejših kandidatk v boju za končni naslov v Španiji.


Nedeljske tekmice Slovenije so v tem letu že dosegle velik uspeh, potem ko so poleti v Tokiu postale olimpijske prvakinje. V prvem delu se niso proslavile – na petih tekmah so vpisale po dve zmagi in poraza ter remi -, nato pa začele mleti vse ovire pred seboj.


Za razliko od dogajanja v Aziji so svetovno prvenstvo začele z odliko. Angolke so jim na prvi tekmi sledile uvodnih 22 minut, nato pa jih gledale le še v hrbet in na koncu klonile s 30:20. Med strelke se je vpisalo kar 13 Francozinj, med katerimi najdemo tudi članici ljubljanskega Krima Mercatorja, Allison Pineau in Oceane Sercien Ugolin.


Slovenija in Francija sta se nazadnje srečali na evropskem prvenstvu na Danskem. Pred letom dni so bile rokometašice z dežele galskih petelinov boljše za 10 zadetkov (27:17), leta 2018 na domačem evropskem prvenstvu pa za devet (30:21). Vmes so Slovenke pokazale zobe in na svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2017 presenetljivo slavile zmago s 24:23. Z devetimi goli je tedaj blestela Ana Gros, Tjaša Stanko je dodala štiri.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Vedno je veliko zadovoljstvo, da lahko igraš proti olimpijskemu prvaku. Želim si, da bi tako to doživela tudi naša dekleta. Slovenska reprezentanca ima proti francoskim tekmicam tako pozitivne, kot negativne izkušnje. Tudi sam sem se v preteklosti vedno z veseljem pripravljal na njih. Verjamem, da lahko nekatere slabše stvari v naši igri proti Črnogorkam popravimo. Prepričan sem, da imamo še ogromno rezerv. Prva tekma je bila za nas zelo pomembna. Z dobro energijo in motiviranostjo smo izničili slabše stvari, a moramo narediti vse, da število teh proti olimpijskim prvakinjam, ki so tudi glavne favoritinje za naslov tu v Španiji, ne le proti nam, zmanjšamo in ostanemo konkurenčni. Želim si, da odigramo tekmo na dobri ravni."


Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"Francija je vrhunska reprezentanca, ki osvaja kolajne na vseh tekmovanjih. Z njimi smo se srečali ob skoraj vseh naših nastopih na evropskih in svetovnih prvenstvih. Tekmice spoštujemo, a nikakor to ne pomeni, da se predajamo. Francija ima na vseh igralnih mestih vrhunske igralke in dobro rotacijo le-teh. Na njihov sistem se lahko pripravimo. Na tem delamo s polno paro."


Ema Hrvatin, slovenska reprezentantka:
"Na olimpijske prvakinje se pripravljamo kot na vsake druge tekmice. Dobre trenutke s prve tekme proti Črni gori želimo na nedeljski tekmi še razširiti in tako ostati v dobrem tekmovalnem ritmu. Francozinje so učinkovite pri nasprotnih napadih, zato bo zelo pomembno naše vračanje v obrambo."

SVETOVNO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Granollers)

2. krog, nedelja, 5. decembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 7. decembra, ob 18.00:
ANGOLA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, petek, 3. decembra:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 18:28 (8:16)
Črna gora: Nenezić, Babović, Radičević 7 (5), Pletikosić 1, Mugoša 1, Popović, Ujkić, Ašanin, Malović, Čorović, Premović 1, Brnović, Ramusović, Pavičević 1, Grbić 6, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 6 (3), Omoregie 1, Žabjek, Stanko 4, Ljepoja 2, Zulić 4, Varagić 2, Svetik 2, Beganović 3, Mrmolja, Gomilar-Zickero 4.
LESTVICA SKUPINE A:
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
Francija 1 1 0 0 30:20 10 2
Slovenija 1 1 0 0 28:18 10 2
Angola 1 0 0 1 20:30 -10 0
Črna gora 1 0 0 1 18:28 -10 0