11. 9. 2021

Zanimivo sobotno dogajanje v Ligi NLB

Sobotni večer so pričeli rokometaši LL Grosist Slovana, ki so po razburljivem zaključku slavili zmago na Kodeljevem proti Kopru. Prav tako sta dve točki ostali v Ribnici, kjer je gostoval Herz Šmartno. Edina gostujoča ekipa, ki je odnesla polni izkupiček je Dobova, ki je slavila zmago v Slovenj Gradcu. Iz Ljubljane se brez točk vrača tudi  SVIŠ Ivančna Gorica, ki ni imela pravih možnosti proti gostiteljem Ljubljane. Večer so zaključili Celjani, ki so v domačem Zlatorogu upravičili vlogo favorita in poskrbeli, da se Maribor Branik domov vrača brez točk.

Naslednji krog Lige NLB bo na sporedu že v petek, ko se bosta pomerila Koper in Riko Ribnica. V soboto bomo spremljali obračune med SVIŠ Ivančno Gorico in Rokometnim klubom Slovenj Gradec, Urbanscape Loko in Gorenjem Velenjem, ter Dobovo in Trimom Trebnjim. Nedeljski obračun bo pripadel Mariboru Braniku in Ljubljani.

LIGA NLB, 1. KROG:

sobota, 11. septembra:
RD LL GROSIST SLOVAN : RD KOPER  25:23 (11:12)
Sankovič 5, Tufegdžić (2) in Kotar po 5; Špruk, Smolnik (3) in Žagar po 4.

Na Kodeljevem se je od prve do zadnje minute iskrilo na vse strani, po izenačenem boju pa so smetano pobrali Ljubljančani. Obračun so bolje pričeli izbranci domačega trenerja Aleša Repine, po njihovem vodstvu s 6:3 pa so pobudo prevzeli Primorci in jih v 21. minuti tudi ujeli (7:7). Varovanci gostujočega trenerja Uroša Rapotca so imeli zadeve pod nadzorom do 41. minute, ko je bilo 20:17. Nato so vajeti igre v svoje roke znova vzeli Ljubljančani in v naslednjih treh minutah po delnem izidu 3:0 tekmo postavili v začetno izhodišče. Do konca obračuna se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo, v izjemno napetem obračunu pa so gostitelji dobri dve minuti pred koncem po golu Aleksa Tufegdžića povedli s 23:22. Koprčani so po minuti odmora zapravili napad za izenačenje, po golu Miha Kotarja so Moščani povedli s 24:22, prednost pa zadržali do zadnjega zvoka sirene. Zasedba iz Kopra bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, ekipa iz Ljubljane pa bo gostovala v Ormožu.

IZJAVI PO TEKMI:

Aleš Repina, trener LL Grosista Slovana:
"Čestitam gostom za korektno igro. Vedeli smo, da bo tekmec zahteven. Prvo kolo si vsi strašno želimo zmagati, lahko bi se obrnilo tudi drugače. Fante moram pohvaliti predvsem za igro v obrambi, kjer so izredno borbeno odigrali in na koncu zaprli vse luknje do gola. V napadu pa se je videlo, da še ni sproščenosti, na trenutke imamo težave, ampak bomo tudi te odpravili."

Uroš Rapotec, trener Kopra:
"Dobro, prava prvoligaška tekma. Mislim, da so moji fantje, kljub temu, da smo tekmo, izgubili prikazali lepo predstavo. Še vedno imamo težave s poškodbami. To se nam pozna. Gremo naprej na naslednjo tekmo, ki je doma, v Kopru." 

MRK LJUBLJANA : RD SVIČ IVANČNA GORICA 34:28 (14:12)
Lukman 15 (9), Pintar 6; Marojevič 11 (3), Vidmar 4.

Igralec tekme: Jure Lukman (MRK Ljubljana)

Ljubljana je vknjižila prvi par točk, na Galjevici je padel novi prvoligaš iz Ivančne Gorice. Večji del tekme je minil v enakovredni predstavi, do 48. minute je bil dvoboj povsem odprt (22:22). Prelomni trenutki dvoboja so minili v znamenju izbrancev domačega trenerja Bojana Čotarja, ki so tri minute kasneje povedli s 26:23, lepo zalogo v golih pa do konca tekme še oplemenitili. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Jure Lukman, ki je dosegel kar 15 golov, v gostujoči pa Marko Marojević z 11 zadetki. Zasedba iz Ivančne Gorice bo v prihodnjem krogu gostila Slovenj Gradec 2011, Ljubljana pa bo gostovala v Mariboru.

IZJAVI PO TEKMI:

Bojan Čotar, trener MRK Ljubljana:
"Moram reči, da sem bil pred tekmo brez kakršnih koli občutkov. To je na novo sestavljena ekipa. Kar sem zahteval pred tekmo je, da igrajo sproščeno in se borijo do konca ter poskusijo uživati. To so v glavnem naredili. Zmagali smo lažje, kakor sem sploh pričakoval, ampak to je samo spodbuda za naprej. Čestital bi SVIŠ Ivančni Gorici za korektno tekmo in jim zaželel veliko uspeha za naprej."

Robert Tekavec, rokometaš SVIŠ Ivančne Gorice:
"Zagotovo smo razočarani po tekmi. Ker smo dobili 34 golov, smo težko upali na zmago. Treba bo popraviti igro v obrambi. Borili smo se, ampak bi morali sestaviti obrambo, če bi hoteli kaj več. Čestitke Ljubljani za dobro predstavo in gremo iskati več sreče in boljše predstave v naslednjem krogu."

RD RIKO RIBNICA : RD HERZ ŠMARTNO 37:28 (17:13)
Žagar 11 (2), Miličevič 9; Rozina in Grum po 7.


Igralec tekme: Uroš Milićević 
(RD Riko Ribnica)

Ribničani so upravičili vlogo papirnatih favoritov in na uvodni tekmi sezone na kolena položili novince na prvoligaški sceni iz Šmartna pri Litiji. Izbranci povratnika na ribniško klop, Roberta Beguša, so imeli od prve do zadnje minuti vajeti igre v svojih rokah in postopoma lomili odpor gostov. Njihova prednost je konstantno naraščala, po vodstvu s 25:18 v 40. minuti pa je bilo jasno, da bosta točki ostali v deželi suhe robe. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Žan Žagar z 11 goli, v gostujoči pa Luka Rozina in Janez Grum, ki sta dosegla po sedem zadetkov. Zasedba iz Ribnice bo v prihodnjem krogu gostovala v Kopru, v Šmartno pri Litiji pa prihaja Celje Pivovarna Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Milićević, rokometaš Rika Ribnice:
"Za nami je prva tekma v sezoni. Priigrali smo si zmago proti neugodnemu tekmecu iz Šmartnega, ki igra hiter rokomet. Igra v napadu je bila dobra, v obrambi pa smo mogoče dobili kakšen zadetek preveč, ampak to bomo skušali do tekme s Koprom popraviti. Odlično je bilo znova videti gledalce v domači dvorani, ki so bili naš osmi igralec in nam pomagali osvojiti dve točki."

Janez Grum, rokometaš Herza Šmartnega: "Za prvo tekmo v Liga NLB smo se kar dobro borili. Glede na to, da je Riko Ribnica čvrsta ekipa, smo vedeli, da bo to zahtevna tekma. Prvi polčas je bila tekma gol za gol, ampak gostitelji imajo svojo moč. Borba je bila dobra, dogajale so se določene napake in slaba realizacija. Na koncu nam je malo zmanjkalo, da bi se dlje obdržali v tekmi. Ampak Ribničani so bili dovolj dobri, da so v zaključku tekme prišli do zaslužene zmage."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RK DOBOVA 30:31 (13:14)
Štrumpfl 7 (2), Cvetko 5 (1); Šafranko 11 (3), Rantah in Dragan po 5.

Igralec tekme: Rudolf Zvonimir Šafranko (RK Dobova)

Zasedba iz Posavja je nekoliko nepričakovano osvojila obe točki na Koroškem, strelec zmagovitega gola pa je bil, v izdihljajih tekme, Klemen Mlakar. Večji del obračuna je minil v enakovredni igri, v končnici pa so bili bolj preudarni izbranci gostujočega trenerja Damjana Radanovića. Ti so si že priigrali dva gola prednosti (30:28), a so jih gostitelji po golih Tea Jezernika in Uroša Štumpfla ujeli in izenačili na 30:30, točko pa jim je nato "izmaknil" Mlakar. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Štumpfl s sedmimi, v gostujoči pa Zvonimir Šafranko z 11 goli. Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Ivančni Gorici, zasedba iz Dobove pa bo gostila trebanjski Trimo.

IZJAVI PO TEKMI:

Žan Šol, rokometaš Slovenj Gradca:
"Občutki so slabi, pričakovali smo zmago. Kljub borbi in veliki želji nismo uspeli sestaviti naše obrambe. Velike težave nam je povzročal  Rudolf Zvonimir Šafranko. Nismo imeli sreče v zadnjem njihovem napadu, ko smo v zadnji sekundi prejeli zadetek iz nemogočega položaja. Lepo pa je bilo po dolgem času videti, da so v dvorani znova bili domači navijači. Upam, da bo takšna podpora še naprej."

Damjan Radovanovič, rokometaš Dobove:
"Lahko samo čestitam fantom za res super odigrani borbeni tekmi. Pokazali so, da imajo veliko srce in komaj čakam nadaljevanje prvenstva. Čestitam tudi gostiteljem, za pošteno in korektno predstavo in seveda slovenjgraški publiki, ki je znova pokazala, da pozna rokomet."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK MARIBOR BRANIK 35:25 (15:11)
Marguč 8 (2), Ivanković 4; Sok 6 (1), Veselinović 4.

Igralec tekme: Gal Marguč
(RK Celje Pivovarna Laško)

Rokometaši iz mesta ob Savinji so zmagovito odprli domačo sezono 2021/22. V lokalnem derbiju jim niso bili kos gosti iz štajerske prestolnice, ki jih je letos poleti prevzel Celjan Luka Žvižej. Izbranci domačega trenerja Alema Toskića so si odločilno prednost priigrali v prvi polovici drugega polčasa, ko so povedli s 24:15, lepo prednost pa brez težav zadržali do konca dvoboja. V domači zasedbi se je med strelce vpisalo kar 11 rokometašev, strelsko je bil najbolj razpoložen Gal Marguč z osmimi goli. Pri gostujoči zasedbi je bil najbolj učinkovit Tadej Sok s šestimi zadetki. Zasedba iz Celja bo v prihodnjem krogu gostovala v Šmartnem pri Litiji, ekipa iz Maribora pa bo gostila Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI:

Miljan Vujović, vratar Celja Pivovarne Laško:
"Najprej bi rad čestital ekipi Maribora Branika za pošteno in korektno igro. Borili so se, se vidi, da so z novim trenerjem dobili dodatno svežino. Mi smo se prvih petnajst, dvajset minut lovili, igra nam ni stekla, vidi se nam, da smo tudi mi še mlada in v tej fazi še ne povsem uigrana ekipa. Ko smo stisnili obrambo, smo s hitro igro pobegnili na visoko razliko in prišli do zaslužene zmage."

Denis Strašek, vratar Maribora Branika:
"V to tekmo smo vstopili popolnoma sproščeno. Ogledali smo si tekme z GOG-om, kjer smo videli, da je Celje Pivovarna Laško močen tekmec in se bo borilo za prvaka. Tako je bil naš cilj danes prikazati dobro igro in mislim, da nam je to uspelo. Borili smo se, ponosen sem na ekipo in soigralce, da smo se uspeli tako dolgo upirati močnim domačinom."

Že odigrano:
RK TRIMO TREBNJE : RK GORENJE VELENJE 25:24 (14:14)
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD URBANSCAPE LOKA 26:29 (11:16)