18. 4. 2022

200 dni pred EP članic nov zbor slovenskih rokometašic

Žensko člansko rokometno reprezentanco v tem tednu čakata še na zadnja preizkusa v pokalu EHF Euro, oba proti reprezentanci Črne gore. V četrtek bo ta gostovala v ljubljanski dvorani Stožice, v nedeljo sledi obračun v Podgorici. Prihodnji četrtek sledi žreb skupin za novembrsko evropsko prvenstvo.


Natanko 200 dni pred začetkom prvenstva stare celine, ki ga bo Slovenija gostila družno s Severno Makedonijo in Črno goro, se je zbrala ženska izbrana vrsta. Izbranke selektorja Dragana Adžića bodo v tokratnem reprezentančnem oknu odigrale zadnji tekmi v reprezentančnem pokalu EHF Euro. V njem sicer nastopajo vse tri gostiteljice bližajočega se prvenstva ter aktualne prvakinje, Norvežanke.


Vse štiri omenjene reprezentance že uvrščene na evropsko prvenstvo, medtem ko bodo preostale ekipe znane v tem tednu. Žreb skupin prvega dela bo na sporedu v četrtek, 28. aprila na ljubljanskem gradu.


Slovenske rokometašice pred zadnjima preizkusoma v pokalu EHF Euro zasedajo drugo mesto, a z enako točkovno bero kot Črnogorke. Četrtkova tekma v stoženski dvorani se bo začela ob 17. 30. Vstopnice za obračun so na voljo preko spleta (povezava TUKAJ) ter na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (seznam mest TUKAJ). Prvih 100 vstopnic je na voljo po ceni osem evrov, nato se bo predprodajna cena zvišala za dva evra.


Selektor Adžić na tokratnem zboru ne more računati na Barbaro Lazović in Emo Hrvatin, ki še okrevata po poškodbah, Maje Svetik in Mance Jurič, ki sta nedavno staknili težji poškodbi rame oziroma kolena, ter Branke Zec (službene obveznosti) in Nuše Fegic (študijske obveznosti).


Je pa po dolgem času reprezentančno opremo znova oblekla Tamara Mavsar, ki se na igrišče uspešno vrača po porodu. »Ko pogledam nazaj, čas prehitro beži. Sin bo kmalu star eno leto. Za mano je lepo obdobje, a lepo se je bilo vrniti tudi na igrišče,« pove Mavsarjeva, ki je začela povratek kovati pri madžarskem Siofoku.


»Reprezentanci sem se želela priključiti že na prejšnji akciji, a me je zaustavila lažja poškodba,« še doda levokrilna rokometašica, ki je do danes zbrala 80 nastopov. Večkrat so ji nasproti stale tudi Črnogorke. »Gre za stare znanke. Lahko rečem, da proti četrtkovim tekmicam igram že celo življenje. Neznank ne bo, nas pa zagotovo čaka zahtevna tekma. Črnogorke so znane po svoji agresivni obrambi, a verjamem da bomo tudi me pokazale mero agresivnosti in da bo to dober uvod v tisto, kar nas še čaka,« se na četrtkovo tekmo ozre povratnica v slovenski dres.


Selektor Adžić je sicer tik pred začetkom priprav na spisek vabljenih igralk dodal dve imeni. Dodaten vpoklic sta prejeli srednja zunanja Nika Matavš in desnokrilna rokometašica Živa Čopi. Poleg že omenjene trojice bodo za tekmi s črnogorkami kandidirale še krilne rokometašice Ema Abina, Petra KramarTija Gomilar Zickero in Alja Varagić, zunanje igralke Ana AbinaTjaša StankoElizabeth OmoregieNina ZuličNina ŽabjekAna Gros in Dominika Mrmolja, krožne napadalke Aneja BeganovićNataša LjepojaValentina Tina Klemenčič in Urša Zelnik ter vratarke Amra PandžićTajda Tripković in Maja Vojnovič.


Z manjkajočimi igralkami se je črnogorski strokovnjak na slovenski klopi ubadal že marca, a so ga zbrana dekleta presenetila s sijajnim odzivom in dvakrat preskočile makedonske tekmice. »Na tokratni akciji smo veliko bolj kompletni, značajno in igralsko. V tem reprezentančnem tednu, ki morda ni najbolj smiselno načrtovan, saj igralke po njem čakajo vrhunci klubskih sezon, bomo naredili vse, da ga naše rokometašice zaključijo zdrave, obenem pa naredimo nov skupen korak na poti proti evropskemu prvenstvu,« uvodoma pove Adžić in dodaja: »V marcu smo se nahajali v zahtevnejši situaciji, a sem bil tedaj resnično izjemno zadovoljen z vsem, kar so prikazala naša dekleta. Nekatere stvari smo tedaj pri posameznicah in ekipi uspeli dvigniti na višjo raven. Verjamem, da bomo s takšno željo vstopili tudi v ta teden.«

KANDIDATKE ZA TEKMI S ČRNO GORO
Ime in priimek Igralno mesto Klub
Ana Abina leva zunanja ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka MKS Lublin S.A. (Poljska)
Živa Čopi desno krilo ŽRK Krka Novo mesto
Tija Gomilar Zickero desno krilo RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka RK Krim Mercator
Petra Kramar levo krilo ŽRK Krka Novo mesto
Nataša Ljepoja krožna napadalka RK Krim Mercator
Nika Matavš srednja zunanja TV Beyeröhde Wuppertal (NEM)
Tamara Mavsar levo krilo Siofok (MAD)
Dominika Mrmolja desna zunanja Dunaujvarosi Kohasz KA (MAD)
Elizabeth Omoregie srednja zunanja CSM Bukarešta (ROm)
Amra Pandžić vratarka CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja RK Krim Mercator
Tajda Tripković vratarka ŽRK Ptuj
Alja Varagić desno krilo RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka Siofok (MAD)
Urša Zelnik krožna napadalka ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Grega Karpan trener vratark
Marko Mrak trener za telesno pripravo
Grega Sobočan trener za telesno pripravo
Daša Tomat kineziologinja
Jan Lotrič fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnična vodja
dr. Marta Bon koordinatorka za ženski rokomet
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
POKAL EHF EURO
6. krog, Arena Stožice (Ljubljana), četrtek, 21. aprila, ob 17.30:
SLOVENIJA : ČRNA GORA (prenos na TV Arena Sport 1 in TV Slovenija 2)

2. krog, Bemax Arena (Podgorica, Črna gora), nedelja, 24. aprila, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Arena Sport 4 in TV Slovenija 2)

4. krog, četrtek, 7. oktobra:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:17 (14:9)
Slovenija:
 Stanko 6, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 2 (1), Gomilar Zickero 2 (2), Svetik 1, Lazović 1, Jurič 1, Černigoj, Žabjek, Kuralt, Mrmolja, Vojnovič, Pandžić, Fegic, Hrvatin.

3. krog, nedelja, 10. oktobra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:26 (11:12)Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Omoregie 2, Černigoj 1, Žabjek, Stanko 1, Mrmolja, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 5 (3), Fegic, Lazović 4, Svetik, Beganović, Gomilar Zickero 4 (2), Hrvatin.

1. krog, dvorana Zlatorog (Celje), Dvorana Zlatorog (Celje), četrtek, 3. marca:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 29:28 (15:14)
Slovenija: Vojnovič, Klemenčič 2, Jurič, Gros 10 (4), Abina 3, Mrmolja 1, Ljepoja 1, Zulič 7, Pandžić, Fegic, Urbančič, Svetik 1, Tripković, Beganović, Gomilar Zickero 2, Kramar 2.

5. krog, Športni center Boris Trajkovski (Skopje, Severna Makedonija), nedelja, 6. marca:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA 20:27 (11:13)
Slovenija: Jurič 1, Gros 7 (2), Abina 2, Zelnik, Mrmolja 1, Vojnovič, Ljepoja 3, Zulič 6, Pandžić, Zelnik, Fegic, Beganović, Gomilar Zickero 3 (1), Kramar 4.