26. 2. 2024

Ženska reprezentanca začela priprave za tekmi s Francijo

Pred žensko člansko rokometno reprezentanco so pestri meseci. Že v tem tednu jo čakata dvoboja z aktualnimi olimpijskimi in svetovnimi prvakinjami in s tem nadaljevanje nastopov v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, aprila pa se bo potegovala za prvo pot na olimpijske igre.

V ponedeljek se je v ženskem rokometu začel enotedenski reprezentančni premor. Slovenke bodo v njem opravile z drugim ciklusom tekem v boju za deveti nastop na prvenstvih stare celine, ki ga bodo med 28. novembrom in 15. decembrom gostile Avstrija, Madžarska in Švica.


Selektor Dragan Adžić je v Ljubljani zbral 21 rokometašic. Na seznam vabljenih igralk je dodal krožno napadalko Krima Mercatorja Manco Jurič, saj Valentina Klemenčič zaključuje okrevanje po poškodbi gležnja. Zaradi službene zadržanosti je sodelovanje tudi morala odpovedati srednja zunanja igralka Nuša Fegic.


Na seznamu se poleg Jurič in Klemenčič nahajajo še krilne igralke Ema AbinaTamara MavsarMaja SvetikEma Marković in Alja Varagić, zunanje igralke Ana AbinaNena ČernigojEma HrvatinErin NovakTjaša StankoNina SpreitzerAna Gros, Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie, krožni napadalki Nataša Ljepoja in  Lana Puncer ter vratarke Dijana ĐajićAmra Pandžić in Maja Vojnovič.


Drugi del kvalifikacij za letošnji Euro Sloveniji prinaša dvoboja s Francijo, eno najuspešnejših reprezentanc na svetu. Prva tekma bo na sporedu ta četrtek ob 17. uri v Velenju, druga pa v nedeljo, prav tako ob 17.00, v Orleansu. Vstopnice za tekmo v Šaleški dolini so po ugodnejši predprodajni ceni 12 EUR na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Moje karte (iskalnik prodajnih mest) in preko spleta na povezavi TUKAJ. Na dan dogodka bo cena vstopnice znašala 15 EUR.


Celotne priprave v drugem ciklusu bo slovenska vrsta opravila v Ljubljani. Pod četrtkovo tekmo se je v Velenju mudila v ponedeljek, kjer so pred mikrofon na novinarski konferenci v vili Bianca, ob predstavnikih lokalnih organizatorjev, stopili še selektor Adžić, kapetanka in domačinka Gros ter povratnica po poškodbi Omoregie. Po zaključku medijski obveznosti je reprezentančna trojica obiskala tudi Rdečo dvorano, prizorišče četrtkovega obračuna, in na treningu pozdravila mlade rokometašice iz ŽRK Velenje.


Da bo v četrtek v Velenju vse potekalo na najvišji ravni, so lokalni organizatorji (Mestna občina Velenje, Zavod Rdeča dvorana, Športna zveza Velenje, RK Gorenje Velenje in ŽRK Velenje) pošteno zavihali rokave. Ker se v Velenju v tem tednu odvijajo šolske počitnice, bodo pripravili pester spremljevalni program za vso družino pred dvorano in na sami tekmi.


Ker bo tekma potekala ob posebnem datumu, ki se zgodi le vsaka štiri leta, so se organizatorji spomnili tudi vseh t.i. osmoljenčkov, ki na ta dan praznujejo rojstni dan. Zagotovili jih bodo brezplačen vstop na tekmo.


Aleksandra Vasiljević, podžupanja MO Velenje:
"Velenje je po Sloveniji in tudi po svetu prepoznavno po številnih nazivih. V tem letu smo nosilci naziva evropski zeleni list, kar je tudi dodatna vrednost našemu mestu. Tudi edinstvena četrtkova tekma Velenju pomeni veliko, saj smo med drugim prepoznavni kot mesto športa. Zelo se je veselimo. Verjamem, da nas čaka odličen dvoboj in da bodo v njem gledalci resnično uživali. Slovenski reprezentanci želim vse dobro."


Dimitrij Amon, direktor Rdeča dvorana ŠRZ Velenje:
"Veseli in ponosni smo, da lahko v Velenju gostimo takšno tekmo. Organizirali jo bomo ob izdatni pomoči obeh rokometnih klubov (RK Gorenje Velenje in ŽRK Velenje, op. a.), saj je tam doma strokovno in organizacijsko znanje. Naša moč je v kadrovski obliki, s katero bomo pripomogli k temu, da bomo v četrtek priča res zelo dobremu športnemu dogodku. Vsi si želimo polnih tribun in dobrega vzdušja. Verjamem, da nam bo s sodelovanjem vseh vpletenih to uspelo."


Dragan Adžić, selektor slovenske ženske reprezentance:
"Vesel sem, da bomo to tekmo odigrali v Velenju, kjer upam, da nas bodo pričakale polne tribune. Vsi, ki imajo radi rokomet, bodo imeli priložnost, da pozdravijo olimpijske in svetovne prvakinje, mi pa, da igramo proti njim. Pred olimpijskimi kvalifikacijami bo to eden dobrim preizkusov, s katerim bomo videli, na kakšni ravni trenutno nahajamo."


Ana Gros, slovenska reprezentantka:
"Vedno so prisotna lepa čustva, prebujajo se lepi spomini, ko se vrnem v domači kraj, ko stopim v Rdečo dvorano, kjer sem napravila prve rokometne korake. Za vsakega športnika je to nekaj posebnega. Od zadnje reprezentančne tekme v Šaleški dolini je minilo že kar nekaj let in res sem vesela, da se vračamo v Velenje. Upam, da nas pride podpreti čim več ljudi."


Elizabeth Omoregie, slovenska reprezentantka:
"Izredno sem vesela, da se vračam v reprezentančni dres. Izjemno sem pogrešala soigralke, skoraj eno leto jim nisem mogla pomagati. Na igrišču bom skušala pripomoči po najboljših močeh in kar najbolje predstavljati Slovenijo. Tekem s Francijo se izredno veselim, čeprav vem, da nam ne bo niti malo lahko."

SEZNAM KANDIDATK ZA NASTOP V 2. CIKLUSU KVALIFIKACIJ ZA EP 2024
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 178 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Nena Černigoj srednja zunanja 2004 171 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Dijana Đajić vratarka 2004 184 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 173 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Markovič desno krilo 2003 170 ŽRK Z’dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 172 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Elizabeth Omoregie leva zunanja 1996 178 CSM Bukarešta (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Lana Puncer krožna napadalka 2006 181 ŽRK Velenje
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 168 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 4
3. krog, četrtek, 29. februar, ob 17.00 (Velenje, Rdeča dvorana):
SLOVENIJA : FRANCIJA

4. krog, nedelja, 3. marec, ob 17.00 (Orleans, Francija):
FRANCIJA : SLOVENIJA

5. krog, četrtek, 4. april, ob 18.10 (Dobele, Latvija):
LATVIJA : SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 7. april, ob 18.00 (Ljubljana, dvorana Kodeljevo):
SLOVENIJA : ITALIJA

Že odigrano, 1. krog, sreda, 11. oktobra (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : LATVIJA 51:13 (24:11)

2. krog, nedelja, 15. oktobra (Chieti, Italija):
ITALIJA : SLOVENIJA 18:31 (8:13)