3. 3. 2024

Francozinje tudi v drugo visoko boljše

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v 4. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2024 izgubila v Orleansu proti Franciji z 22:41 (9:19). Mesto med evropsko elito bo potrjevala aprila proti Latviji in Italiji.

Kljub porazoma - Francija je bila boljša tudi v četrtek v Velenju - Slovenke ostajajo na drugem mestu skupine 4 s štirimi točkami. V prvem ciklu kvalifikacij so visoko premagale Latvijo (51:13) in Italijo (31:18). V zadnjem delu kvalifikacij bodo Slovenke 3. ali 4. aprila igrale proti Latviji v gosteh, 7. aprila pa še doma proti Italiji. Nato sredi aprila sledijo še olimpijske kvalifikacije v Neu Ulmu v Nemčiji.


Francozinje so si z zmago že zagotovile nastop na EP in imajo na vrhu lestvice osem točk, Slovenke imajo štiri, Italijanke dve, Latvijke pa so brez točk. Italija in Latvija sta dvoboj četrtega kroga začeli ob 18.30.


Na EP, ki ga bodo med 28. novembrom in 15. decembrom gostile Avstrija, Švica in Madžarska, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe.


Francozinje so dvoboj udarno začele in se hitro odlepile na pet golov razlike (6:1). Adžićeve varovanke so nato le malce strnile vrste in ohranjale razliko petih, šestih golov.


Po zadetku Barbare Lazović za 7:12 v 22. minuti so domačinke še enkrat več pritisnile na plin. V obrambi so odigrale agresivno, v napadu učinkovito, kar je botrovalo 11 golom naskoka v 28. minuti. Na odmor so svetovne in olimpijske prvakinje odšle z desetimi goli naskoka.


Tudi v drugem delu Slovenkam ni šlo. Francozinje so bile neusmiljene, kaznovale vsako slovensko napako in v napadu delovale poletno. Prednost so tako v 42. minuti dvignile na +19.


Adžićeva minuta odmora je vsaj delno ustavila nalet domačih, ki so nato nekoliko popustile. Slovenke so dosegle delni izid 5:0, znižale na 18:33, a se je do konca razlika spet dvignila. Za nameček je v 45. minuti najboljša slovenska strelka Ana Gros po tretji izključitvi prejela rdeč karton. Dvoboj se je končal z 41:22, kar je najvišji poraz Slovenije proti Franciji.


Pri domačih sta izstopali Chloe Valentini z devetimi in Tamara Horacek z osmimi goli. Pri Slovenkah je Gros dosegla pet, Tamara Mavsar pa štiri gole.


"Ne glede na francosko kakovost in njihovo razigranost je Slovenija sposobna precej več kot to. Pričakoval sem boljši odziv na drugi tekmi, a očitno od samega starta nismo bili dorasli nalogi. Odgovornost je seveda moja, a močno verjamem, da se bomo iz tega nekaj naučili," je dejal Adžić in dodal: "Klofuta je pravočasna in dvojna. To me zelo boli me. Usedel se bom z igralkami, pogovorili se bomo in vse skupaj analizirali. Upam, da bodo to za sijajno generacijo slovenskih igralk dragocene izkušnje na poti k olimpijskim igram ne glede na ta reprezentančni cikel, ki je bil prvi pod ravnjo, odkar vodim to zasedbo."


"Z izjemo prvega polčasa v Velenju ne moremo reči, da sta bili ti dve tekmi s Francijo uspešni. Morda je bil soliden le še prvi polčas v Orleansu. Z igro ne moremo biti zadovoljni. Francija je zagotovo odlična reprezentanca, a skoraj 20 golov razlike je preveč," razočaranja po obračunu v Franciji ni skrivala kapetanka Gros.


"Nikakor si nismo želeli ponoviti tekme iz Velenja, a se je na žalost zgodilo ravno to. Ne moremo si zatiskati oči, da so Francozinje trenutno najboljše na svetu in da jim mi nismo dorasli. Ti tekmi je potrebno čim prej pozabiti, vsi dobro vemo, kaj nas čaka sredi aprila. Naša želja po uvrstitvi na olimpijske igre je ogromna. Treba je začeti delati naprej in analizirati stvari ter se v Neu Ulm podati s pozitivnimi mislimi," je dodala Mavsar.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 4
4. krog, nedelja, 3. marec (Orleans, Francija):
FRANCIJA : SLOVENIJA 41:22 (19:9)
Francija:
Glauser, Sako, Nocandy 2, Toublanc 3, Valentini 9, C. Lassource 4, Zaadi 3, Flippes 3, Kanor 3, Horacek 8 (6), Foppa 2, Nze Minko 2, Ondono, Granier 1, Bouktit, Grandveau 1.
Slovenija: Vojnović 1, Pandžić, Klemenčič 1, Novak, Gros 5 (3), Omoregie, Marković, Spreitzer, Stanko 3, A. Abina 2, Mavsar 4 (1), Ljepoja 2, Varagić, Lazović 2, Svetik, Hrvatin 2.
STATISTIKA

5. krog, četrtek, 4. april, ob 18.10 (Dobele, Latvija):
LATVIJA : SLOVENIJA

6. krog, nedelja, 7. april, ob 18.00 (Ljubljana, dvorana Kodeljevo):
SLOVENIJA : ITALIJA

Že odigrano, 1. krog, sreda, 11. oktobra (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : LATVIJA 51:13 (24:11)

2. krog, nedelja, 15. oktobra (Chieti, Italija):
ITALIJA : SLOVENIJA 18:31 (8:13)

3. krog, četrtek, 29. februar
SLOVENIJA : FRANCIJA 20:35 (11:13)
VEČ O TEKMI