27. 1. 2017

Velika borba Slovencev, ki se bodo potegovali za bron

Slovenski rokometaši so resda izgubili današnjo polfinalno tekmo proti Francozom, a še vedno imajo možnosti, da se dokopljejo do svoje prve kolajne na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti v Barceloni se jim ni izšlo, po polfinalnem porazu proti Špancem so na tekmi za tretje mesto nato morali priznati premoč Hrvatom, v soboto, 28. januarja, pa jih ob 20.45 v osrednji pariški dvorani čaka obračun s poraženci petkovega drugega polfinalnega dvoboja med Norvežani in Hrvati.

Slovenci so enega največjih posladkov letošnjega zaključnega turnirja začeli nekoliko slabše. Uvodna postava - na vratih Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, zunanji igralci Miha Zarabec, Jure Dolenec in Borut Mačkovšek, slednja sta v obrambi menjala Vid Kavtičnik in Vid Poteko - nikakor ni našla načina, da prelisiči visok francoski obrambni blok, v uvodnih sedmih minutah je naredila kar tri prekrške v napadu.

Težave je imela tudi v obrambi, postavitev 6-0 so "Les Bleus" uvodoma dokaj zlahka prebijali in izbrance slovenskega selektorja Veselina Vujovića že po enajstih minutah igre pahnili v kar visok zaostanek štirih golov (2:6). Slovenska igra je nekoliko boljše obrise začela dobivati po kakovostnem dvigu svoje obrambe, med 11. in 14. minuto je izpeljala tri bliskovite protinapade, po dveh golih Marguča in enega Cingesarja pa je bila tekma v 14. minuti znova povsem odprta (5:6).

Slovenski rokometaši so uvodoma dobro zaustavili nekatere francoske zvezdnike, Nikola Karabatić (prvi gol je dosegel šele v 36. minuti) in Daniel Narcisse sta bila pod njihovim nadzorom, razmahnili pa so se njihovi manj razvpiti soigralci. Predvsem navdahnjen je bil Valentin Porte, ki je v uvodnih dvajsetih minutah dosegel štiri zadetke.

Vujović je v prvem polčasu ogromno menjal, na igrišče nista stopila le vratar Urban Lesjak in Tilen Kodrin, s permanentnim dovajanjem spočitih igralcev pa je skušal držati korak s telesno izjemno močnimi Francozi, ki pa so v prvem polčasu vendarle imeli vse pod nadzorom. Slovenski rokometaši so v prvi polovici tekme največ zaostajali za pet golov (8:13 in 10:15), na velik odmor pa so se podali s sprejemljivim zaostankom treh golov (12:15).

Slovenci so se v drugem polčasu trudili po najboljših močeh in skušali dohiteti imenitne gostitelje, a pravega rezultatskega stika z njimi vendarle niso našli. Gostitelji so pridoma izkoriščali svoje prednosti v telesni moči in s svojo "surovo silo" lomili slovenski centralni blok. V 46. minuti so zaostali za šest golov (19:25), po Vujovićevi minuti odmora pa so se z dvema goloma Cingesarja približali na štiri gole (21:25).

Nadaljnji slovenski poskusi s sedmimi igralci na postavljeno francosko obrambo niso obrodili sadov, njihove zadnje poskuse po prevratu pa so gostitelji zlahka odbili. Slovenski rokometaši bodo imeli drugo zaključno žogo v soboto ob 20.45, ko jim bodo na nasprotni strani igrišča stali osmoljenci petkovega drugega polfinalnega obračuna med Norvežani in Hrvati. Vujovićevi izbranci bodo na tej tekmi imeli vsaj eno izrazito prednost v primerjavi s svojimi tekmeci. To bo dan premora, kar je - po skoraj tritedenskem napornem turnirju in osmih odigranih tekmah - lahko velikega pomena.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Francija si je hitro priigrala nekaj golov prednosti, nam pa v drugem polčasu nikakor ni uspelo ogroziti njihovega vodstva. Če bi se jim približali na gol ali dva razlike, bi bili vsekakor bolj živčni, tako pa so se vselej počutili dokaj varne. Naredil bom vse, da prenesem energijo na moje fante in zmagamo na tekmi za bronasto kolajno."

Vid Kavtičnik: 

"Težek dvoboj smo pričakovali. Atmosfera je bila res odlična. To so izkušnje, ki ti ostanejo do konca življenja, tudi fantom bodo. Smo mlada ekipa, marsikaj smo se naučili, odigrali smo dobro tekmo. Ne pa izredne, kot bi jo potrebovali za zmago. V obrambi smo garali, se borili, naši vratarji na žalost danes niso imeli vrhunskega dneva, ki bi ga potrebovali za zmago proti Franciji. V napadu smo mogoče naredili kakšno napako preveč in na ta račun dobili gol iz protinapada. To je danes nekoliko pretehtalo. Odigrali smo dobro, tako je treba igrati naprej, se dokazovati na naslednjih tekmah in poskusiti zmagati tekmo za bronasto medaljo.

Blaž Janc:

"Francozi so zasluženo prišli v finale. Želeli smo si, trudili smo se maksimalno. Razbranili smo njihovega vratarja. Pozabiti moramo na to tekmo, imamo en dan, da se pripravimo na naslednjo. Jutri bomo skupaj pogledali tekmo, da vidimo, koga bomo dobili za nasprotnika v tekmi za tretje mesto."

Marko Bezjak:

"Poskusili smo, borili smo se, enostavno smo danes bili slabši. V napadu smo zastreljali preveč strelov, njihov vratar je bil na koncu izbran za najboljšega igralca. V obrambi nismo slabo stali. Francozi so zasluženo zmagali. Ne preostane nam drugega kot da se spočijemo, odmislimo to tekmo in gremo v soboto po tretje mesto."

SVETOVNO PRVENSTVO, PARIZ, POLFINALE

Četrtek, 27. januarja:
FRANCIJA : SLOVENIJA 31:25 (15:12)
Francija: Gerard, Omeyer, Remili 6, Nyokas, Narcisse 4, N. Karabatić 3, Mahe 4 (1), N'Guessan 2, Accambray, Abalo 2, Sorhaindo 1, Guigou, Fabregas 3, Dipanda 1, Porte 5.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 5 (3), Cingesar 3, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec 1, Mačkovšek.

Sedemmetrovke: Francija 2 (1), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Francija 6, Slovenija 4 minute.

TEKMA ZA 3. MESTO, sobota, ob 20.45:
SLOVENIJA : HRVAŠKA/NORVEŠKA