10. 10. 2021

Slovenke drago prodale kožo evropskim prvakinjam

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je po izvrstnem boju na koncu morala tudi v drugo priznati premoč aktualnim evropskim prvakinjam Norvežankam. Te so bile pred lepim številom gledalcev v ljubljanski dvorani Stožice boljše s 26:21.


Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića, ki zaradi družinskih zadev tokrat ni vodil tekme, so tudi na drugi tekmi z evropskimi prvakinjami izgubile, a je bil izid proti tokrat precej bolj tesen kot v četrtek na Norveškem. Takrat so Slovenke brez Elizabeth Omoregie in Ane Gros izgubile s 17:29, Norvežanke pa so v Stožicah, ko se je prva vrnila v postavo, slavile za pet golov.


Uvod v tekmo je bil navdušujoč v vseh pogledih. Slovenske rokometašice so pred tribunami z domačimi navijači zaigrale prvič po več kot dveh letih. Zbrani množici, v kateri je bilo več kot 500 mladih rokometašic, ki so v sodelovanju Rokometne zveze Slovenije in ženskih rokometnih klubov prispele v Ljubljano spremljati svoje vzornice, so se reprezentantke predstavile s spektakularnim prihodom na igrišče, ob spremljavi z zvočnih, svetlobnih in zračnih efektov. 


To jih je ob glasni podpori s tribun poneslo tudi na uvodu tekme. Po dveh minutah so vodile s 3:0, v 13. minuti pa je prednost narasla na štiri gole, potem ko je za 7:3 zadela Alja Varagić. Gostje so nato strnile vrste in izenačile na 7:7, v tesnem nadaljevanju pa si nobena od izbranih vrst ni več priigrala več kot gola naskoka. Na odmor so Norvežanke odšle s prednostjo 12:11.


Skandinavke so po dveh protinapadih danes neustavljive krilne igralke Camille Herrem na začetku drugega dela hitro povedle za tri gole (14:11). Slovenke so se približale na gol zaostanka (14:15), nato pa so Norvežanke spet pobegnile in povedle z 20:16. Do zaostanka z 18:20 so domačinke še ostale blizu, nato pa so s tremi zaporednimi goli gostje odločile dvoboj in ga mirno pripeljale do konca.


Varagićeva je bila najboljša strelka v slovenski izbrani vrsti, dosegla je pet golov, po štiri pa sta dodali še Barbara Lazović in Tija Gomilar Zickero. Izkušena Herremova je bila pri Norvežankah nerešljiva uganka za slovensko obrambo z 11 goli.


Pokal EHF Euro sicer poteka v času kvalifikacijskih ciklov za nastop na evropskem prvenstvu. V njem nastopajo vse tri gostiteljice EP prihodnje leto v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori ter evropske prvakinje z Norveške, ki so si že zagotovile nastop na zaključnem turnirju.


Med polčasom je Rokometna zveza Slovenije tudi uradno zaključila projekt Mini rokomet, MAKSI izzivi, ki ga je pripravila v času pandemije koronavirusa, ko so otroci ostali brez možnosti treniranja rokometa. Maskoti RZS, mački Roko in Meta, sta pripravili 15 izzivov, v katerih so se otroci lahko preizkusili. Ena najbolj vestnih je bila Mia, sicer mlada rokometašica iz ženskega kluba, ki je kot edina sodelovala prav v vseh. Roko in Meta sta se zato odločila, da jo povabita na tekmo med Slovenijo in Norveško ter ji v dvorani omogočita prav posebno mesto, tik za klopjo slovenske reprezentance, kjer je obračun spremljala v družbi izvrstne slovenske reprezentantke in najboljše desne zunanje igralke zadnje sezone Lige prvakinj Ane Gros, ki zaradi poškodbe tokrat ni mogla pomagati izbrani vrsti, ter ostalih reprezentantk, ki so tekmo spremljale s tribune. Med polčasom jo je Meta presenetila tudi s paketom praktičnih daril, ki so ga zagotovili partnerji projekta Mini rokomet, MAKSI izzivi, glavna pokroviteljica slovenskih rokometnih reprezentanc, banka NLB, zavarovalnica Generali, Proteini.si ter trgovina Šport Čaplja Debelak.


Slovenija se bo naslednjič v pokalu EHF Euro merila na začetku marca prihodnje leto proti Severni Makedoniji, decembra letos pa jo čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji. V skupinskem delu bodo tekmice Črnogorke, Angolke in Francozinje.


Branka Mijatović, pomočnica selektorja:
"Želimo igrati agresivno v obrambi, kar pomeni, da ne prejemamo golov preko sredine obrambe. Dokler imamo sapo, hladno glavo in razmišljamo o tem, do takrat to še deluje, potem pa nekako pozabimo na dogovorjene naloge. Ti dve oktobrski tekmi smo želeli igrati proti kakovostnim tekmicam in videti, kje se nahajamo. Nekatere stvari so bile v naši igri v redu, na drugi tudi v daljšem časovnem obdobju kot v Skandinaviji. Do decembrskega svetovnega prvenstva in domačega evropskega prvenstva prihodnje leto, ki je tudi naš glavni cilj, nas loči še kar nekaj časa. Upam le, da igralke dogovorjenih principov do naslednjega zbora ne bodo pozabile, da bomo tedaj nadaljevali z nadgrajevanjem in ne, da se bomo vračali na začetek."


Barbara Lazović. kapetanka slovenske reprezentance:
"Lahko smo zadovoljni s prikazanim, četudi nismo bile boljše. Zmaga v tem trenutku ni primarnega pomena, saj naši glavni cilji prihajajo na največjih tekmovanjih, ki nas čakajo. V tem tednu nas je spremljalo kar nekaj težav. Na drugi tekmi smo prikazale boljšo obrambo in naredile manj tehničnih napak. Še naprej moramo graditi našo igro v tej smeri in gledati pozitivno." 

EHF EURO CUP
3. krog, nedelja, 10. oktobra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:26 (11:12)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Omoregie 2, Černigoj 1, Žabjek, Stanko 1, Mrmolja, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 5 (3), Fegic, Lazović 4, Svetik, Beganović, Gomilar Zickero 4 (2), Hrvatin.
Norveška: Pedersen, Granlund, Larsen 2, Enkerud, Hoeve 4, Högdahl 1, Bakkerud 1, Herrem 11 (5), Tomac, Aardahl 2, Naes Andersen 1, Nestaker 1, Johansen 1, Obaidli 2.

1. krog:*
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA

2. krog:*
ČRNA GORA : SLOVENIJA

5. krog:*
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA

6. krog:*
SLOVENIJA : ČRNA GORA

*termin še ni znan.

Že odigrano, 4. krog, četrtek, 7. oktobra:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:17 (14:9)
Slovenija:
 Stanko 6, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 2 (1), Gomilar Zickero 2 (2), Svetik 1, Lazović 1, Jurič 1, Černigoj, Žabjek, Kuralt, Mrmolja, Vojnovič, Pandžić, Fegic, Hrvatin.