6. 3. 2022

Borbenost Slovenkam v Skopju prinesla prepričljivo zmago

Slovenska ženska članska rokometna reprezentanca je bila v pokalu EHF Euro tudi v drugo boljša od Severne Makedonije. Na gostovanju v Skopju so maloštevilčne izbranke Dragana Adžića z izjemno borbenostjo in odličnim vstopom v drugi polčas gostiteljice odpravile s 27:20.


Slovenke so pokal EHF začele z dvema porazoma proti Norveški, potem pa minuli četrtek v Celju vpisale zmago proti Makedonkam. V tem pokalu sicer sodelujejo reprezentance, ki so si že zagotovile nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo med 4. in 20. novembrom. Poleg Slovenije, Severne Makedonije in Črne gore, ki so gostiteljice turnirja, si je nastop zagotovila tudi Norveška po zmagoslavju na EP 2020.


Slovenke so tekmo v Skopju odlično začele, saj je vratarka Amra Pandžić spravljala v obup makedonske rokometašice. V napadu so gostiteljice sicer lepo odrezale Ano Gros, kar pa je ponudilo več prostora ostalim in v uvodu sta izstopali predvsem krožna napadalka Nataša Ljepoja in levo krilo Petra Komar, ki sta poskrbeli za vodstvo s tremi goli razlike.


Makedonke so po minuti odmora strnile svoje vrste, pri Sloveniji je bila razigrana le Nina Zulič, in v 28. minuti so gostiteljice izenačile na 11:11. A v končnici so bile varovanke Dragana Adžića spretnejše in vodile z dvema goloma prednosti. 


Takoj po menjavi strani so Slovenke ušle na 15:11. Grosova je slovensko zmago napovedala v 37. minuti, ko je razliko dvignila na 18:12, Zuličeva je v naslednjem napadu povišala na 19:12. Največja razlika je bila +8, v slovenski vrsti, ki je tekmo mirno pripeljala do konca, pa so veliko priložnosti dobile tudi igralke s klopi.


V slovenski vrsti je sedem golov zabila Grosova, pet jih je dodala Zuličeva, štiri pa Kramarjeva. Izmed 13 slovenskih rokometašic, ki so nastopile na tekmi, velja izpostaviti tudi Pandžićevo, ki se je zaustavila pri 11 obrambah, od tega dveh iz sedmih metrov


Slovenke se bodo v zadnjem sklopu tekmovanja aprila pomerile s Črno goro, dvoboj pa bo odločal o drugem mestu v pokalu EHF Euro. Obe reprezentanci imata pred zadnjima medsebojnima tekmama po štiri točke. Tekmovanje je že osvojila Norveška, ki je pri osmih točkah, bera Makedonk pa tudi po četrti tekmi ostaja prazna.


Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"Vesel sem, da smo po vseh težavah tokratni reprezentančni premor zaključili na takšen način. Z odnosom, ki so ga skozi teden prikazala dekleta, smo ogromno pridobili. Brez njega, ob odsotnosti številnih igralk, ne bi mogli naprej graditi naše igre, tako pa smo iz skupne akcije izvlekli največ, kar smo lahko. Po tekmi v Celju sem bil izjemno zadovoljen s prikazanim, nič manj pa nisem tokrat po obračunu v Skopju. Smo na pravi poti! Upam in želim si, da sta poškodbi Maje Svetik in Dominike Mrmolja lažjih oblik."


Nataša Ljepoja, slovenska reprezentantka:
"Tekmo v Skopju smo začele nekoliko v krču, a tekmice nato nadigrale. Naša obramba jim ni dajala rešitev in to je prineslo rezultat."


Urša Zelnik, debitantka v slovenski reprezentanci:
"Vesela sem, da smo se s soigralkami držale dogovorov, ki smo jih sklenile s trenerjem. V napadu smo igrale dobro, v obrambi pa prikazale pravi žar in borbo. To nam je prineslo lepo zmago."

EHF EURO CUP
Športni center Boris Trajkovski (Skopje, Severna Makedonija), nedelja, 6. marca:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA 20:27 (11:13)
Severna Makedonija: Janeska 3, Jankulovska 3, Petkovska, Djatevska, Dukoska, Jankulovska 3, Micevska, Minovska, Sedloska, Arsenijevska, Ristovska 7 (2), Veličkovska, Stojkovska, Sazdovska, Dabevska, Gičevska 4, Koceva.
Slovenija: Jurič 1, Gros 7 (2), Abina 2, Zelnik, Mrmolja 1, Vojnovič, Ljepoja 3, Zulič 6, Pandžić, Zelnik, Fegic, Beganović, Gomilar Zickero 3 (1), Kramar 4.
Že odigrano, četrtek, 7. oktobra:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:17 (14:9)
Slovenija:
 Stanko 6, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 2 (1), Gomilar Zickero 2 (2), Svetik 1, Lazović 1, Jurič 1, Černigoj, Žabjek, Kuralt, Mrmolja, Vojnovič, Pandžić, Fegic, Hrvatin.

Nedelja, 10. oktobra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:26 (11:12)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Omoregie 2, Černigoj 1, Žabjek, Stanko 1, Mrmolja, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 5 (3), Fegic, Lazović 4, Svetik, Beganović, Gomilar Zickero 4 (2), Hrvatin.

Dvorana Zlatorog (Celje), četrtek, 3. marca:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 29:28 (15:14)
Slovenija: Vojnovič, Klemenčič 2, Jurič, Gros 10 (4), Abina 3, Mrmolja 1, Ljepoja 1, Zulič 7, Pandžić, Fegic, Urbančič, Svetik 1, Tripković, Beganović, Gomilar Zickero 2, Kramar 2.
Severna Makedonija: Janeska 5, Petkovska, Kolovska, Djatevska, Jankulovska, Micevska, Sedloska, Arsenijevska, Ristovska 6 (1), Veličkovska, Rizoska, Stojkovska 8, Sazdovska 1, Dabevska 1, Gičevska 7 (4), Koceva.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI