26. 2. 2022

Ribničanom spodletelo proti Jeruzalemu Ormožu, Trebanjci dobili sosedski derbi

S šestimi sobotnimi dvoboji se je zaključil 16. krog Lige NLB. Zmage so vpisale ekipe Celja Pivovarne Laško, Jeruzalema Ormoža, Maribora Branika, Trima Trebnjega, Gorenja Velenja in Urbanscapa Loke. Tekma med Herzom Šmartnim in Ljubljano pa se je končala z neodločenim izidom.

Ormožani so nekoliko presenetljivo premagali tekmece iz dežele suhe robe (25:19), ki se na lestvici Lige NLB nahajajo na visokem tretjem mestu. Tudi Mariborčani so z zmago nad Slovenjgradčani razveselili domače navijače (28:24), ekipi pa sta zdaj v prvenstvu popolnoma izenačeni (16 tekem, sedem zmag, en remi, osem porazov). Trebanjci in Velenjčani so v 16. krogu upravičili vlogo favoritov. Prvi so na sosedskem derbiju z 29:22 premagali SVIŠ Ivančno Gorico, drugi pa so na gostovanju v Dobovi zmagali s 34:26. Izredno napeto tkemo smo spremljali v Škofji Loki, kjer so bili gostitelji na koncu za gol boljši od LL Grosista Slovana (29:28). Še bolj tesno pa je bilo na obračunu med Herzom Šmartnim in Ljubljano, ki se je končal z neodločenim rezultatom (27:27).

Edini petkov obračun 16. kroga Lige NLB so po trdem boju v koprski Bonifiki dobili Celjani (29:27).

LIGA NLB, 16. KROG:

sobota, 26. februarja:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD RIKO RIBNICA 25:19 (14:10)
Ćirović 8 (2), Pungartnik 4; Miličevič 8 (1), Pucelj 5 (2).

Igralec tekme: Alen Skledar (RK Jeruzalem Ormož)


Rokometaši Jeruzalema Ormoža so na obračunu proti Riku Ribnici prikazali eno najboljših predstav v tej sezoni Lige NLB in na kolena položili tretjeuvrščeno ekipo. Gostitelji so Ribničanom v hrbet gledali le do 14. minute, v nadaljevanju pa bili vseskozi v vodstvu. Na veliki odmor so se podali s štirimi goli prednosti (14:10), ki so jo ohranili vse do konca dvoboja. Gostje so jih nazadnje resneje ogrozili v 51. minuti, ko so bili od izenačenja oddaljeni dva gola (18:20). Prelomni trenutki srečanja so minili v znamenju izbrancev Saše Prapotnika, ki so dosegli šele peto zmago v tej sezoni.
Med gostitelji je bil strelsko najbolj učinkovit Nik Ćirović z osmimi goli, vratar Alen Skledar pa je zbral 12 obramb. Enako statistiko sta zabeležila Uroš Miličevič in vratar Sando Meštrić na strani Ribničanov.
Ekipa Jeruzalema Ormoža bo v prihodnjem krogu gostovala v Celju, izbranci Roberta Beguša pa bo gostila LL Grosist Slovan.

IZJAVI PO TEKMI

David Bogadi, rokometaš Jeruzalema Ormoža:
"Ob pravem pristopu in z odličnim vzdušjem, za katerega se lahko zahvalimo našim navijačem in kurentom, smo na kolena položili favorite iz Ribnice. Pokazali smo povsem drug obraz kot na tekmah v Škofji Loki in Ljubljani. Upam, da smo se vsaj malo oddolžili navijačem za dve slabi predstavi. Čaka nas gostovanje v Celju, ki bo služilo kot pripravo na tekmo sezone, ko na Hardek prihaja Ljubljana. Takrat bomo morali potrditi vlogo favoritov in si z zmago zagotoviti obstanek v Ligi NLB."

Uroš Miličevič, rokometaš Rika Ribnice:
"Vedeli smo, kam prihajamo ter da je Hardek vroč teren, pa čeprav smo pred tekmo veljali za favorita. Dosegli smo le 19 zadetkov in zmaga je ostala doma. Na prihodnjih tekmah bo igro potrebno popraviti in začeti novo serijo zmag ter se do konca Lige NLB boriti za tretje mesto."

RD HERZ ŠMARTNO : MRK LJUBLJANA 27:27 (16:14)
Justin 9 (2), Jerina 6; Pernovšek 7 (5), Brulec in Pintar po 4.

Igralec tekme: Miha Gaberc (MRK Ljubljana)


V obračunu ekip iz spodnjega dela razpredelnice se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, na koncu pa sta se ekipi Herza šmartnega in Ljubljane razšla brez zmagovalca. Večji del tekme so bili v vodstvu gostitelji. Na začetku drugega polčasa je njihova prednost znašala že pet golov (20:15), a izbranci Romana Šimona niso izobesili bele zastave. Po odlični predstavi v nadaljevanju so 13 minut pred koncem izenačili na 22:22. V razburljivi končnici so si gostitelji že priigrali prednost dveh golov (26:24), a so jih Ljubljančani ujeli in znova poravnali izid (26:26). V dvorani Pungrt se je v izdihljajih tekme zmaga sprva nasmihala izbrancem Aleša šmejca, ki so prek Nejca Škrabanje povedli s 27:26, izenačujoči gol pa je v zadnji minuti dosegel Blaž Pintar.
V domači zasedbi je bil strelsko najbolj učinkovit Andraž Justin z devetimi, v gostujoči pa Luka Pernovšek s sedmimi goli.
Ekipa Ljubljane bo v prihodnjem krogu gostila Koper, rokometaši iz Šmartnega pri Litiji pa bodo gostovali v Slovenj Gradcu.

IZJAVI PO TEKMI

Aleš Šmejc, trener Herza Šmartnega:
"V določenih delih tekme smo bili precej boljši od tekmecev, a smo imeli znova težave z realizacijo napadov. Iz stoodstotnih priložnosti ne zadenemo gola, kar te nato v obrambi moralno izčrpa. Obračun je bil pravi, čvrsta borba za obstanek. Preveč zgrešenih strelov nas je stalo točke, ki pa smo jo na koncu lahko veseli."

Roman šimon, trener Ljubljane:
"Tekma je bila zelo živčna. Sami tako v napadu kot v obrambi nismo ujeli ritma igre. Na koncu smo po neuspelem zadnjem napadu tekmecev osvojili točko."

RK MARIBOR BRANIK : RK SLOVENJ GRADEC 2011 28:24 (12:10)
Budja 10, Sok 4 (1); Štumpfl 5, Jezernik 4 (3).

Igralec tekme: Izidor Budja (RK Maribor Branik)


Mariborska ekipa je dosegla sedmo zmago v Ligi NLB in se po številu točk izenačila s tokratnimi tekmeci. Obračun med rokometaši Maribora Branika in Slovenj Gradca 2011 je bil zelo izenačen. Večji del prvega polčasa so vodili gostitelji. Za prvo prednost na tekmi je v osmi minuti zadel Nejc Planinšek (3:2), na odmor pa so Mariborčani odšli z dvema goloma prednosti (12:10). Tudi v drugem polčasu si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti. V 54. minuti je bil rezultat poravnan na 23:23, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so na parketu dvorane Lukna zagospodarili izbranci Luke Žvižeja in v sklepnih minutah povsem zasenčili bojevite Slovenjgradčane, kar jim je prineslo končno zmago z 28:24.
V ekipi Maribora Branika se je najbolj izkazal Izidor Budja, ki je dosegel deset golov. S 13 obrambami je blestel tudi Gregor Lorger. V zasedbi s Koroške je bil strelsko najbolj učinkovit Uroš Štumpfl s petimi zadetki.
Mariborčani bodo v prihodnjem krogu gostovali v Trebnjem, zasedba Slovenj Gradca 2011 pa bo gostila ekipo Herza Šmartnega.

IZJAVI PO TEKMI

Luka Žvižej, trener Maribora Branika:
"Ko dobiš tekmo, ko je vložek velik, so pomemben člen tudi navijači. Rokometaše moram pohvaliti, da so odigrali točno tako, kot smo se dogovorili. Prikazali smo pravo borbo in na koncu ob zbrani igri tekmo pripeljali do konca. Cilj je bil dosežen. To je bila zmaga proti kakovosti ekipi Slovenj Gradca 2011. Razumljivo smo zelo zadovoljni."

Ivan Vajdl, trener Slovenj Gradca 2011:
"Čestitke ekipi Maribora Branika za zmago. Mi smo imeli v igri veliko nihanj. Dobro smo začeli, a takoj padli. To se nam je ponovilo tudi na koncu. Na sredini drugega polčasa nismo sestavili obrambe, Budja nas je rešetal s streli od daleč. Tudi v napadu smo delali napake, predvsem pri iskanju krožnega napadalca. Ob tem je bil v vratih dobro razpoložen Lorger. Vse to so vzroki za poraz."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RK TRIMO TREBNJE 22:29 (11:14)
Bevec 6, Marojevič (3) in Vidmar po 5; Onchev 10 (4), Udovič 4.

Igralec tekme: Toshe Onchev (RK Trimo Trebnje)


Trebanjci so v sosedskem obračunu na kolena položili tekmece iz Ivančne Gorice. Izbranci trenerja Aleksandra Polaka so imeli večji del prvega polčasa v oblasti favorizirane rokometaše Trima Trebnjega. Še v 25. minuti so vodili z 11:8, v končnici prve polovice tekme pa jim niso bili več kos. Gostje so po delnem izidu 6:0 na odmor odšli z lepo prednostjo treh zadetkov (14:11). V drugem polčasu so bili Trebanjci vseskozi korak pred gostitelji. Imeli so poln nadzor nad obračunom, pred tekmeci pa vsaj pet zadetkov prednosti. Na koncu so zasluženo zmagali (29:22).
V gostujoči ekipi je bil najbolj učinkovit Toshe Onchev z desetimi, v domači pa Jan Bevec s šestimi goli.
Izbranci Uroša Zormana se bodo v prihodnjem krogu srečali s četo Luke Žvižeja, zasedba SVIŠ Ivančne Gorice pa bo gostovala v Velenju.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Marojevič, rokometaš SVIŠ Ivančne Gorice:
"Zahtevna tekma, kakovostni tekmeci. Vedeli smo, kaj nas čaka. Imeli smo težave z menjavami, saj je veliko soigralcev poškodovanih. Trebanjci so držali čvrsto obrambo, zato smo imeli velike težave v napadu. Zaradi prevelike želje smo naredili preveč tehničnih napak. Hvala navijačem, ki so nas prišli podpret. Gremo naprej."

Toshe Onchev, rokometaš Trima Trebnjega:
"Ves teden smo se pripravljali na ekipo SVIŠ Ivančne Gorice. Na derbiju v Ivančni Gorici sem bil prvič. Vseh 16 rokometašev je dalo vse od sebe in na koncu smo zasluženo zmagali z izidom 29:22."

RK DOBOVA : RK GORENJE VELENJE 26:34 (10:15)
Rantah (2), Šukić in Nešič po 5; Pajt 12 (6), Predović 5.

Igralec tekme: Kenan Pajt (RK Gorenje Velenje)


Velenjčani so po odgovorni in zreli predstavi osvojili načrtovani točki v Posavju. Vse dvome o deseti zmagi v Ligi NLB so razrešili v prvi polovici tekme. Že v 15. minuti so vodili za pet golov (10:5), s tolikšno zalogo pa so odšli tudi na glavni odmor (15:10). Ugodno vodstvo je trenerju Zoranu Jovičiću omogočilo, da je nekoliko spočil svoje najbolj obremenjene rokometaše pred izjemno pomembno torkovo tekmo v evropski ligi s tekmeci iz francoskega Aix-en-Provenca. Kljub temu so Velenjčani obračun varno pripeljali do konca in se veselili zanesljive zmage (34:26).
Pri gostih je blestel Kenan Pajt, ki je dosegel kar 12 golov, pri gostiteljih pa so Nik Rantah, Željko Sukić in Ignjat Nešić zadeli petkrat.
Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila SVIŠ Ivančno Gorico, ekipa Dobove pa Urbanscape Loko.

IZJAVI PO TEKMI

Nik Rantah, rokometaš Dobove:
"Po tako zahtevni tekmi težko najdem pametne besede. Gostje so pokazali svojo kakovost. Celo tekmo so imeli pod nadzorom. Mi smo dali vse od sebe. Mislim, da je rezultat realen. Velenjčanom čestitam za zmago, mi pa gremo naprej, novim točkam naproti."

Kenan Pajt, rokometaš Gorenja Velenja:
"Zadovoljen sem s tekmo. Mislim, da je naša ekipa izpolnila pričakovanja. Imamo naporen tekmovalni ritem, ampak držimo skupaj in igramo kot prava ekipa. Čestital bi zasedbi Dobove, dobro so igrali, predvsem v prvem polčasu. Imeli smo nekaj težav v napadu, a kakovost je na naši strani in to smo znali izkoristiti."

RD URBANSCAPE LOKA : RD LL GROSIST SLOVAN 29:28 (18:16)
Jamnik 9 (1), Jesenko 6 (3); Jakše 7, Tufegdžić (2) in Martinović po 6.

Igralec tekme: Grega Jamnik (RD Urbanscape Loka)


Na Gorenjskem je bilo od prve do zadnje minute zelo napeto, na koncu pa so smetano pobrali gostitelji. Obračun je bil izenačen do same končnice. V 16. minuti je bil rezultat poravnan na 10:10, na odmor so Škofjeločani odnesli dva gola prednosti (18:16). V drugem polčasu sta ekipi nadaljevali z enakovredno predstavo. Izbranci Jureta Šterbulca so si tri minute pred koncem po golu Aljaža Jesenka priigrali lepo prednost treh golov (29:26), a so jim izbranci gostujočega trenerja Aleša Repine po zadetkih Alekse Tufegdžića in Roka Selakoviča minuto kasneje povsem zadihali za ovratnik (29:28). V razburljivi in zelo živčni končnici so imeli Ljubljančani v priložnost za izenačenje, po minuti odmora pa strel Patrika Martinovića v zadnjem napadu ni končal v mreži Škofjeločanov.
Najboljši strelec tekme je bil z devetimi zadetki Grega Jamnik. Sedemkrat je za LL Grosist Slovan zadel Jaka Jakše.
Zasedba Urbanscapa Loke bo v prihodnjem krogu gostovala v Dobovi, Ljubljančani pa v Ribnici.

IZJAVI PO TEKMI

Grega Jamnik, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Hoteli smo se oddolžiti za poraz v Ljubljani. Vedeli smo, da bo tekma zahtevna, izenačena. Tekmeci so igrali zelo hitro, predvsem v prvem polčasu so zadevali z vseh položajev. Mi nismo naredili veliko prekrškov. V drugem polčasu je bilo veliko boljše. Odlepili smo se tudi za dva do tri zadetke, vendar smo naredili nekaj tehničnih napak in Ljubljančani so znova izenačili. Z nekaj sreče smo na koncu zmagali. Čestitke tekmecem za borbeno igro. Hvala pa navijačem za bučno navijanje."

Robert Sankovič, rokometaš LL Grosista Slovana:
"Čestitke Urbanscapu Loki za zmago. Odlično igrajo, vendar mislim, da bi si tokrat zaslužili remi. Na koncu so imeli tekmeci nekaj več sreče. Zdaj gremo naprej, čaka nas dvoboj z Rikom Ribnico."


Že odigrano:

petek, 25. februarja:
RD KOPER : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 27:29 (12:13)

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 16 15 1 0 31
2 RK TRIMO TREBNJE 14 12 2 0 26
3 RD RIKO RIBNICA 16 10 1 5 21
4 RK GORENJE VELENJE 15 10 1 4 21
5 RD URBANSCAPE LOKA 16 10 0 6 20
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 16 7 1 8 15
7 RK MARIBOR BRANIK 16 7 1 8 15
8 RD LL GROSIST SLOVAN 15 7 1 7 15
9 RD KOPER 16 7 1 8 15
10 RK JERUZALEM ORMOŽ 15 5 2 8 12
11 RK DOBOVA 16 5 1 10 11
12 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 16 4 0 12 8
13 MRK LJUBLJANA 16 2 1 13 5
14 RD HERZ ŠMARTNO 15 1 1 13 3