3. 3. 2022

Vojnovičeva s ključno obrambo za prvo zmago Slovenije

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na tekmi pokala EHF v Celju premagala Severno Makedonijo z 29:28. Naslednja tekma v tem pokalu čaka Slovenke proti istim tekmicam še v gosteh v nedeljo v Skopju.

Slovenke so v pokalu EHF Euro osvojile prvi točki. V tem tekmovanju sicer sodelujejo reprezentance, ki so si že zagotovile nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo med 4. in 20. novembrom. Poleg Slovenije, Severne Makedonije in Črne gore, ki so gostiteljice turnirja, si je po zmagoslavju na EP 2020 nastop zagotovila tudi Norveška.

Izbranke selektorja Dragana Adžića - ta na reprezentančni akciji v tem tednu sicer ne more računati na vse najboljše slovenske rokometašice in je v ekipo povabil tudi nekaj mladih - dobro začele in tudi dobro končale dvoboj.

Začetek je nakazal lažje delo gostiteljic. Te so hitro prišle do več zadetkov naskoka, povedle s 4:1 in potem s 7:4, prednost pa po golu Ane Gros sredi polčasa povečale že na pet golov (10:5).

A sledil je padec v igri, gostje pa so se hitro približale. Prednost se je tako stopila le na gol ali dva, tik pred koncem polčasa so tako Makedonke znižale le na 14:15.

Podobno je bilo nato večji del drugega polčasa. Nobeni od ekip ni uspelo priti do prednosti, izid pa je bil večkrat izenačen. Toda Grosova, tekmo je končala pri desetih golih, je nato spet vzela stvari svoje roke in s tremi zadetki med 49. in 55. minuto Sloveniji priigrala dva gola naskoka (26:24, 28:26). Tudi Makedonke so imele teh trenutkih v svojih vrstah zelo razpoloženo igralko, Leonida Gičevska jih je vrnila v igro in poskrbela za izenačenje.

V napeti končnici je Sloveniji minuto pred koncem novo minimalno vodstvo priigrala Nina Zulič, a so imele tekmice še napad, po katerem so dobile sedemmetrovko nekaj sekund pred koncem. Z obrambo pa je junakinja dneva postala vratarka Maja Vojnovič, ki je Gičevski ubranila strel s sedmih metrov in tako poskrbela za prvo slovensko zmago v pokalu EHF.

Poleg Grosove se je strelsko izkazala še Zuličeva s sedmimi goli, pri Severni Makedoniji jih je Gičevska dosegla sedem, enega več pa Simona Stojkovska.

Slovenke so na tekmi imele posebno podporo s tribun. Tekme so se udeležile ambasadorke letošnjega evropskega prvenstva za članice. Gre za Slovenke, ki so uspešne na različnih področjih v poslovnem svetu. Spremljale so jih tudi kandidatke za mladinsko reprezentanco, ki jih poleti čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Sloveniji, v teh dneh pa se v Ormožu mudijo na prvi skupni reprezentančni akciji z novim selektorjem Sebastjanom Oblakom.

Dragan Adžić, selektor slovenske reprezentance:
"V igri smo imeli veliko več dobrih momentov kot sem jih pričakoval. Četudi bi se tekma končala z neodločenim izidom, bi bil zelo zadovoljen. Naredili smo nov velik korak naprej proti tistemu, česar si želimo novembra na domačem evropskem prvenstvu. Ta tekma z motiviranimi Makedonkami nam je dobro dela. Pred začetkom tega tedna sem si želel, da pridobimo kakšno dodatno rokometašico v naši rotaciji. Tokrat je to bila Valentina Klemenčič. Verjamem, da bomo tudi na naslednjih tekmah nadaljevali širjenje nabora igralk."

Maja Vojnovič, vratarka slovenske reprezentance:
"Celotna tekma je bila zelo napeta. Zavedale smo se, da nas čaka zahtevno delo. Verjele smo v to, da lahko odbijemo vse napade Makedonk, vzdržimo in si priborimo dve točki. Izredno smo vesele te težko priborjene zmage. To je zelo lepa popotnica za naprej. V nedeljo nas čaka povratna tekma, ki ne bo nič manj zahtevna, a tudi takrat bomo prikazale največ, česar smo sposobne in skušale iztržiti ugoden rezultat."
EHF EURO CUP
Dvorana Zlatorog (Celje), četrtek, 3. marca:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 29:28 (15:14)
Slovenija: Vojnovič, Klemenčič 2, Jurič, Gros 10 (4), Abina 3, Mrmolja 1, Ljepoja 1, Zulič 7, Pandžić, Fegic, Urbančič, Svetik 1, Tripković, Beganović, Gomilar Zickero 2, Kramar 2.
Severna Makedonija: Janeska 5, Petkovska, Kolovska, Djatevska, Jankulovska, Micevska, Sedloska, Arsenijevska, Ristovska 6 (1), Veličkovska, Rizoska, Stojkovska 8, Sazdovska 1, Dabevska 1, Gičevska 7 (4), Koceva.

STATISTIKA

Športni center Boris Trajkovski (Skopje, Severna Makedonija), nedelja, 6. marca, ob 18.30:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA
Že odigrano, četrtek, 7. oktobra:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:17 (14:9)
Slovenija:
 Stanko 6, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 2 (1), Gomilar Zickero 2 (2), Svetik 1, Lazović 1, Jurič 1, Černigoj, Žabjek, Kuralt, Mrmolja, Vojnovič, Pandžić, Fegic, Hrvatin.

Nedelja, 10. oktobra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:26 (11:12)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Omoregie 2, Černigoj 1, Žabjek, Stanko 1, Mrmolja, Ljepoja 2, Zulič 2, Varagić 5 (3), Fegic, Lazović 4, Svetik, Beganović, Gomilar Zickero 4 (2), Hrvatin.