1. 12. 2023

V soboto s starimi znankami Angolkami

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z zmago začela nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. To soboto jih ob 15.30 nov preizkus, tekmica bo Angola. Obračun bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.


Izbranke Dragana Adžića so na uvodni tekmi izpolnile prvi zastavljeni cilj. Z uspehom proti Islandiji (30:24) so vknjižile prvi par točk in s tem napravile prvi korak proti drugemu delu tekmovanja, kamor bodo napredovale najboljše tri izmed štirih sodelujočih reprezentanc v skupini D.


Naslednji izziv jim prinaša sobota, ko si bodo nasproti stale z Angolkami. Slednje so aktualne afriške prvakinje, nedavno pa so osvojile afriški kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.


Z omenjeno afriško zasedbo so se Slovenke srečale tudi na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Tekma se je končala z rezultatom 25:25. Najboljši strelki sta bili Ana Gros z 12 zadetki in Nina Zulić s tremi. Obe trenutno ekipi ne moreta pomagati. Prva zaključuje dolgotrajno rehabilitacijo po poškodbi stegenske mišice, slednja pa je izven tekmovalnega pogona zaradi družinskih razlogov.


Slovenke in Angolke se bodo sicer na svetovnih prvenstvih srečale petič. Prve so tekmice doslej premagale le v Nemčiji 2017, na zaključnih turnirjih v Rusiji 2005 in na Japonskem 2019 pa izgubile.


»Angolke so telesno izjemno močne rokometašice. To so pokazale tudi na prvi tekmi proti Franciji. Me bomo skušale pokazati največ, česar smo sposobne in osvojiti novi dve točki,« pred tekmo pove Nina Spreitzer.


Dvoboj francoske in angolske reprezentance se je končal s 30:29 v prid prve, aktualne olimpijske prvakinje. Angolke so sicer v zadnjih minutah večkrat izid poravnale, tik pred zadnjim piskom sirene pa zgrešile vrata tekmic, ki bi jim prineslo delitev točk.


»Z Angolkami imamo na svetovnih prvenstvih že kar nekaj izkušenj. So višje od naše zasedbe, zato bo potrebno uporabiti hitrost in spretnost,« recept za sobotno tekmo razkriva krožna napadalka Nataša Ljepoja, na prvi tekmi z osmimi goli s prav toliko poskusov ena ključnih posameznic na poti do zmage.

SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

2. krog, sobota, 2. december, ob 15.30:
SLOVENIJA : ANGOLA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, ponedeljek, 4. december, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 30. november:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.