2. 12. 2023

Borbene Slovenke predčasno v drugi del svetovnega prvenstva

Slovenske rokometašice po dveh tekmah svetovnega prvenstva ostajajo neporažene. Po Islandiji so s 30:24 ugnale še afriške prvakinje in udeleženke naslednjih olimpijskih iger, Angolke. S tem uspehom so si tekmo pred koncem skupinskega dela že zagotovile pot v Trondheim, ki bo gostil drugi del tekmovanja.

Na zadnji tekmi v skupini D se bodo v ponedeljek pomerile še s Francijo. Dvoboj z aktualnimi olimpijskimi prvakinjami se bo začel ob 21. uri z neposrednim prenosom na RTV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1.

Izbranke Dragana Adžića so bile v prvem polčasu za razred bolje od Angolk in si priigrale šest golov prednosti. V začetku drugega so malenkostno popustile, v prelomnih trenutkih dvoboja pa tekmice znova zasenčile v vseh elementih igre.

Slovenke so na tokrat na tribuni imele dodatno podporo. Tik pred obračunom z Angolo je v Stavanger prispela Ana Gros, ki ni opravila nobenega skupnega treninga z reprezentančnimi soigralkami. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa zaključuje dolgotrajno rehabilitacijo po poškodbi zadnje stegenske mišice.

Slovenske rokometašice so v prvi polovici povsem zasenčile afriške prvakinje. Primanjkljaj pri telesni moči in višini so nevtralizirale z modro in preudarno igro v napadu, vselej so našle način, da prelisičijo tekmice iz Angole.

V napadu je blestela Ana Abina, igralka ajdovskega Mlinotesta je bila nerešljiva uganka za Afričanke, svoje naloge v napadu so sijajno opravile tudi njene soigralke, ki so v 28. minuti povedle za šest golov (14:8).

Poglavje zase je bila odlična slovenska predstava v obrambi. Ta je bila v prvi polovici tekme agresivna, vseskozi na meji dvominutne izključitve. Slovenske rokometašice so do 28. minute prejele le osem golov, popustile so le v zadnjih dveh minutah pred odhodom na veliki odmor, ko so se jim Angolke po delnem izidu 3:0 približale na tri gole zaostanka (11:14).

Slovenske rokometašice so na začetku drugega polčasa zaigrale slabše. Obramba ni bila na ravni iz prvega polčasa, močno je škripalo tudi v napadu, kjer so zgrešile kar nekaj čistih strelov. Kakovostne Angolke so vse to znale izkoristiti, v 36. minuti so izenačile na 15:15, minuto kasneje pa so jim Slovenke po dolgem času pogledale v hrbet (15:16).

Adžićeva odmora je zaustavila nalet rokometašic iz Angole, po golu Alje Varagić so v 43. minuti povedle z 18:17, a minuto kasneje so spet zaostale (18:19).

V zadnjih petnajstih minutah se je na igrišču v Stavangerju odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. Slovenke so med 49. in 53. minuti po golih Eme Marković, Maje Svetik in Nataše Ljepoje naredile delni izid 3:0 ter povedle s 24:21. Lep kapital v golih so v 58. minuti še oplemenitile in si po golih Tjaše Stanko, Valentine Klemenčič in Tamare Mavsar priigrale neulovljivo prednost šestih golov (29:23).

V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Varagić s petimi goli, Ana Abina, Ljepoja in Stanko so dosegle po štiri zadetke. Tri gole je ob sedmih podajah dodala še Mavsar. Amra Pandžić, ki je v igro vstopila v kritičnih trenutkih drugega polčasa, je osem obramb zbrala ob 50-odstotni učinkovitosti.

"Glede na končni rezultat bi lahko kdo rekel, da je bila tekma lahka, a temu nikakor ni tako. Napeta je bila vse do konca. S soigralkami smo bile pripravljene na borbo skozi vseh 60 minut, saj so Angolke telesno resnično močne tekmice. Niso se predajale do zadnje sekunde. A tudi me ne! Na koncu je tekmo morda odločil kanček več izkušenj, želje in sreče," je po tekmi dejala presrečna Pandžić, ki v odsotnosti Gros nosi tudi slovenski kapetanski trak.

"Za nami je resnično zahtevna tekma. Izjemno sem ponosna na ekipo, da smo si uspele priigrati novi dve točki," je dodala Ema Marković, ki je za slovensko reprezentanco prispevala prva zadetka na velikih tekmovanjih.

"Tekma proti izvrstnim tekmicam je bila fenomenalna. Angolke so že udeleženke naslednjih olimpijskih iger, v prvem krogu pa ni manjkalo veliko, da bi favoriziranim Francozinjam odščipnile vsaj točko. Zavedali smo se, kaj nas čaka. Izjemno sem ponosen na igralke, ki so pokazale izjemno energijo. To je resnično velika zmaga. Angolke nastopajo v verjetno najmočnejši zasedbi v zadnjih letih, a tudi reprezentanca Slovenije je vse močnejša in bolj nevarna za vsake tekmice. Sedaj se že obračamo k tekmi proti Franciji. Naredili bomo vse, da odigramo precej bolje kot na zadnji medsebojni tekmi," ponosa po drugem paru točk ni skrival selektor Adžić.

SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

2. krog, sobota, 2. december:
SLOVENIJA : ANGOLA 30:24 (14:11)

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Jurič, Novak, Marković 2, Spreitzer 1, Stanko 4 (3), A. Abina 4, Mavsar 3, Ljepoja 4, Varagić 5, Lazović 3, Svetik 1, Hrvatin, E. Abina.
Angola: Alberto, Almeida, Mario, Machado 5, Rosario 2, Paulo, Santos 3 (2), Kassoma 1, Quizelete, Fonseca, Gabriel, Pascoal 2, Venancio, Carlos 5, Belo, Guialo 6.

STATISTIKA

3. krog, ponedeljek, 4. december, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 30. november:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.
LESTVICA SKUPINE D
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1 Slovenija 2 2 0 0 60 : 48 12 4
2 Francija 1 1 0 0 30 : 29 1 2