12. 5. 2024

Zdesetkana, a srčna Slovenija prek švicarskega kotla 11. med svetovno elito

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na odločilni povratni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Winterthurju po izvajanju sedemmetrovk premagala Švico z 38:34 (14:12; 33:34, 34:33). Slovenski rokometaši so redni del tekme dobili s 34:33 in si po streljanju sedemmetrovk priigrali 11. uvrstitev med svetovno elito.

Slovenski rokometaši so se v odločilen dvoboj za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu v Winterthurju podali izjemno oslabljeni. Proti Švicarjem so lovili zadetek zaostanka, saj so v četrtek na prvi medsebojni tekmi v Kopru izgubili s 26:27.


Na povratni tekmi je za Slovence štela le zmaga. Neposredno pot med svetovno elito bi ji prinesla zmaga z vsaj dvema zadetkoma razlike. A Slovenci so po 60 minutah slavili le z golom razlike, ekipi pa sta tako za napredovanje izvajali sedemmetrovke. V teh so bili le uspešnejši Slovenci in si priborili novo vozovnico na mundial.


Slovenska reprezentanca je v Švici igrala še dodatno oslabljena. V primerjavi z zadnjim evropskim prvenstvom, na katerem je bila šesta, je zaradi poškodb manjkala kar šesterica ključnih igralcev. Ob Gašperju Marguču, Mihi Zarabcu, Mateju Gabru in Borutu Mačkovšku , ki so s seznama razpoložljivih igralcev odpadli že pred začetkom priprav, v Švico nista odpotovala še prvi vratar Klemen Ferlin in najboljši slovenski strelec na minulem EP Aleks Vlah.


Po dveh golih Blaža Blagotinška in uvodni obrambi Urbana Lesjaka so Slovenci prišli do zgodnjega vodstva z 2:0. Švicarji so v začetku tekme igrali brez vratarja in z igralcem več v polju, po napaki gostiteljev v napadu je tako prazen gol za prednost 4:1 zadel Staš Slatinek Jovičič.


Slovenci so na +4 pobegnili v 13. minuti, ko je za 8:4 uspešno sedemmetrovko izvedel Dean Bombač. Domači so še naprej igrali z igralcem več v polju in brez vratarja ter se približali na 6:8. V naslednjih minutah dvoboja pa je Slovenijo z kar nekaj dobrimi obrambami, vključno s sedemmetrovko, reševal Lesjak, Slovenci so po njegovi zaslugi ostali v rezultatski prednosti.


Slabih pet minut pred glavnim odmorom je tako slovenska prednost še vedno znašala tri gole. Vmes so se Švicarji sicer po sedemmetrovki Samuela Zehnderja približali na -1 (11:12), Slovenci pa so v zaključku prvega dela le ostali dovolj zbrani, da so v drugi polčas krenili z dvema goloma prednosti (14:12).


A po odmoru so Švicarji s prvim napadom spet prišli na gol zaostanka, nato pa hitro izenačili pri 15:15. Slovenci so sijajno hitro odgovorili z dvema goloma za vodstvo 17:15, a so se domači spet vrnili. Po izenačenem nadaljevanju so Slovenci prednost dveh golov obnovili po sedemmetrovki Bombača za 23:21.


Toda v 48. minuti so Švicarji poravnali na 26:26, takoj zatem pa prvič na dvoboju prišli v vodstvo po golu Lucasa Meisterja. Razbranil se je tudi domači vratar Jannis Scheidiger. V zadnjih deset minut sta ekipi še enkrat krenili izenačeni (28:28).


Tri minute pred iztekom tekme so Slovenci vodili z dvema goloma prednosti (33:31), tako je bilo tudi po golu Slatinka Jovičiča, preden so Švicarji tekmo popeljali v sedemmetrovke. A pri teh domači niso bili natančni, v prvih dveh serijah so zatresli okvir vrat, tako da so Slovenci po treh metih vodili s 3:1. Nato je na vrsto prišel Aleks Kavčič, zadel četrto zaporedno sedemmetrovko Slovenije in poskrbel za napredovanje Slovenije.


Bombač je bil z 11 goli najboljši strelec tekme, po šest sta jih dodala Slatinek Jovičič in Blaž Janc. Z desetimi obrambami se je danes izkazal tudi vratar Lesjak. Pri Švicarjih je sedem golov dosegel Manuel Zehnder.


Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Čestitke fantom za veliko željo in borbenost. Če nam je to na prvi tekmi manjkalo, so to v Švici jasno pokazali. S tem smo premagali tekmeca. Bilo je izredno težko, četudi smo imeli svoje priložnosti za pobeg na štiri zadetke razlike. Nismo jih izkoristili, saj smo delali neumnosti, a s srčnostjo in borbenostjo smo si zagotovili strele s sedmih metrov. To je bila loterija, a sreča spremlja hrabre. Tokrat smo pokazali hrabrost, fantje so si zaslužili zmago!" 


Aleks Kavčič, slovenski reprezentant:
"Pravijo, da moraš v takšnem trenutku kot je odločilni strel izklopiti glavo. To sem tudi storil. Imeli smo srečo, da so tekmeci zgrešili dve sedemmetrovki, tako da sem bil brez dodatnega bremena. Švica je kakovostna reprezentanca. Vedeli smo, kaj počnejo v igri, a to počnejo kakovostno. Prebijali so našo obrambo. Vsa čast njihovim napadalcem, a naša želja, borbenost in veliko srce so prevesili tehtnico na našo stran."


Blaž Janc, slovenski reprezentant:
"Za nami je izjemna tekma, Prvič v moji reprezentančni zgodovini so odločali streli s sedmih metrov. Čestitke fantom, zaslužili smo si to zmago! Borili smo se do zadnjega atoma moči. V tokratni akciji smo imeli ogromno težav, a z ekipnim duhom vse pozitivno izpeljali."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2025
Nedelja, 12. maj, ob 16.00 (Švica, Winterthur):
ŠVICA : SLOVENIJA 34:38* (12:14; 33:34) - po streljanju sedemmetrovk
Švica: Grazioli, Scheidiger, Meister 5, Rubin 3, Tynowski 5, M. Zehnder 7, Kusio, Röthlisberger, Maros 2, Steenaerts, Gerbl, S. Zehnder 5 (4), Willecke, Leopold, Aellen 2 (1), Ben Romdhane 5.
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 3, Janc 6, Dolenec 4 (1), Cehte 1, Slatinek Jovičič 6, Horžen 1, Horvat 1, Mazej, Bombač 11 (7), Kavčič 3 (1), Strmljan 1 (1), Novak 1 (1), Drobež, Suholežnik.
STATISTIKA

Že odigrano, četrtek, 9. maj (Koper, dvorana Bonifika):
SLOVENIJA : ŠVICA 26:27 (15:12)
VEČ O TEKMI