25. 8. 2020

Slovenija nosilka žreba svetovnega prvenstva!

Slovenski rokomet je prejel novo priznanje! Mednarodna rokometna zveza (IHF) je moško rokometno reprezentanco posadila med nosilce žreba za januarsko svetovno prvenstvo v Egiptu. Ples kroglic, bo na planoti s piramidami v Gizi, na sporedu v soboto, 5. septembra, ob 19. uri.
Poleg Slovenije bodo v žreb iz prvega bobna vstopile še reprezentance Danske, Španije, Hrvaške, Norveške, Nemčije, Portugalske in Švedske. Drugi boben sestavljajo Egipt, Argentina, Avstrija, Madžarska, Tunizija, Alžirija, Katar in Belorusija, tretjega Islandija, Brazilija, Urugvaj, Češka, Francija, Južna Koreja, Japonska in Bahrajn, četrtega pa Angola, Zelenortski otoki, Maroko, Kongo, Poljska, Rusija, zmagovalec prvenstva Severne Amerike in Karibov ter najboljša izbrana vrsta dodatnega kvalifikacijskega turnirja za področje Južne in Srednje Amerike. 

Zadnji imeni udeležencev bosta znani najkasneje do 31. oktobra, do katerega so pri IHF-u zavoljo pandemije koronavirusa podaljšali rok za izvedbo tekmovanj. Medtem ko je dodatni kvalifikacijski turnir v Salvadorju predviden med 19. in 25. oktobrom, termin severnoameriškega in karibskega prvenstva v Mehiki še ni znan.

Na mundialu, ki bo potekal med 13. in 31. januarjem prihodnje leto, bo prvič v zgodovini nastopilo 32 ekip. Žreb bo iz vsakega bobna v skupine, od A do H, posadil eno izmed reprezentanc. 

V Egiptu so v namen gostiteljstva 27. svetovnega prvenstva krepko zavihali rokave in zgradili tri popolnoma nove dvorane in sicer v Borg El Arabu v Aleksandriji, Mestu 6. oktobra v Gizi ter od leta 2015 novonastajajočem mestu, ki leži 45 kilometrov vzhodno od Kaira. Četrta lokacija tekmovanja bo prav egiptovska prestolnica, kjer bo reprezentance pričakalo največje prizorišče. Če novozgrajene dvorane sprejmejo med 4500 in 7000 ljudi, dvorana v Kairu, ki je del velikega športnega kompleksa, omogoča spremljanje tekem več kot 16 tisoč obiskovalcem.

Slovenska moška izbrana vrsta je do danes na svetovnih prvenstvih nastopila osemkrat. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je po epskem preobratu osvojila bronasto kolajno. Zadnje svetovno prvenstvo je minilo brez slovenskih fantov, saj jih je v kvalifikacijah izločila Madžarska, ki jo je tedaj vodil sedanji slovenski selektor Ljubomir Vranješ. V kvalifikacijah za januarski sklepni turnir bi se morala Slovenija pomeriti s Srbijo, a sta bila junijska kvalifikacijska dvoboja odpovedana zaradi pandemije koronavirusa. Namesto tega so v Egipt napredovale reprezentance glede na razvrstitev na zadnjem evropskem prvenstvu, ki so ga gostile Avstrija, Norveška in Švedska. Slovenija je tam osvojila četrto mesto.
BOBNI PRED ŽREBOM ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2021
1. BOBEN: SLOVENIJA. Danska, Španija, Hrvaška, Norveška, Nemčija, Portugalska, Švedska
2. BOBEN: Egipt, Argentina, Avstrija, Madžarska, Tunizija, Alžirija, Katar, Belorusija
3. BOBEN: Islandija, Brazilija, Urugvaj, Češka, Francija, Južna Koreja, Japonska, Bahrajn
4. BOBEN: Angola, Zelenortski otoki, Maroko, Kongo, Poljska, Rusija, zmagovalec prvenstva Severne Amerike in Karibov, zmagovalec dodatnega kvalifikacijskega turnirja za področje Južne in Srednje Amerike