Show menu

PREDSTAVITEV ŠPORTNEGA KAMPA RZS


13. ŠPORTNI KAMP ROKOMETNE ZVEZE SLOVENIJE IZOLA, 2019

Rokometni kamp je športno izobraževalni program, ki vključuje najrazličnejše aktivnosti, vse z namenom navdušiti in izobraziti naše najmlajše rokometne igralce in igralke s temeljnimi športnimi vrednotami in rokometnim znanjem. V projekt Šporni kamp RZS 2019 so bili vključeni deklice rojene letna 2004/2005 in dečki rojeni leta 2006/2007 iz različnih slovenskih klubov. Mladi rokometni navdušenci so bili nastanjeni v primorskem mestu Izola, kjer so bili razdeljeni v dve skupini: športni kamp za deklice in športni kamp za dečke.

Na športnem kampu RZS sodelujejo najperspektivnejši rokometaši in rokometašice, ki pridobivajo dodatna znanja tehnično - taktičnih rokometnih elementov ter se družijo z rokometnimi vrstniki.

V omenjenem projektu sodelujejo predvsem igralci in igralke, ki so uvrščeni na širši spisek reprezentance, ki jih sestavita trenerja aktualnih reprezentanc.

Namen projekta:
- Navdušiti otroke za rokometno igro;
- Promovirati športni načina obnašanja in zdrav način življenja;
- Vzpodbuditi zavedanje nacionalne identitete in odnosa do državnih simbolov in športnih reprezentanc;
- Razvoj motoričnih sposobnosti, ki so bistvene za rokometno igro;
- Nadgradnja tehnično taktičnega rokometnega znanja;
- Spoznavanje in izvajanje različnih elementarnih in animacijskih iger;
- Druženje s sovrstniki iz ostalih slovenskih klubov.

Izvedba projekta
Avgusta 2019 je že trinajsto leto zapored potekal športni kamp RZS, na katerem je sodelovalo 135 udeleženk in udeležencev iz 18 ženskih ter 24 moških slovenskih rokometnih klubov. Ti mladi igralci in igralke, stari 12 do 14 let, so pod taktirko reprezentančnih trenerjev izvajali športno-izobraževalni program v Izoli, kjer so se preizkusili v mnogih aktivnostih povezanih z rokometom, poleg tega pa so se tudi kopali v bližnjem kopališču in zabavali na družabnih večerih.

Na kampu so udeleženci opravili treninge, kjer je bil največji poudarek na nadgrajevanju tehnično – taktičnega rokometnega znanja. Treningi so potekali pri dečkih istočasno na 6 različnih prizoriščih, pri deklicah na 4 igriščih, igralci in igralke pa so vsak dan sodelovali na drugem prizorišču. Seveda pa smo za takšno organizacijsko zasnovo potrebovali zadostno število rokometnih trenerjev, da je bil trenažni proces kvalitetno izpeljan. Tudi tokrat so lahko na športnem kampu igralke in igralci spoznali veščine Rokometa na mivki - beach handball. Rezultat le-tega je bilo veliko zadovoljstvo vseh, saj gre za zelo atraktivno igro.

V sklopu kampa so potekala tudi tekmovanja v rokometu. Udeležence in udeleženke smo razdelili v 4 ekipe v kategoriji deklic in v 6 ekip v kategoriji dečkov, ki so se med seboj pomerili na popoldanskih turnirjih.

Za mlade rokometašice in rokometaše so bile zanimive večerne aktivnosti, kjer so bili deležni obiska mladinskega reprezentanta Gašperja Dobaja, obiska predstavnika OKS-a g. Aleš Šolar (tema: olimpizem), ga. Katja Simić (dietetik-predavanje o prehrani), selektorja ženske članske reprezentance Uroša Bregarja in selektor ženske kadetske reprezentance Borisa Čuka skupaj s strokovnim vodstvom. Sonja Čotar in Mateja Kavčič sta udeležencem predstavili projekt rokometnega oddelka na Gimnaziji Šiška in projekt rokometnih treningov na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana.

Vse udeležence kampa smo nagradili z majicami. Na kampu deklic so trenersko delo opravljali pri deklicah: JERNEJ RANTAH, SONJA ČOTAR, MARA ŠOLAJA, MATEJA KAVČIČ, DEJAN GOLČMAN in ANJA FREŠER; pri dečkih pa MARJAN POTOKAR, DEJAN GOLČMAN, VILIJEM BAN, ŽIGA LESJAK, DEJAN GOLČMAN, UROŠ KRSTIČ, BLAŽ SENDELBAH, DAMJAN RADANOVIĆ in JURE NATEK.

Udeležba kampa
Športnega kampa se je udeležilo 65 deklic in 90 dečkov iz 42 različnih rokometnih klubov.