25. 4. 2021

Reprezentanca v odločilne tekme tudi brez Ferlina in Cehteta

V nedeljo je v Zrečah moška članska reprezentanca začela s pripravami na odločilne tekme kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2022, ki jo čakajo v prihodnjem tednu. V torek bodo slovenski rokometaši gostovali v Turčiji, v četrtek na Poljskem, v nedeljo pa boje v Celju zaključili s povratnim obračunom s Turki.


Selektor moške članske reprezentance Ljubomir Vranješ v zadnjih dneh ni imel mirnega spanca. V začetku tega tedna je zaradi poškodb ostal brez dveh pomembnih obrambnih členov, krožnih napadalcev Blaža Blagotinška in Mateja Gabra, udeležbo pa je moral, prav tako zaradi poškodbe, odpovedati tudi organizator igre Staš Skube. Tik pred nedeljskim zborom so v slovenski tabor prišle nove slabe novice, saj zaradi težav s poškodbami izbrani vrsti v tokratni akciji ne bosta mogla pomagati niti prvi vratar Klemen Ferlin in desni zunanji rokometaš Nejc Cehte.


Ob Gregorju Potočniku in Maticu Suholežniku, ki sta bila dodatno vpoklicana po prvih treh odpovedih, je selektor Vranješ na spisek vabljenih rokometašev nazadnje dodal še vratarja Urha Kastelica in Domna Novaka, ki bo skušal po najboljših močeh zapolniti vrzel na desni strani. Za 22-letnega desnokrilnega igralca, ki je bil v preteklosti član zlate slovenske mladinske generacije, bo to prva članska reprezentančna akcija.


Izbrana vrsta se je v nedeljo v nepopolni zasedbi zbrala v standardni bazi v Zrečah. Na zbor je prispelo 10 rokometašev - Tilen KodrinGašper MargučTadej MazejDomen NovakJaka MalusGregor Potočnik, Matic GrošeljKristjan HorženVid Poteko in Urban Lesjak, preostala osmerica (Matic Suholežnik, Urh Kastelic, Jure Dolenec, Blaž Janc, Domen Makuc, Borut Mačkovšek, Grega Ocvirk in Miha Zarabec) pa se bo ekipi pridružila v ponedeljek. 


V Zrečah bo reprezentanca opravila edina treninga pred odhodom na povezani gostovanji. Že v ponedeljek popoldne jo namreč z letališča na Brniku čaka polet v turški Eskisehir, dan kasneje ob 18.00 pa tam četrta tekma kvalifikacij za januarski Euro. V sredo dopoldne se bo iz juga Evrope reprezentanca z direktnim letom podala na Poljsko in se v četrtek ob 20.00 v Opolah pomerila z domačo reprezentanco. Izbranci selektorja Vranješa bodo kvalifikacijske boje sklenili z domačo tekmo proti Turkom, ki bo na sporedu v nedeljo, 2. maja, ob 18.00 v celjski dvorani Golovec. Vse tri obračune bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2.


Ne glede na vse težave bodo slovenski rokometaši odločno iskali poti do uspehov, ki bi jim zagotovili udeležbo na 13. evropskem prvenstvu. V kvalifikacijski skupini 5 trenutno s petimi točkami zasedajo prvo mesto. Na dosedanjih tekmah so premagali Poljake, proti Nizozemcem pa iztržili zmago in neodločen izid. Prav slednji se z enakim točkovnim izkupičkom, a odigrano tekmo več, nahajajo na drugem mestu lestvice. Štiri točke s štirih tekem na tretjem mestu premorejo Poljaki, Turčija je po treh preizkusih še brez točke. Na prvenstvo stare celine, ki ga bosta med 14. in 30. januarjem gostili Madžarska in Slovaška, bosta neposredno napredovali najboljši reprezentanci skupine, ob tem pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin.


Na evropskih prvenstvih je Slovenija največji uspeh dosegla leta 2004, ko je na sklepnem turnirju v domovini segla po srebrni medalji. Temu uspehu so se slovenski rokometaši približali na zadnjem Euru na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, ko so nastopili v polfinalu. S tem dosežkom so po glasovanju slovenskih športnih novinarjev postali tudi slovenska športna ekipa leta 2020.


Dodatno vzpodbudo rokometašem za doseganje zadetkov bo s posebno akcijo nudil tudi dolgoletni partner Rokometne zveze Slovenije, družba OMV Slovenija. Za vsak dosežen gol na treh prihajajočih kvalifikacijskih tekmah proti Turčiji in Poljski bo OMV Slovenija namenil 30 EUR dodatnih sponzorskih sredstev za razvoj mladih slovenskih rokometašev. 


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Te tri kvalifikacijske tekme prinašajo nekaj novega, saj bo na tokratni akciji sodelovalo precej novih igralcev. Večina jih je bila vsaj enkrat z menoj že na pripravah, a bo tokrat njihova odgovornost povsem drugačna. Izjemno zanimivo mi bo spremljati, kako se bodo posamezniki spopadli z nalogami, ki jim bodo zaupane. Nekaj idej v naši igri bo novih, a časa za velike spremembe ni. Verjamem, da to rokometašem ne bo povzročalo težav, saj jih kar nekaj še sedaj ali pa so v preteklosti skupaj igrali v istih klubih. Igra v obrambi bo v tej akciji ključnega pomena, saj za uigravanje napada enostavno nimamo časa. Želim si, da bomo igrali hitro, z obilo teka v nasprotne in polnasprotne napade, ter da novinci s svojo kreativnostjo tej ekipi dajo dodatno vrednost."


Urban Lesjak, vratar slovenske reprezentance:
"Reprezentanca je pomlajena, na naš starejših rokometaših pa je, da se še naprej dokazujemo, da bomo lahko del nje. Veliko časa za treninge v tej akciji ne bomo imeli, a to nam ne sme biti izgovor. Vse reprezentance so na istem, dobivamo se vsakih nekaj mesecev. Uigranost in homogenost bosta prišli spontano slej kot prej. V tem tednu nas čaka kar nekaj potovanj in tri tekme. Težko bo, a šport je zanimiv ravno zato, ker je zahteven. Veselimo se izzivov!"

ROKOMETAŠI, VABLJENI NA PRIPRAVE:
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 FC Barcelona (ŠPA)
Matic Grošelj desni zunanji 1997 194 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 FC Barcelona (ŠPA)
Urh Kastelic vratar 1996 202 Frisch Auf Goppingen (NEM)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Urban Lesjak vratar 1990 187 TSV Hannover (NEM)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 203 Pick Szeged (MAD)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 188 FC Barcelona (ŠPA)
Jaka Malus levi zunanji 1996 190 Brest Meškov (BLR)
Gašper Marguč desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem (MAD)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Domen Novak desno krilo 1998 182 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Grega Ocvirk levi zunanji 1998 183 IFK Kristianstad (ŠVE)
Vid Poteko krožni napadalec 1991 193 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Gregor Potočnik levi zunanji 1992 196 Trimo Trebnje (SLO)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 SL Benfica (POR)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 177 THW Kiel (NEM)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Član Vloga
Ljubomir Vranješ selektor
Gregor Cvijić pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno prirpavo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, SKUPINA 5:
2. krog, torek, 27. aprila, ob 18.00 (Eskisehir, Turčija):
TURČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

5. krog, četrtek, 29. aprila, ob 20.00 (Opole, Poljska):
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

6. krog, nedelja, 2. maja, ob 18.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : TURČIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Že odigrano, 3. krog, sreda, 6. januarja (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

4. krog, nedelja, 10. januarja (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.
Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

1. krog, torek, 9. marca (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : POLJSKA 32:29 (15:14)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 1, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 5, Cehte, Gaber 5, Zarabec 2, Mazej 3, Ovniček, Bombač, Malus, Suholežnik.
Poljska: Kornecki, Przytula, Daszek 7, Olejniczak, Walczak, Sićko 8, Czuwara 1, Pilitowski 1, Syprzak 1, Krajewski 3, Gebala 6, Przybylski 1, Dzialakiewicz 1, Fdenczak, Chrapkowski, Morawski.
LESTVICA SKUPINE 5:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 3 2 1 0 93:79 14 5
2 Nizozemska 4 2 1 1 104:113 -9 5
3 Poljska 4 2 0 2 119:107 12 4
4 Turčija 3 0 0 3 74:91 -17 0