10. 12. 2023

V domovino z zmago in kvalifikacijsko vozovnico

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na zadnji tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v norveškem Trondheimu premagala Avstrijo z 32:27 (19:14). Slovenija je končala nastope na SP, že pred tekmo pa dobila možnost nastopa v olimpijskih kvalifikacijah.


Tekma s severnimi sosedami je bila za izbranke Dragana Adžića zadnja na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenija je namreč po petkovem porazu proti eni glavnih kandidatk za končni naslov, Norveški izgubila možnosti za preboj v četrtfinale. 


Iz skupine 2 bosta v končnico potovali Norveška in Francija, ki se bosta na večerni tekmi pomerili za končno prvo mesto. Slovenija je mundial končala s šestimi točkami in na tretjem mestu v skupini, Angola je po zmagi nad Južno Korejo (33:31) pri štirih točkah, Avstrija je ostala pri dveh, Južna Koreja pa je ta del tekmovanja končala brez točke.


Nedeljska tekma je poleg prestiža prinašala še možnost uvrstitve v kvalifikacije za poletne olimpijske igre. Po poti s tega prvenstva bi tretjeuvrščene reprezentance iz vseh štirih skupin v drugem delu tekmovanja naskakovale deveto mesto, ki prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.


A to breme je že pred tekmo padlo z ramen slovenskih rokometašic. Po tekmi med Češko in Brazilijo je postalo jasno, da bodo v četrtfinalu nastopile le evropske reprezentanca, posledično bo ena izmed njih osvojila tudi končni naslov in svoji celini prinesla dve dodatni mesti v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki se bosta podelili glede na razvrstitev na evropskem prvenstvu. Slovenija je bila v tem pogledu šesta v čakalni vrsti, a ker si je dovolj reprezentanc pred njo mesto v kvalifikacijah oziroma na poletnem športnem veledogodku zagotovilo že na svetovnem prvenstvu, se je vrsta pred njimi izpraznila. Slovenska ženska reprezentanca bo v kvalifikacijah nastopila prvič v zgodovini.


Slovenke bodo na letošnjem svetovnem prvenstvu uvrščene med 9. in 12. mestom. Točna uvrstitev bo znana po zadnjih ponedeljkovih tekmah drugega dela. Pred njo bo zavoljo boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki zagotovo Brazilija, ki že ima zagotovljeno mesto na poletnih olimpijskih igrah. V kolikor bodo južnoameriške prvakinje tekmovanje sklenile kot devete, bo v kvalifikacije za olimpijske igre potovala tudi desetouvrščena izbrana vrsta. V kolikor bi to postala Slovenija, bi ji na papirju pripadlo ugodnejše kvalifikacijsko izhodišče.


Na zadnji tekmi na Norveškem so Slovenke lahko nastopile povsem sproščeno. Že hitro so si priigrale nekaj golov naskoka (5:1), po edinem približanju Avstrije z delnim izidom 3:0 pa so Slovenke spet stopile na plin. Po le nekaj napadih je bila prednost spet v varnem območju, v tem delu igre sta se izkazali predvsem Barbara Lazović in Tamara Mavsar.


Slovenke so si v prvem polčasu priigrale največ sedem zadetkov naskoka (16:9), polčas so končale s +5 (19:14).


Tudi nadaljevanje je bilo podobno, Slovenke so večji del drugega polčasa nadzorovale položaj. Sprva je bilo videti, da bo nadaljevanje rutinsko, saj je bil zaostanek severnih sosed tudi že osem golov (18:26) v 43. minuti.


A so Slovenke spet imele nekaj bolj nezbranih minut, takrat so Avstrijke z delnim izidom 5:1 močno znižale razliko, najbližje so bile pri 25:28 v 49. minuti. Potem pa je Sloveniji spet steklo, po izidu 30:25 pa je bilo jasno, da tesne končnice ne bo in da zmaga ni ogrožena. Na koncu je bil izid 32:27.


Strelsko se je najbolj izkazala Mavsar z 11 goli, Tjaša Stanko in Lazović sta jih dodali po pet.


Slovenske rokometašice so do te tekme v dosedanjem delu zaključnega turnirja premagale tekmice iz Angole, Islandije in Južne Koreje ter izgubile proti Francozinjam in Norvežankam.


"Dobro smo se pripravili na Avstrijo. Zavedali smo se, da bo tekma zahtevna, saj se na zadnji tekmi utrujenost že pozna. S soigralkami smo zbrale še zadnje moči, odigrale vrhunsko obrambo in na drugi strani dosegale lahke zadetke iz nasprotnih napadov. Uvrstile smo se tudi v kvalifikacije za olimpijske igre, kar je bil eden naših najpomembnejših ciljev," je dejala presrečna Lazović.

"Izredno sem vesela, da smo vse ostale zdrave in dosegle zastavljeni cilj pred svetovnim prvenstvom. Ob začetku akcije so nas spremljali številni izzivi (poškodbe, bolezni in odsotnosti nosilk igre, op. a.), a šli smo tudi skozi to. Ponosna sem na ekipo!" je dodala Stanko. 
SVETOVNO PRVENSTVO
DRUGI DEL, SKUPINA II (Trondheim, Norveška)

Nedelja, 10. december:
SLOVENIJA : AVSTRIJA 32:27 (19:14)
Slovenija: Pandžić, Vojnovič, Klemenčič, Novak, Gros 3, Marković, Spreitzer 1, Stanko 5, A. Abina, Mavsar 11, Ljepoja 2, Varagić 3, Lazović 5, Svetik 1, Hrvatin 1. E. Abina.
Avstrija: Ivančok, Blažek, K. Pandža 7 (2), Dedić 2, Kovacs 4 (1), Wess 1, Dramac 4, Gschwenter 1, Kaiser, Leitner, Huber 2, A. Pandža 1, Reichert 2.

Že odigrano, sreda, 6. december:
JUŽNA KOREJA : SLOVENIJA 27:31 (14:19)

VEČ O TEKMI


Petek, 8. december:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 21:34 (12:17)

VEČ O TEKMI

LESTVICA SKUPINE II
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1 Norveška* 4 4 0 0 149 : 91 58 8
2 Francija* 4 4 0 0 134 : 105 29 8
3 Slovenija 5 3 0 2 141 : 143 -2 6
4 Avstrija 5 2 0 3 135 : 153 -18 4
5 Angola 5 1 0 4 137 : 177 -40 2
6 Južna Koreja 5 0 0 5 132 : 159 -27 0
* Reprezentanci, sta napredovali v četrtfinale.
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

1. krog, četrtek, 30. november:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)

2. krog, sobota, 2. december:
SLOVENIJA : ANGOLA 30:24 (14:11)
VEČ O TEKMI

3. krog, ponedeljek, 4. december:
FRANCIJA : SLOVENIJA 31:27 (17:15)