26. 4. 2021

Kljub (dodatnim) težavam v Turčijo po nov korak proti EP

V nedeljo je v Zrečah moška članska reprezentanca zakorakala v priprave na preostale tri kvalifikacijske tekme za uvrstitev na januarsko evropsko prvenstvo. Prvi preizkus izbrano vrsto čaka ta torek, ko se bo v turškem Eskisehirju ob 18. uri po slovenskem času pomerila s Turčijo. Obračun bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na TV Slovenija 2.


Reprezentanca je v preteklem tednu zaradi poškodb ostala brez številnih pomembnih rokometašev. Sodelovanje so morali še pred zborom odpovedati Matej Gaber, Blaž Blagotinšek, Staš Skube, Klemen Ferlin in Nejc Cehte. Tudi po zboru pa spanec selektorja Ljubomira Vranješa ni bil miren. V Turčijo bo reprezentanca odpotovala tudi brez Gregorja Potočnika in Gašperja Marguča.


Potočnik si je na zadnji tekmi trebanjskega Trima v Ligi NLB poškodoval levo koleno. Na nedeljskem zboru je najprej opravil pregled pri reprezentančni zdravniški službi, po katerem je postalo jasno, da, žal, tudi on ne bo mogel pomagati izbrani vrsti na prihajajočih tekmah. Rokometna zveza Slovenije bo Potočniku omogočila pregled z magnetno resonanco, ki bo razkril zahtevnost poškodbe.


Na jug Evrope z izbrano vrsto ne bo odpotoval niti Marguč, ki ga muči lažja poškodba. Izvrstni desnokrilni rokometaš ostaja v domovini pod budnim očesom zdravniške in fizioterapevtske službe, ki ga bosta skušali čim prej pripraviti za povratek na igrišče, morda že za četrtkovo tekmo na Poljskem.


Zasedba selektorja Vranješa se bo na pot v Turčijo podala z letališča na Brniku v ponedeljkovih večernih urah. Tik pred tem se bosta ekipi kot zadnja pridružila Miha Zarabec in Matic Suholežnik, ki bosta zaradi klubskih obveznosti še na poti v domovino. 


Po zadnjih težavah je že znanih 16 igralcev, ki bo nastopilo proti Turčiji. Barve Slovenije bodo na krilnih položajih branili Tilen Kodrin, Tadej Mazej, Blaž Janc in Domen Novak. Zunanjo linijo bodo tvorili Borut Mačkovšek, Jaka Malus, Grega Ocvirk, Domen MakucMiha Zarabec, Jure Dolenec in Matric Grošelj. Na šestmetrski črti se bodo borili Kristjan Horžen, Vid Poteko in Matic Suholežnik, med vratnicama pa bosta stala Urban Lesjak in Urh Kastelic.


Navkljub novim težavam celotna reprezentanca trdno verjame, da je sposobna v Turčiji napraviti nov korak proti 13. uvrstitvi na prvenstvo stare celine. Za dodatno vzpodbudo je poskrbel dolgoletni partner Rokometne zveze Slovenije, podjetje OMV Slovenija. Ta bo za vsak dosežen gol na treh prihajajočih kvalifikacijskih tekmah - gostovanju v Turčiji sledi četrtkova tekma na Poljskem (ob 20.00), v nedeljo pa v Celju še povratna tekma s torkovimi tekmeci - namenil 30 evrov dodatnih sponzorskih sredstev za razvoj mladih slovenskih rokometašev. 


Ravno dobro delo in razvoj mladih rodov bo v tej reprezentančni akciji prišlo še kako do izraza, saj bo slovenska ekipa tokrat krepko pomlajena. Za vstop v igro se bo izmed 16 igralcev potegovala kar peterica (Mazej, Ocvirk, Makuc, Novak, Horžen), ki je z mladinsko reprezentanco leta 2018 na domačem evropskem prvenstvu v Celju osvojila naslov prvaka.


Turčija na prvih treh kvalifikacijskih tekmah v skupini 5 šeni osvojila točke, a na vseh preizkusih drago prodala svojo kožo. Na gostovanju na Nizozemskem je domača zasedba šele v končnici izvlekla zmago s 27:26, na obeh tekmah s Poljsko pa je slednji dihala za ovratnik dober polčas.


Zadnji dve evropski prvenstvi sta minili brez Turkov, daleč v zgodovino pa sega tudi zadnja medsebojna tekma s Slovenijo. Reprezentanci stase zadnjič pomerili 17. junija 1997 na sredozemskih igrah in se razšli z neodločenim izidom (24:24). Preostala dosedanja dvoboja segata v leto 1995, ko večina slovenskih reprezentantov, ki se bodo tokrat postavili po robu Turkom, še ni bila rojenih. Tedaj sta se izbrani vrsti merili za nastop na evropskem prvenstvu. Na prvi tekmi v Litiji so bili izbranci Mira Požuna konec septembra boljši s 26:20, dvoboj v Ankari pa se je obračun končal z neodločenim izidom (23:23).


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Turki so na vseh treh dosedanjih tekmah igrali dober rokomet in se borili do zadnje sekunde. Njihova prva postava je zelo dobra. Nekateri posamezniki jim sicer trenutno manjkajo, a to ne pomeni, da smo mi na njih gledali in se nanje pripravljali kako drugače. Morali bomo biti izjemno osredotočeni, ob tem pa pokazati povsem drugačno voljo in energijo, kot smo ju imeli na zadnji reprezentančni akciji."


Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
"Na tokratni akciji manjka precej pomembnih igralcev, zaradi česar nam zagotovo ne bo lahko. Kljub temu bomo na vsaki tekmi šli po zmago. Na nas starejših igralcih bo, da izkušnje prenašamo na mlajše soigralce in da se v tem kratkem času povežemo v celoto. Mlajšim zagotovo ne bo lahko, a je obenem to zanje izjemna priložnost. Na njih je, da jo izkoristijo ter dokažejo, da so sposobni v bližnji prihodnosti postati nosilci naše reprezentance. Bomo pa v tem tednu zagotovo voz morali naprej potegniti starejši člani reprezentance. Trenutno je v naših mislih le gostovanje v Turčiji, ki bo zelo pomembno. Tamkajšnja reprezentanca je precej močnejša, kot si morda javnost misli. O temu pričajo tudi dosedanji rezultati, četudi Turki v kvalifikacijah še niso osvojili točke. S fanti smo se zbrali, da nekaj naredimo ter da rezultatsko krivuljo iz zadnjega obdobja dvignemo navzgor. Že v torek bo priložnost za to. Mislim, da imamo vse možnosti, da tekmo v Turčiji dobimo!"

POSTAVA SLOVENIJE ZA TEKMO S TURČIJO:
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 FC Barcelona (ŠPA)
Matic Grošelj desni zunanji 1997 194 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 FC Barcelona (ŠPA)
Urh Kastelic vratar 1996 202 Frisch Auf Goppingen (NEM)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Urban Lesjak vratar 1990 187 TSV Hannover (NEM)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 203 Pick Szeged (MAD)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 188 FC Barcelona (ŠPA)
Jaka Malus levi zunanji 1996 190 Brest Meškov (BLR)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Domen Novak desno krilo 1998 182 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Grega Ocvirk levi zunanji 1998 183 IFK Kristianstad (ŠVE)
Vid Poteko krožni napadalec 1991 193 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 SL Benfica (POR)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 177 THW Kiel (NEM)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Član Vloga
Ljubomir Vranješ selektor
Gregor Cvijić pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno prirpavo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, SKUPINA 5:
2. krog, torek, 27. aprila, ob 18.00 (Eskisehir, Turčija):
TURČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

5. krog, četrtek, 29. aprila, ob 20.00 (Opole, Poljska):
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

6. krog, nedelja, 2. maja, ob 18.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : TURČIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Že odigrano, 3. krog, sreda, 6. januarja (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

4. krog, nedelja, 10. januarja (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.
Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

1. krog, torek, 9. marca (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : POLJSKA 32:29 (15:14)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 1, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 5, Cehte, Gaber 5, Zarabec 2, Mazej 3, Ovniček, Bombač, Malus, Suholežnik.
Poljska: Kornecki, Przytula, Daszek 7, Olejniczak, Walczak, Sićko 8, Czuwara 1, Pilitowski 1, Syprzak 1, Krajewski 3, Gebala 6, Przybylski 1, Dzialakiewicz 1, Fdenczak, Chrapkowski, Morawski.
LESTVICA SKUPINE 5:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 3 2 1 0 93:79 14 5
2 Nizozemska 4 2 1 1 104:113 -9 5
3 Poljska 4 2 0 2 119:107 12 4
4 Turčija 3 0 0 3 74:91 -17 0