5. 12. 2023

Po selitvi v Trondheim najprej z Južno Korejo

Na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem je slovenska ženska rokometna reprezentanca z odliko zaključila prvi del tekmovanja. S tekmovanjem bo nadaljevala to sredo, ko se bo ob 15.30 pomerila z Južno Korejo.


Slovenske rokometašice so z odliko opravile nastope v prvem delu mundiala. V norveškem Stavangerju so na prvih preizkusih s 30:24 odpravile Islandke in Angolke, na zadnji tekmi pa z izjemno borbeno in srčno igro nudile odličen odpor olimpijskim prvakinjam Francozinjam.


Z drugim mestom v skupini D so si priigrale napredovanje v Trondheim, ki bo gostil četrtino tekem drugega dela svetovnega prvenstva. V njem izbranke Dragana Adžića čakajo tri dodatne tekme. Po že omenjenem obračunu z azijskimi predstavnicami, ki so si preko kontinentalnih kvalifikacij že zagotovile mesto na olimpijskih igrah poleti v Parizu, se bodo v petek ob 20.30 pomerile še z Norvežankami in v nedeljo ob 18. uri z Avstrijkami.


»Po vseh izzivih na začetku tokratne reprezentančne akcije in zastavljenih ciljih trenutno vse poteka po načrtu. Na srečo nimamo težav s poškodbami. Vse igralke so na tekmah prikazale visoko motiviranost in največ, česar so sposobne. Verjamem, da smo tudi v drugem delu sposobni igrati na takšni ravno, kot je bilo to v Stavangerju,« je ob selitvi z juga v srednjo Norveško dejal selektor Adžić.


Pred začetkom drugega dela tekmovanja imajo Slovenke na svojem kontu dve točki, ki so jih prenesle zavoljo zmage proti afriškim prvakinjam Angolkam. Pred njimi se na lestvici nahajata Francija in Norveška, ki sta prenesli štiri točke. Dve točki ima tudi Avstrija, medtem ko sta Angola in Južna Koreja brez točk. V četrtfinale bosta napredovali najboljši reprezentanci skupine II, za preostale pa se bo svetovno prvenstvo zaključilo.


»Južna Koreja se je kot azijska predstavnica že uvrstila na olimpijske igre v Pariz. Je ena izmed vrhunskih neevropskih reprezentanc, ki ima za seboj že številne izkušnje z največjih tekmovanj. Njihova igra je nekoliko netipična. Verjamem, da bomo mi, tako kot do sedaj, na tekmi osredotočeni in napravili še dodaten korak proti našemu cilju,« pred naslednjim dvobojem na severu Evrope še doda Črnogorec na slovenski klopi.


»Čakajo nas nove zahtevne tekmice, ki jih nikakor ne gre podcenjevati. V igro bo potrebno iti z vsemi močmi. V napadu bomo morale nekoliko paziti, da ne napravimo toliko tehničnih napak, v obrambi pa strniti vrste in se držati dogovorov. Manjkati ne bo smelo niti borbenosti,« je recept za dvoboj s serijskimi azijskimi prvakinjami – od leta 1987 le trikrat niso osvojile zlata, vselej pa se domov vrnile s kolajno – razkrila Maja Svetik.


Rokometašice slovenske izbrane vrste bodo v Trondheimu skušale zbrati čim več točk in si tako zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Nastop v francoski prestolnici, kjer bo nastopilo 12 reprezentanc, so si že izborile Francija, Norveška, Angola, Južna Koreja in Brazilija.


Vsi trije kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. Na njih so se že uvrstili Argentina, Kamerun in Japonska, prostih je še devet mest.

SVETOVNO PRVENSTVO
DRUGI DEL, SKUPINA II (Trondheim, Norveška)

Sreda, 6. december, ob 15.30:
JUŽNA KOREJA : SLOVENIJA

Petek, 8. december, ob 20.30:
SLOVENIJA : NORVEŠKA

Nedelja, 10. december, ob 18.00:
SLOVENIJA : AVSTRIJA
LESTVICA SKUPINE II
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1 Norveška 2 2 0 0 78 : 51 27 4
2 Francija 2 2 0 0 61 : 56 5 4
3 Slovenija 2 1 0 1 57 : 55 2 2
4 Avstrija 2 1 0 1 58 : 74 −16 2
5 Angola 2 0 0 2 53 : 60 −7 0
6 Južna Koreja 2 0 0 2 52 : 63 −11 0
V četrtfinale bosta napredovali dve najboljši reprezentanci.
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

3. krog, ponedeljek, 4. december:
FRANCIJA : SLOVENIJA 31:27 (17:15)

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 30. november:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)

2. krog, sobota, 2. december:
SLOVENIJA : ANGOLA 30:24 (14:11)
VEČ O TEKMI