4. 12. 2023

Po hrabri borbi v drugi del z drugega mesta

Na tretji tekmi svetovnega prvenstva so slovenske rokometašice prvič morale priznati premoč tekmicam. Olimpijske prvakinje Francozinje so bile boljše z 31:27. V skupini D so tako Slovenke zasedle drugo mesto, ob napredovanju v drugi del, kjer se bodo ekipe borile za četrtfinale, pa bodo prenesle dve točki.


Pred obračunom s Francijo so izbranke selektorja Dragana Adžića najprej premagale Islandijo, v drugem krogu pa Angolo, na obeh tekmah je bil izid 30:24. Slednji sta se v zadnjem krogu razšli z neodločenim izidom 26:26, napredovanja v drugi del pa so se razveselile afriške prvakinje zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki na preostalih tekmah.


Slovenija se bo v drugem delu tekmovanja med 6. in 10. decembrom v Trondheimu pomerila z Južno Korejo, Norveško in Avstrijo. Drugi del bo začela z dvema točkama, tako kot Avstrija. Norveška in Francija prenašata štiri točke, Angola in Južna Koreje pa nobene. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši reprezentanci iz skupine II.


Rokometašice slovenske izbrane vrste bodo v Trondheimu skušale zbrati čim več točk in si tako zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Nastop v francoski prestolnici, kjer bo nastopilo 12 reprezentanc, so si že izborile Francija, Norveška, Angola, Južna Koreja in Brazilija.


Vsi trije kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. Na njih so se že uvrstili Argentina, Kamerun in Japonska, prostih je še devet mest.


Za Slovenijo je v Stavangerju prvič zaigrala Ana Gros. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa je bila mesec dni izven tekmovalnega pogona zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, na tekmi proti Franciji pa je dosegla pet golov.


Slovenke so po dveh golih Alje Varagić in enega Tjaše Stanko uvodoma povedle s 3:2, nato pa so rezultatski nadzor na igrišču prevzele zadnje olimpijske prvakinje iz leta 2021, dvakratne svetovne prvakinje s turnirjev na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017 ter evropske prvakinje iz Francije 2018.


Francozinje so večino svojih golov dosegle po bliskovitih nasprotnih napadih, v tem segmentu igre jim Adžićeve izbranke niso bile kos. Veliko večje težave jim je povzročala postavljena obramba Slovenk, nanjo mnogokrat niso našle ustreznih odgovorov, zavoljo tega slovenski zaostanek v prvi polovici tekme ni znašal več kot širi gole (10:14, 11:15), na polčasu le dva (15:17).


Slovenke so tudi v drugem polčasu z dolgimi in preudarnimi napadi skušala "omrtvičiti" igro Francozinj. V nekaterih obdobjih so bile uspešne, v nekaterih ne, z bojevito in srčno predstavo pa so se povsem dostojno kosale z atletsko izjemno sposobni Francozinjami, ki so med tekmo največ vodile za pet golov.


V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Tjaša Stanko s sedmimi zadetki. Ana Gros je dosegla pet, Alja Varagić in Nataša Ljepoja pa po tri gole. Med vratnicama je Amra Pandžić ob 26-odstotni uspešnosti zaustavila 10 strelov.


"Zelo sem ponosna na ekipo, s soigralkami si nimamo kaj očitati. Res je, da nismo osvojile novih točk, a pokazale smo, da lahko pariramo tudi tako renomirani reprezentanci kot je Francija. Glede na vse izzive, ki so nas spremljali od začetka te akcije smo pokazale, da smo prava ekipa, ki zna igrati rokomet in lahko premaga tudi vse težave," je po tekmi dejala Stanko.


"Borile smo se od prve do zadnje minute in na igrišče prikazale največ, kar smo lahko. Na začetku obračuna smo morda na prelahek način izgubile nekaj preveč žog, kar so tekmice pretvorile v manjšo razliko. Skozi tekmo smo se poskušale vrniti, a nismo imele dovolj pravih rešitev. Ponosna sem na ekipo, nimamo si kaj očitati," je besede reprezentančne soigralke potrdila povratnica Gros.


"Za nami je odlična tekma, na kateri so bile boljše olimpijske prvakinje za štiri zadetke. Počasi naša ekipa zmanjšuje zaostanek za Francozinjam, potem ko so se zadnje tri medsebojne tekme končale z visoko razliko. Zagotovo bi na tem dvoboju določene segmente lahko odigrali bolje. Veseli nas lahko povratek Ane Gros in energija, ki jo na in ob igrišču kažejo vsa naša dekleta. Smo na pravi poti!" je misli strnil selektor Adžić in dodal: "Po prvem delu tekmovanja sem izjemno zadovoljen z našim učinkom, rezultati in nasploh kako smo se spoprijeli z vsemi izzivi, ki so nas spremljali od začetka priprav. Glede na stanje, v katerem smo se znašli (številne poškodbe in odsotnosti igralk, op. a.), so za sedaj dosežki fenomenalni in lahko si le želimo, da vzdržimo ta ritem tudi v drugem delu svetovnega prvenstva, kjer bomo skušali potrditi zastavljeni cilj."

SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

3. krog, ponedeljek, 4. december:
FRANCIJA : SLOVENIJA 31:27 (17:15)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Novak, Gros 5 (2), Marković, Spreitzer, Stanko 7, A. Abina 2, Mavsar 2, Ljepoja 3, Varagić 3, Lazović 2, Svetik 2, Hrvatin, E. Abina.
Francija: Glauser, Sako, Nocandy 2, Toublanc 4 (3), Valentini 5, C. Lassource 2, Zaadi Deuna 1, Sercien-Ugolin 1, Kanor 1, Horaček 4 (2), D. Lassource, Foppa 3, Nze Minko 1, Granier 1, Bouktit, Grandveau 6.

STATISTIKA

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 30. november:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)

2. krog, sobota, 2. december:
SLOVENIJA : ANGOLA 30:24 (14:11)
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE D
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1 Francija* 3 3 0 0 92 : 78 14 6
2 Slovenija* 3 2 0 1 87 : 79 8 4
3 Angola* 3 0 1 2 79 : 86 -7 1
4 Islandija 3 0 1 2 72 : 87 -15 1
* reprezentance, ki so si priigrale uvrstitev v drugi del svetovnega prvenstva.
DRUGI DEL, SKUPINA II

Sreda, 6. december, ob 15.30:
JUŽNA KOREJA : SLOVENIJA

Petek, 8. december, ob 20.30:
SLOVENIJA : NORVEŠKA

Nedelja, 10. december, ob 18.00:
SLOVENIJA : AVSTRIJA
LESTVICA SKUPINE II
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1 Norveška 2 2 0 0 78 : 51 27 4
2 Francija 2 2 0 0 61 : 56 5 4
3 Slovenija 2 1 0 1 57 : 55 2 2
4 Avstrija 2 1 0 1 58 : 74 −16 2
5 Angola 2 0 0 2 53 : 60 −7 0
6 Južna Koreja 2 0 0 2 52 : 63 −11 0
V četrtfinale bosta napredovali dve najboljši reprezentanci.