30. 4. 2021

V nedeljo odločni in visoko motivirani po prvo mesto

Pomlajena slovenska moška reprezentanca bo januarja 13. v svoji zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu. Uvrstitev med elito stare celine si je zagotovila še pred zadnjo tekmo kvalifikacij, ki bo na sporedu to nedeljo. Na njej se bo ob 18. uri v celjski dvorani Golovec pomerila s Turčijo. Prenos obračuna bo mogoče v živo spremljati na TV Slovenija 2.
Selektor Ljubomir Vranješ je v zadnji kvalifikacijski ciklus popeljal izredno mlado ekipo. Ta je v tem tednu na torkovi tekmi v Turčiji in četrtkovi na Poljskem v povprečju štela nekaj več kot 25 let in bila ena najmlajših v zgodovini samostojne Slovenije. Kljub temu mešanica mladostnega talenta in izkušenejših posameznikov ni razočarala, saj je na obeh preizkusih, na katera se je podala praktično brez pravega skupinskega treninga, namenjenega uigravanju, navdušila s prikazano borbenostjo, energijo in nepopustljivostjo. 

V Eskisehirju je delo proti Turkom opravila suvereno ter se po zmagi s 30:22 povzpela na prag uvrstitve na evropsko prvenstvo. Minuli četrtek je bila vstopnica dokončno potrjena, a z nekoliko grenkega priokusa, saj so Poljaki za zmago s 27:26 zadeli tik pred zadnjim piskom sirene. Četudi so v Opolah slovenski fantje klonili sploh prvič v teh kvalifikacijah, so vse do konca tekme kazali, kako se bori za državne barve in grb, ki ga nosijo na srčni strani dresa. 

Še dobro minuto pred koncem ni kazalo najbolje. Tekmeci so vodili s 26:24, a to za nepopustljivo slovensko vrsto ni bila ovira. Na eni strani so garali v obrambi, na drugi pa z mladostniško neustrašnostjo – zadetka sta prispevala 20-letni Domen Makuc in 23-letni debitant Domen Novak – šest sekund pred koncem izid poravnala na 26. golu. V zadnji sekundi je nato sledila hladna prha, ki ni bila usodna, bo pa vsem mladim rokometašem še dolgo ostala v spominu in jim s tem nevede prinesla tudi dragoceno izkušnjo pred neštetimi preizkusi, ki jih še čakajo na nadaljnji, tudi reprezentančni rokometni poti.

Zaključek novega uspešnega kvalifikacijskega obdobja bo slovenska vrsta doživela še v mlajši zasedbi, saj se bo Turkom zoperstavila brez Mihe Zarabca, ki je bil na omenjenih dveh obračunih z 29 leti četrti najstarejši posameznik ekipe, o njegovih igralskih izkušnjah – konec koncev gre za aktualnega prvaka evropske Lige prvakov –, s katerimi je pomagal ekipi, pa niti ni potrebno izgubljati besed. V nedeljo na delu ne bomo videli še Gašperja Marguča, ki je v preteklih dneh v domovini opravljal rehabilitacijo po lažji poškodbi. Njegova odsotnost bo povsem preventivne narave in v dogovoru z vodstvom reprezentance.

Konec Vikenda Slovenci proti Turkom odkrito ciljajo na nov uspeh. Kljub temu, da je pot na sklepni turnir že potrjena, je vrh lestvice cilj, h kateremu odločno in izredno motivirano pogledujejo prav vsi člani reprezentance. 

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Zadnje dni smo dobro preživeli. Utrujajoče ni bilo samo potovanje, temveč tudi testiranja, kratki treningi in tekmi. Rokometaši so po celonočni poti s Poljske zagotovo utrujeni, zato jih dan po vrnitvi čakata zgolj regeneracija in analiza tekmeca. Delo v Turčiji smo opravili z odliko. Potek tekme smo nadzorovali vseh 60 minut in s seboj odnesli želeni dve točki. Tudi na Poljskem smo odigrali dober obračun. Poljake smo presenetili z agresivnejšo igro v obrambi. Na koncu smo ostali brez točke ali celo dveh, ki bi jih, po mojem mnenju, lahko osvojili. Vsi fantje, še posebej mladi igralci, so svoje delo na igrišču odlično opravili. Borili so se od prve do zadnje sekunde, s pravo energijo in željo. Škoda je, da se je na koncu razpletlo tako, kot se je. A če želimo igrati z mladimi rokometaši, moramo sprejeti tudi dejstvo, da delajo napake. Potrebujejo čas, da se razvijejo. Sam kot trener, pa tudi celotno moštvo in vsa slovenska rokometna javnost, moramo razumeti, da so napake sestavni del tega procesa. Premikamo se v pravo smer, kar mi je všeč. Na tekmi s Turčijo v Celju si želimo pokazati všečno rokometno igro, polno energije in borbenosti. Mladi igralci bodo dobili priložnost, da tudi na domačih tleh pokažejo žejo po zmagi. Pred tekmo bomo končno imeli nekaj časa za trening, kar je v tem tednu korak naprej. Rad vidim, da pomlajeno moštvo napreduje. Dvoboj s Turki je odlična priložnost, da naredimo nov korak v to smer. Naša mlada ekipe je bila blizu zmage proti Poljski, ki se je enakovredno kosala z Nemci in Španci. Gre za eno najmlajših zasedb, ki je v dresu Slovenija igrala na pomembnem obračunu in treba je priznati, da imamo res kakovostne mlade fante."

Urh Kastelic, vratar Slovenije:
"Vsi smo se z veseljem udeležili reprezentančnega zbora. Zaradi dolgih potovanj v tem tednu časa za treninge ni bilo na pretek. Na tekmah smo tudi mlajši igralci dobili priložnost za igro in bili močno motivirani. Žal smo bili proti Poljski za gol prekratki, a smo na pravi poti. Pred nami je še domača tekma s Turki, na kateri bi si z zmago zagotovili prvo mesto v kvalifikacijski skupini 5. Menim, da moramo ponoviti predstavo s torkovega gostovanja. Če se bomo borili od začetka obračuna, se nimamo česa bati. Turki bodo visoko motivirani. Čeprav se niso uvrstili na evropsko prvenstvo, bodo na mednarodni sceni želeli pustiti najboljši možen vtis. Recept za uspeh bo borba od prve minute."
KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, SKUPINA 5:
6. krog, nedelja, 2. maja, ob 18.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA : TURČIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Že odigrano, 3. krog, sreda, 6. januarja (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

4. krog, nedelja, 10. januarja (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 27:27 (15:13)
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 4, Henigman, Janc, Dolenec 5, Cehte 1, Kodrin 1, Gajić 7, Gaber 5, Zarabec 1, Ovniček, Bombač, Mačkovšek 2, Suholežnik.Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 2, van den Beucken, Sluijters 1, Benghanem 5, Schagen 4, I. Steins, Schoenaker, Versteijnen, K. Smits 9, J. Smits 1, Boomhouwer 1, Jerry, Smit, Ten Velde 1, Baijens 3.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

1. krog, torek, 9. marca (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : POLJSKA 32:29 (15:14)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 1, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 4, Potočnik 2, Dolenec 5, Cehte, Gaber 5, Zarabec 2, Mazej 3, Ovniček, Bombač, Malus, Suholežnik.
Poljska: Kornecki, Przytula, Daszek 7, Olejniczak, Walczak, Sićko 8, Czuwara 1, Pilitowski 1, Syprzak 1, Krajewski 3, Gebala 6, Przybylski 1, Dzialakiewicz 1, Fdenczak, Chrapkowski, Morawski.

2. krog, torek, 27. aprila (Eskisehir, Turčija):
TURČIJA : SLOVENIJA 22:30 (11:16)
Turčija: Göktepe, Özmusul, Pektas 1, Arifoglu, Erceylan, Demirezen 2, Bicer 7, Catkin 2, Öztürk 3, Simsar 3, Mutlu, Kirkayak 1, Eröz, Kanberoglu, Sarak 3, Kütahya.
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Janc 1, Ocvirk, Dolenec 12, Poteko, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Mazej, Makuc 4, Grošelj, Mačkovšek 2, Malus 1, Novak 4, Suholežnik.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

5. krog, četrtek, 29. aprila:
POLJSKA : SLOVENIJA 27:26
Poljska: Kornecki, Morawski, Daszek 3, Olejniczak 4, Walczak, Sićko 5, Ossowski 2, Adamski, Czuwara 1, Moryto 7 (2), M. Gebala 3, Przybylski, Fedenczak, Dawydzik, T. Gebala 1, Chrapkowski 1.
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Janc 2, Ocvirk, Dolenec 3 (1), Poteko, Kodrin 2, Zarabec 3, Horžen 4, Mazej, Makuc 2, Grošelj, Mačkovšek 4, Malus, Novak 5 (3), Suholežnik 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE 5:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani goli Prejeti goli Razlika Točke
1. Slovenija 5 3 1 1 149 128 21 7
2. Nizozemska 5 3 1 1 136 137 -1 7
3. Poljska 5 3 0 2 146 133 13 6
4. Turčija 5 0 0 5 120 153 -33 0